Affogato is zó makkelijk te maken dat je dit affogato recept eigenlijk haast geen recept kunt noemen. Toch deel ik het met jullie, want dit Italiaanse toetje is nu eenmaal ontzettend lekker en in een handomdraai gemaakt!

Zelf maak ik het regelmatig als toetje, zo lekker... Je kunt deze ijskoffie namelijk prima serveren als toetje na een etentje. Koffie én dessert in één!
Het vult niet zo erg en is heel snel te maken, ook voor wat grotere gezelschappen, ideaal dus! Tip: serveer er cantuccini bij om lekker mee te dopen.
Wat heb je nodig voor dit recept?
Voor dit recept heb je maar twee ingrediënten nodig:
Koffie - zorg voor een lekkere, sterke koffie! Een goede espresso smaakt het beste in dit toetje. Gebruik een vers gezette, warme espresso. Daardoor gaat het ijs een beetje smelten en dat maakt dit Italiaanse toetje nu juist zo heerlijk!
IJs - koop een goede kwaliteit vanille-ijs.
Wil je een lekkere variatie op deze affogato?
Probeer dan eens de volgende tips:
- Karameliseer een handje walnoten met wat suiker in een pan. Laat wat afkoelen, hak grof en strooi over de affogato. Druppel er naar smaak eventueel nog wat honing over.
- Verkruimel eens wat koekjes over de affogato.
- Ook een beetje karamelsaus is een heerlijke extra als topping.
- Een beetje vanille-essence geeft een lekker vanille-smaakje aan je ijskoffie.
- Je kunt ook een scheutje Baileys (dit kun je trouwens ook heel makkelijk zelf maken) of andere koffielikeur door je affogato roeren. Rasp er eventueel nog wat chocolade over.
- In plaats van vanille-ijs kun je ook andere soorten ijs gebruiken om je affogato te maken. Wat dacht je van chocolade-ijs, stracciatella of noten-ijs bijvoorbeeld?
Recept
Affogato - Italiaanse ijskoffie met vanilleijs
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 1 bol vanille-ijs
- 1 espresso (ca 30 ml)
Zo maak je het
- Je neemt per persoon een bolletje vanille-ijs. Dit doe je in een glas.
- Zet er een sterke espresso overheen zodat het ijs een beetje oplost in de koffie.
- Serveer met een lepeltje en drink / eet de affogato direct op.
Laat een reactie achter