Zelf aardbeienjam maken? Doen! Veel lekkerder dan uit de supermarkt, en het is met een paar minuten al klaar.

🍓Zelf aardbeienjam maken, waarom zou je dat doen?
- Geen onnodige toevoegingen
- Helemaal biologisch, als je onbespoten aardbeien uit (eigen) moestuin gebruikt
- Eindeloze variaties mogelijk
Met dit recept maak je een kleine portie jam, precies genoeg voor 1 potje jam. Serveer jouw zelfgemaakte aardbeienjam op toast, in yoghurt of andere toetjes recepten, als garnering op taarten & cakes, bij scones of ouderwetse pannenkoeken.
Ingrediënten voor jam
Voor dit aardbeienjam recept heb je nodig:
🍓 Aardbeien - vers of uit de diepvries. Ik gebruik onbespoten aardbeien uit eigen tuin, voor een biologische aardbeienjam. Je kunt prima minder mooie exemplaren gebruiken om jam te maken, maar let wel op dat de aardbeien niet schimmelen. Dit beïnvloed de houdbaarheid van de jam.
🍭Geleisuiker - dit is een speciale suikersoort die helpt om de jam dik te maken. In de meeste jam-recepten gebruik je een verhouding van 1:1 voor suiker en fruit, maar aardbeien zijn een pectine-arme fruitsoort. Dit betekent dat de vruchten van zichzelf een iets minder bindende werking hebben, en je naar verhouding iets meer geleisuiker moet toevoegen.
Wil je liever minder suiker gebruiken in je jam? Probeer dan mijn recept voor jam zonder geleisuiker. Of gebruik geleisuiker 'speciaal', in plaats van gewone geleisuiker. Let op: bij geleisuiker 'speciaal' zijn de verhoudingen tussen fruit & suiker iets anders, dus lees de aanwijzingen op de verpakking.
🍋 Citroen(zuur) - het zuur van citroen geeft niet alleen tegenwicht voor al dat zoet, maar helpt ook voor een langere houdbaarheid. Citroenzuur is soms te koop bij de drogist, maar je kunt ook een halve citroen gebruiken.
Toevoegingen (optioneel) - experimenteer eens door verschillende smaakmakers toe te voegen aan de jam. Een scheutje balsamico-azijn is erg lekker, wat verse tijmblaadjes ook.
Aardbeienjam bewaren: potten steriliseren
Als je aardbeienjam maakt, is het belangrijk om schone potten te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de jam lang houdbaar blijft. Je kunt oude jampotjes hergebruiken of weckpotten nemen.
Zo maak je de potten goed schoon: kook de potten en deksels een paar minuten in een pan met water. Haal ze er voorzichtig uit, bijvoorbeeld met een keukentang, en laat ze ondersteboven drogen op een schone theedoek.
Giet de warme aardbeienjam in de hete potten, draai de deksels erop en zet de potten op hun kop. Op deze manier blijft de jam in een dichte pot zeker een jaar goed.
Veelgestelde vragen
Dan heeft waarschijnlijk de jam niet lang genoeg gekookt, of er is te weinig pectine (geleisuiker) toegevoegd. Dit kan komen doordat het fruit te waterig is, bijvoorbeeld na het wassen zonder goed drogen. Tip: Gebruik de geleitest zoals beschreven in het recept, voeg indien nodig extra suiker toe en kook nog 1-2 minuten langer door. Je kunt ook wat chiazaad door de jam roeren. Zo hoef je geen extra suiker toe te voegen en wordt de jam toch dikker.
Laat de potten volledig afkoelen tot kamertemperatuur (meestal 4-6 uur) voordat je ze opbergt. De deksel moet bij afkoeling vacuüm trekken.
Ja, dat kan. Laat ze eerst ontdooien in een zeef, zodat het vocht zoveel mogelijk uitlekt. Diepvriesaardbeien bevatten vaak meer vocht, waardoor je de jam mogelijk iets langer moet laten inkoken. Ik adviseer bij gebruik van diepvriesfruit altijd even de geleitest te doen

Recept

Aardbeienjam maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 225 gr aardbeien
- 250 gr geleisuiker
- 0,5 citroen
Zo maak je het
- Was de aardbeien, dep ze droog en ontkroon ze. Snijd kleine aardbeien doormidden, en grote exemplaren in kwarten.225 gr aardbeien
- Doe de aardbeien met de geleisuiker en het citroensap in een klein pannetje en breng aan de kook.250 gr geleisuiker, 0,5 citroen
- Laat de jam vier minuten koken en doe dan de 'geleitest': doe een klein beetje van de hete jam op een bordje. Stolt het binnen enkele seconden? Dan is de jam goed.
- Giet de nog hete jam in een brandschoon (weck)potje en zet het op de kop weg.






Laat een reactie achter