• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Blauwe bessen ijstaart

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: apr 2014 door Sandra

    Dit recept voor blauwe bessen ijstaart vond ik in een oude editie van Foodies. Een superfeestelijk nagerecht dat je prima van te voren kunt maken. Heel geschikt voor een etentje of Kerst bijvoorbeeld.

    Naar recept
    Bosbessen ijstaart

    Toetje met blauwe bessen

    Blauwe bessen zijn al heerlijk om uit het vuistje te eten, maar je kunt er ook heerlijke toetjes mee maken. Zoals deze blauwe bessen ijstaart bijvoorbeeld!

    De ijstaart is lekker fris door de combinatie van de fruitige blauwe bessen laag & de romige ijslaag, maar de bodem van deze blauwe bessen ijstaart - die bestaat uit fijngestampte sprits en gesmolten boter - maakt het echt af.

    Tip: ik maakte ook een ijstaart met aardbeien en meringue als variatie op dit recept.

    Zelf ijstaart maken

    Zelf ijstaart maken is helemaal niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Ieder laagje moet namelijk even opstijven in de vriezer, voor je de volgende laag erop kunt scheppen.

    Zoals je ziet is in mijn versie het onderscheid tussen de diverse laagjes soms niet zo goed te zien, dus de volgende keer maak ik dikkere laagjes kwark / bessenpuree.

    Dat kun jij natuurlijk ook doen, maar elke laag moet dan wel wat langer dan 20 minuten opstijven, dus houdt daar rekening mee.

    Recept

    Een bovenaanzicht van een plak bosbessen ijstaart op een schoteltje.

    Blauwe bessen ijstaart

    Een feestelijk toetje dat je heel goed kunt voorbereiden. Deze ijstaart bestaat uit een zalige bodem van spritskoekjes, met daarop laagjes romige kwark en puree van blauwe bessen.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 25 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 45 minuten minuten
    Servings: 12 plakken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • cakeblik (ca 25 cm)
    • mengkom
    • mixer
    • bakpapier

    Ingrediënten

    • 6 el citroensap
    • 80 gr suiker
    • 3 el suiker extra
    • 1 snufje zout
    • 500 gr magere kwark
    • 250 ml slagroom
    • 300 gr blauwe bessen
    • 75 gr boter
    • 150 gr sprits koekjes
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Roer 3 el citroensap, 80 gr suiker en een snuf zout door de kwark.
    • Klop de slagroom stijf en spatel door de kwark. Pureer de blauwe bessen met 3 el citroensap en 3 el suiker.
    • Neem de cakevorm en beleg deze met vershoudfolie. Strijk 4 el van het kwarkmengsel in de vorm en zet minimaal 20 minuten in de vriezer.
    • Strijk 2 el blauwe bessenpuree over de kwark en zet weer minimaal 20 minuten in de vriezer. Wissel dit af tot de mengsels op zijn. (met deze hoeveelheden krijg je dunne laagjes zoals op de foto, neem als je dit mooier vind gerust een dubbele hoeveelheid voor dikkere laagjes, maar zet de taart dan wel wat langer in de vriezer).
    • Smelt de boter, verkruimel de spritsen en roer deze door de boter.
    • Verdeel dit mengsel over de taart en druk lichtjes aan. Dek af met folie en zet minimaal 6 uur in de vriezer.

    Notities

    Let op: haal de taart 45 minuten voor het serveren uit de vriezer en zet hem in de koelkast, anders is hij erg lastig te snijden.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 256kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwitten: 6g | Vetten: 17g | Zout: 148mg | Vezels: 1g | Suiker: 15g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.
      Griesmeelpudding - Ouderwets toetje
    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.