Is het geen plaatje, deze bladerdeegkrans met brie en rode bessen coulis? Een geweldig warm bladerdeeghapje met brie, walnoten, tijm én een zoetzure saus van rode bessen.

Feestelijke bladerdeeg hapjes met brie
Iedereen wordt blij van een warme borrelhap, toch? Je kunt deze bladerdeegkrans met brie dan ook zeker serveren bij de borrel, of als Oud & Nieuw hapje. Omdat hij zo ontzettend feestelijk is, zal deze krans het ook goed doen tijdens Kerst. Als borrelhap, bij de brunch, of zelfs als makkelijk voorgerecht. Want hoe indrukwekkend deze bladerdeegkrans er ook uit ziet: je hebt er maar 15 minuten werk aan om hem te maken!
Ingrediënten voor dit recept
Rode bessen - ik gebruikte de rode bessen van Berrybrothers om de coulis voor dit recept te maken. Berrybrothers is een familiebedrijf uit Roggel (Limburg) dat al sinds 1980 het lekkerste rood fruit kweekt. Leuk feitje: de bessen zijn elf maanden per jaar verkrijgbaar uit Nederland (Limburg & de Betuwe). Lekker lokaal dus! De rode bessen zijn te koop bij Albert Heijn. Voor de coulis heb je verder enkel wat suiker nodig.
Bladerdeeg - gebruik vers bladerdeeg uit de koeling. Je kunt rechthoeking bladerdeeg gebruiken en dit in een ronde vorm snijden, maar sommige supermarkten verkopen ook rond bladerdeeg. Dat is echt perfect voor dit recept.
Brie - gebruik de lekkerste brie die je kunt vinden, uit de supermarkt of van de kaasboer.
Tijm - je kunt zowel verse als gedroogde tijm gebruiken voor dit recept.
Walnoten - een handje walnoten geeft wat bite aan het bladerdeeg hapje, en een heerlijke notige smaak natuurlijk.
Ei - voor een mooie glans bestrijk je de bladerdeegkrans vóór het afbakken met een geklutst eitje.
Hoe moet ik een bladerdeegkrans maken?
Denk je nu: help, hoe maak ik eigenlijk zo'n bladerdeegkrans? Ik leg het je uit:
- Snijd eerst het bladerdeeg in een ronde vorm, als je geen rond bladerdeeg gebruikt.
- Maak met een kom van ca 15 cm in doorsnede, een afdruk in het midden van de cirkel. Let op: snijd het deeg dus niet helemaal door. Druk er dus zachtjes op zodat het deeg wel heel blijft.
- Snijd nu de cirkel viermaal helemaal door, zodat je 8 stervormige puntjes overhoudt.
- Verdeel nu al het beleg over het bladerdeeg.
- Vouw dan de buitenste rand van de krans een stukje over de vulling, en vouw de stervormige puntjes naar binnen. Plak deze vast aan de buitenrand van het bladerdeeg.
Nu is je bladerdeegkrans klaar om in de oven te gaan!
Bladerdeegkrans voorbereiden en bewaren
Dit is een hapje dat je vlak voor het afbakken moet klaarmaken, maar gelukkig zijn er wel wat stappen die je kunt voorbereiden, zodat je de krans vrij snel in elkaar kunt zetten:
- De rode bessen coulis kun je al een paar dagen van tevoren klaarmaken. Dankzij de suiker blijft de coulis zeker een week houdbaar in de koelkast, als je hem bewaart in een goed afsluitbaar (weck)potje.
- Je kunt de brie al in plakjes snijden, en de walnoten hakken.
- Op de dag zelf kun je het bladerdeeg al rond snijden, en de stervorm erin snijden. Dek af met bakpapier of een theedoek, en bewaar maximaal een paar uur in de koelkast.
Restje over?
Heb je een restje van het bladerdeeg hapje over? Eet dit het liefste zo snel mogelijk op. Lauw of zelfs koud is het ook nog lekker, maar bladerdeeg wordt snel zompig als je het bewaart. Eet de bladerdeegkrans met brie dus het liefste meteen helemaal op. Moet vast geen probleem zijn, want hij smaakt geweldig!
Recept
Bladerdeegkrans met brie
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de rode bessen coulis
- 150 gr rode bessen (Berry Brothers)
- 2 el water
- 2 el suiker
Voor de bladerdeegkrans
- 1 pak vers bladerdeeg (rond)
- 200 gr brie
- 0,5 tl tijm (gedroogd)
- 25 gr walnoten (gepeld)
- 1 ei
- peper
Zo maak je het
- Begin met het maken van de rode bessen coulis. Deze moet afkoelen, dus maak deze minimaal een uur van tevoren.
- Doe hiervoor de rode bessen in een pan (verwijder ze van de takjes) en voeg het water en de suiker toe. Laat 10-15 minuten pruttelen op een zacht vuur en prak alles halverwege even goed fijn met een vork.
- Druk de coulis door een zeef, laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
- Maak nu de krans van bladerdeeg. Dit doe je door eerst het bladerdeeg in een ronde vorm te snijden, als je geen rond bladerdeeg gebruikt. Maak dan met een kom van ca 15 cm in doorsnede, een inkeping in het deeg. Let op: snijd het deeg niet door, dit is puur om de vorm aan te geven!
- Maak nu vier snedes in het rondje, zodat je 8 stervormige puntjes in het deeg krijgt.
- Snijd de brie in dunne plakken en verdeel over de krans.
- Verdeel de coulis over de brie.
- Hak de walnoten fijn en strooi deze over de brie, samen met de tijm.
- Vouw nu de buitenste rand van de krans een stukje over de brie, en doe hetzelfde met de stervormige puntjes, die vouw je naar binnen en plak je vast aan het deeg.
- Kluts nu het ei, en bestrijk het bladerdeeg ermee. Bestrooi met wat peper.
- Bak de bladerdeegkrans met brie in ongeveer 15-17 minuten gaar en goudbruin. Laat enkele minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.
- Je kunt de krans voor het serveren nog garneren met eventuele overgebleven coulis, en wat extra noten en tijm.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)
Dit artikel is een samenwerking. Voor meer informatie over samenwerkingen verwijs ik je naar mijn disclaimer.
Maayke
Dit ziet er echt heel lekker uit! Zou ik de coulis kunnen vervangen door jam?
Sandra
Dat kan zeker! Jam is wel een stuk zoeter dan de coulis, dus ik zou er niet al teveel van gebruiken. Compote kan ook!