Deze aardpeersoep of topinamboersoep is makkelijk te maken en smaakt echt heerlijk. De aardpeer maakt de soep heerlijk romig, bijna 'zalvig' zou ik het noemen.

Uit het recept haal je vier flinke kommen, aardperensoep genoeg voor twee personen als hoofdgerecht of als voorgerecht voor 4-6 personen.
Aardpeersoep met truffelolie
Toen ik samen met een groepje andere foodbloggers onderweg was naar foodwalhalla Newcastle, kregen we aan boord van de ferry een 5-gangen diner voorgeschoteld.
Alle gangen waren heerlijk, maar er was er eentje die me bijbleef: Jerusalem artichoke soup with bacon & truffle.
Topinamboer soep - een vergeten groente
Jerusalem artichoke... Ik had er nog nooit van gehoord. Toen ik er later naar googlede bleek het geen variant van de artisjok te zijn, maar iets heel anders: een aardpeer!
Deze knol wordt ook wel topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd en die laatste naam heeft hij gekregen door zijn smaak. Aardperen smaken namelijk licht naar artisjok.
Aardperensoep
Je kunt de knol rauw eten, koken of bakken, maar ik wilde al heel lang die lekkere aardpeersoep die ik aan boord at, namaken.
Dus toen de groentenboer bij Boeren & Buren aardperen aanbod, bestelde ik meteen een kilo en dook er de keuken mee in. Met als resultaat deze heerlijk romige aardpeersoep met truffel.
Deze heerlijke topinamboer soep met truffelolie doet het echt prima als chique voorgerecht (ook al is het eigenlijk een ontzettend makkelijk recept).
Je kunt hem na het maken helemaal laten afkoelen en een dag of twee, drie bewaren in de koelkast. Ik zou dan wel pas de slagroom toevoegen als je hem daadwerkelijk gaat serveren.
De aardpeersoep invriezen kan trouwens ook!
Recept
Aardpeersoep met truffel en bacon
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 1 kg aardperen
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 stengel bleekselderij
- 1 liter groentebouillon
- 1 tl gedroogde tijm
- optioneel: scheutje slagroom
- 100 gr bacon, liefst in iets dikkere plakjes gesneden
- truffelolie
Zo maak je het
- Zet een soeppan klaar. Schil de aardperen (dit gaat het makkelijkste met een dunschiller) en snijd ze in kleine blokjes.
- Snijd de uien fijn en hak deze grof. Bak ze op een laag vuurtje in wat boter of olie in de soeppan, voor 5 minuten.
- Hak de knoflook fijn en snijd de bleekselderij in ringetjes. Voeg deze toe aan de ui, roer even door en bak een minuut mee.
- Voeg de stukjes aardpeer, groentenbouillon en de tijm toe en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
- Bak ondertussen de bacon uit in een droge koekenpan tot deze knapperig is. Laat afkoelen en snijd vervolgens in dunne reepjes.
- Pureer de aardperensoep met een staafmixer. Is de soep te dik? Dan kun je nog wat bouillon of water toevoegen. Breng de soep op smaak met peper en zout en roer nogmaals goed door.
- Roer optioneel nog wat slagroom door de soep om deze nog romiger te maken. Schenk de aardpeersoep in borden of kommen en garneer met de reepjes bacon en een paar druppels truffelolie.
Eef
Lijkt me een erg lekkere soep! Nog nooit topinamboer of aardpeer gegeten.