• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Aardbeienjam maken

    Bijgewerkt: jun 2025 · Geplaatst: jun 2025 door Sandra

    Zelf aardbeienjam maken? Doen! Veel lekkerder dan uit de supermarkt, en het is met een paar minuten al klaar.

    Naar recept Naar video
    Zelfgemaakte aardbeienjam in een pot met een gebloemd doekje als deksel. Er omheen liggen verse aardbeien.

    🍓Zelf aardbeienjam maken, waarom zou je dat doen?

    • Geen onnodige toevoegingen
    • Helemaal biologisch, als je onbespoten aardbeien uit (eigen) moestuin gebruikt
    • Eindeloze variaties mogelijk

    Met dit recept maak je een kleine portie jam, precies genoeg voor 1 potje jam. Serveer jouw zelfgemaakte aardbeienjam op toast, in yoghurt of andere toetjes recepten, als garnering op taarten & cakes, bij scones of ouderwetse pannenkoeken.

    Ingrediënten voor jam

    Voor dit aardbeienjam recept heb je nodig:

    🍓 Aardbeien - vers of uit de diepvries. Ik gebruik onbespoten aardbeien uit eigen tuin, voor een biologische aardbeienjam. Je kunt prima minder mooie exemplaren gebruiken om jam te maken, maar let wel op dat de aardbeien niet schimmelen. Dit beïnvloed de houdbaarheid van de jam.

    🍭Geleisuiker - dit is een speciale suikersoort die helpt om de jam dik te maken. In de meeste jam-recepten gebruik je een verhouding van 1:1 voor suiker en fruit, maar aardbeien zijn een pectine-arme fruitsoort. Dit betekent dat de vruchten van zichzelf een iets minder bindende werking hebben, en je naar verhouding iets meer geleisuiker moet toevoegen.

    Wil je liever minder suiker gebruiken in je jam? Probeer dan mijn recept voor jam zonder geleisuiker. Of gebruik geleisuiker 'speciaal', in plaats van gewone geleisuiker. Let op: bij geleisuiker 'speciaal' zijn de verhoudingen tussen fruit & suiker iets anders, dus lees de aanwijzingen op de verpakking.

    🍋 Citroen(zuur) - het zuur van citroen geeft niet alleen tegenwicht voor al dat zoet, maar helpt ook voor een langere houdbaarheid. Citroenzuur is soms te koop bij de drogist, maar je kunt ook een halve citroen gebruiken.

    Toevoegingen (optioneel) - experimenteer eens door verschillende smaakmakers toe te voegen aan de jam. Een scheutje balsamico-azijn is erg lekker, wat verse tijmblaadjes ook.

    Aardbeienjam bewaren: potten steriliseren

    Als je aardbeienjam maakt, is het belangrijk om schone potten te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de jam lang houdbaar blijft. Je kunt oude jampotjes hergebruiken of weckpotten nemen.

    Zo maak je de potten goed schoon: kook de potten en deksels een paar minuten in een pan met water. Haal ze er voorzichtig uit, bijvoorbeeld met een keukentang, en laat ze ondersteboven drogen op een schone theedoek.

    Giet de warme aardbeienjam in de hete potten, draai de deksels erop en zet de potten op hun kop. Op deze manier blijft de jam in een dichte pot zeker een jaar goed.

    Veelgestelde vragen

    Waarom wordt mijn aardbeienjam niet dik?

    Dan heeft waarschijnlijk de jam niet lang genoeg gekookt, of er is te weinig pectine (geleisuiker) toegevoegd. Dit kan komen doordat het fruit te waterig is, bijvoorbeeld na het wassen zonder goed drogen. Tip: Gebruik de geleitest zoals beschreven in het recept, voeg indien nodig extra suiker toe en kook nog 1-2 minuten langer door. Je kunt ook wat chiazaad door de jam roeren. Zo hoef je geen extra suiker toe te voegen en wordt de jam toch dikker.

    Hoe lang moet aardbeienjam afkoelen voordat ik het kan opbergen?

    Laat de potten volledig afkoelen tot kamertemperatuur (meestal 4-6 uur) voordat je ze opbergt. De deksel moet bij afkoeling vacuüm trekken.

    Kan ik diepvriesaardbeien gebruiken?

    Ja, dat kan. Laat ze eerst ontdooien in een zeef, zodat het vocht zoveel mogelijk uitlekt. Diepvriesaardbeien bevatten vaak meer vocht, waardoor je de jam mogelijk iets langer moet laten inkoken. Ik adviseer bij gebruik van diepvriesfruit altijd even de geleitest te doen

    Een lepeltje aardbeienjam die uit een pot wordt gehaald.

    Recept

    Zelfgemaakte aardbeienjam in een pot met een gebloemd doekje als deksel. Er omheen liggen verse aardbeien.

    Aardbeienjam maken

    Zelfgemaakte jam is het allerlekkerste! Deze lekkere aardbeienjam is in een paar minuten klaar en heerlijk op toast.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 20 porties
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • klein weckpotje

    Ingrediënten

    • 225 gr aardbeien
    • 250 gr geleisuiker
    • 0,5 citroen
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Was de aardbeien, dep ze droog en ontkroon ze. Snijd kleine aardbeien doormidden, en grote exemplaren in kwarten.
      225 gr aardbeien
    • Doe de aardbeien met de geleisuiker en het citroensap in een klein pannetje en breng aan de kook.
      250 gr geleisuiker, 0,5 citroen
    • Laat de jam vier minuten koken en doe dan de 'geleitest': doe een klein beetje van de hete jam op een bordje. Stolt het binnen enkele seconden? Dan is de jam goed.
    • Giet de nog hete jam in een brandschoon (weck)potje en zet het op de kop weg.

    Video

    Notities

    Variatietips: voeg eens een smaakmaker toe voor de afwisseling. Een opengesnede vanillepeul of een lepeltje vanillepasta. Een scheutje balsamico-azijn, een paar takjes tijm...
    Bewaartips: bewaar de jam eenmaal geopend in de koelkast. Gebruik een gesteriliseerde pot en gebruik altijd schoon bestek om de jam uit het potje te halen. Zo verminder je het risico op bederf.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 53kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 0.1g | Vetten: 0.1g | Zout: 0.3mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 13g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More ontbijt

    • Een potje zelfgemaakte bramenjam, met enkele verse bramen ernaast.
      Zelf bramenjam maken
    • Zelf jam maken: een potje zelfgemaakte kersenjam. Er zit een handgemaakt label op de pot en er liggen verse kersen omheen.
      Kersenjam maken
    • Pruimenjam recept, de jam zit in een glazen potje en is omringd met steranijs, de smaakmaker in dit recept.
      Pruimenjam maken
    • De twee ingrediënten voor een overnight oats basisrecept: havermout en (plantaardige) melk.
      Overnight oats basisrecept + de lekkerste toppings voor jouw oats!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required