• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Aardpeersoep met truffel

    Bijgewerkt: jul 2025 · Geplaatst: feb 2023 door Sandra

    Deze aardpeersoep of topinamboersoep is makkelijk te maken en smaakt echt heerlijk. De aardpeer maakt de soep heerlijk romig, bijna 'zalvig' zou ik het noemen.

    Naar recept
    aardpeersoep met truffel

    Uit het recept haal je vier flinke kommen, aardperensoep genoeg voor twee personen als hoofdgerecht of als voorgerecht voor 4-6 personen.

    Aardpeersoep met truffelolie

    aardperensoep met truffelolie

    Toen ik samen met een groepje andere foodbloggers onderweg was naar foodwalhalla Newcastle, kregen we aan boord van de ferry een 5-gangen diner voorgeschoteld.

    Alle gangen waren heerlijk, maar er was er eentje die me bijbleef: Jerusalem artichoke soup with bacon & truffle.

    Topinamboer soep - een vergeten groente

    Jerusalem artichoke... Ik had er nog nooit van gehoord. Toen ik er later naar googlede bleek het geen variant van de artisjok te zijn, maar iets heel anders: een aardpeer!

    aardpeersoep

    Deze knol wordt ook wel topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd en die laatste naam heeft hij gekregen door zijn smaak. Aardperen smaken namelijk licht naar artisjok.

    Aardperensoep

    Je kunt de knol rauw eten, koken of bakken, maar ik wilde al heel lang die lekkere aardpeersoep die ik aan boord at, namaken.

    Dus toen de groentenboer bij Boeren & Buren aardperen aanbod, bestelde ik meteen een kilo en dook er de keuken mee in. Met als resultaat deze heerlijk romige aardpeersoep met truffel.

    topinamboer soep

    Deze heerlijke topinamboer soep met truffelolie doet het echt prima als chique voorgerecht (ook al is het eigenlijk een ontzettend makkelijk recept).

    Je kunt hem na het maken helemaal laten afkoelen en een dag of twee, drie bewaren in de koelkast. Ik zou dan wel pas de slagroom toevoegen als je hem daadwerkelijk gaat serveren.

    De aardpeersoep invriezen kan trouwens ook!

    Recept

    Close up van een bord aardpeersoep met truffel en spek.

    Aardpeersoep met truffel en bacon

    Een bijzondere soep van een 'vergeten groente': aardpeer. Erg lekker in combinatie met bacon en truffel.
    4.75 van 4 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 30 minuten minuten
    Totale tijd: 50 minuten minuten
    Servings: 4 servings
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • dunschiller
    • soeppan
    • staafmixer

    Ingrediënten

    • 1 kg aardperen
    • 2 uien
    • 2 tenen knoflook
    • 1 stengel bleekselderij
    • 1 liter groentebouillon
    • 1 tl gedroogde tijm
    • optioneel: scheutje slagroom
    • 100 gr bacon, liefst in iets dikkere plakjes gesneden
    • truffelolie
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Zet een soeppan klaar. Schil de aardperen (dit gaat het makkelijkste met een dunschiller) en snijd ze in kleine blokjes.
    • Snijd de uien fijn en hak deze grof. Bak ze op een laag vuurtje in wat boter of olie in de soeppan, voor 5 minuten.
    • Hak de knoflook fijn en snijd de bleekselderij in ringetjes. Voeg deze toe aan de ui, roer even door en bak een minuut mee.
    • Voeg de stukjes aardpeer, groentenbouillon en de tijm toe en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
    • Bak ondertussen de bacon uit in een droge koekenpan tot deze knapperig is. Laat afkoelen en snijd vervolgens in dunne reepjes.
    • Pureer de aardperensoep met een staafmixer. Is de soep te dik? Dan kun je nog wat bouillon of water toevoegen. Breng de soep op smaak met peper en zout en roer nogmaals goed door.
    • Roer optioneel nog wat slagroom door de soep om deze nog romiger te maken. Schenk de aardpeersoep in borden of kommen en garneer met de reepjes bacon en een paar druppels truffelolie.

    Notities

    Je kunt de soep een dag of twee bewaren in de koelkast.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 322kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwitten: 9g | Vetten: 10g | Zout: 1171mg | Vezels: 5g | Suiker: 28g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More soep

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!
    • Brandnetelsoep recept met citroen en feta, in een ouderwets diep bord dat op een groene doek staat.
      Brandnetelsoep maken
    • Zelf groentesoep maken met sjalot, prei, jeneverbessen, selderij en laurier.
      Zelf groentesoep maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Eef

      maart 14, 2017 at 12:13 pm

      Lijkt me een erg lekkere soep! Nog nooit topinamboer of aardpeer gegeten.

      Beantwoorden
    4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.