Deze chiapudding met banaan en mango is echt een favoriet ontbijt recept geworden hier in huis. Heerlijk zoet, en je maakt het de avond van tevoren al klaar, dus 's ochtends ben je geen tijd kwijt om dit ontbijtje klaar te maken!

Chiapudding: de juiste verhouding
Chiapudding, ik moet eerlijk zeggen dat ik er echt even aan heb moeten wennen. Toen ik voor het eerst chiapudding maakte schrok ik een beetje van de structuur. Ik had teveel chiazaad gebruikt en het was een stijve klomp pudding geworden. Echt niet te eten!
Na wat experimenteren ben ik tot onderstaande verhouding gekomen: 40 gram chiazaad op 300 ml (plantaardige) melk. Met deze hoeveelheden wordt de chiapudding net een klein beetje slijmerig (okee volgens mij ben ik dit recept niet echt goed aan het verkopen zo). Maar ik bedoel dus dat met deze verhouding het precies een samenhangende massa wordt die net op je lepel blijft liggen. En dat aangevuld met lekker fruit! En nu eet ik dit ontbijtje heel graag.
Ingrediënten chiapudding met banaan en mango
Voor dit recept heb je nodig:
Chiazaad - dit is goed verkrijgbaar in ruim gesorteerde supermarkten. Meestal vind je het op de afdeling met bio-producten of bij de ontbijtproducten.
Melk / plantaardige drink - ik vind de smaak van amandelmelk het beste bij dit recept passen, en ook kokosdrink smaakt er geweldig bij. Vervang het gerust door een andere plantaardige drink zoals haverdrink, of koemelk.
Banaan - je kunt hier heel goed een overrijpe banaan in verwerken, dat maakt je ontbijtje extra zoet! Ook ingevroren banaan die je eerst ontdooit, kun je prima gebruiken voor dit recept.
Mango - kies voor een mooi rijp exemplaar. Je kunt ook ontdooide blokjes diepgevroren mango gebruiken (die zijn vaak nog goedkoper ook).
Topping tips: varieer lekker met de toppings! Vers fruit, kokosrasp, lijnzaad, gehakte noten, een schepje kokosyoghurt, granola. Allemaal lekker!
Chiapudding bewaren
Supermakkelijk ook zo'n chiapudding, want je kunt de chiapudding de avond van tevoren al helemaal klaarmaken, en 's ochtends zo direct uit de koelkast opeten. Of meenemen, als je het goed verpakt in bijvoorbeeld een goed afsluitbare Mason Jar. Als je een grotere hoeveelheid maakt, verdeel de chiapudding dan direct in porties. Dan maak je het jezelf nog makkelijker!
En het leuke is: met zo'n chiapudding kun je alle kanten op. Gebruik het fruit dat jij lekker vindt en combineer er lekker op los. Ik geef je bij deze in ieder geval mijn (momenteel) favoriete combinatie van chiapudding met mango en banaan, maar ook deze chiasmoothie of deze ontbijtpudding met aardbei zijn erg lekker.
Restjestip: zelf maak ik ook regelmatig een extra portie klaar, want het chiapudding mengsel blijft zeker twee dagen goed in de koelkast. Gemak dient de mens noemen ze dat!
Veelgestelde vragen
Als je de verhoudingen zoals genoemd in het recept volgt, is de structuur perfect. Als de pudding te dun is, voeg dan meer chiazaad toe en laat het wat langer staan. Is de pudding te dik, roer er dan extra melk doorheen om de gewenste dikte te krijgen.
Ja, dat kan! Je kunt koemelk gebruiken in plaats van plantaardige melk, en je kunt ook andere soorten plantaardige melk gebruiken dan amandelmelk. Uiteraard zullen de smaak en voedingswaarden wel veranderen als je andere melk gebruikt.
Chiapudding blijft in een goed afgesloten bakje of potje zeker twee dagen goed in de koelkast.
Ja, dat kan. Ontdooi het fruit wel eerst voordat je het gebruikt, anders heeft je blender er misschien teveel moeite mee om het te pureren.
Recept
Recept chiapudding met banaan en mango
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 300 ml amandelmelk
- 40 gr chiazaad
- 1 banaan
- 1 mango
Optioneel om af te toppen:
- vers fruit / kokosrasp
Zo maak je het
- Snijd de banaan in stukjes. Snijd de mango ook in stukjes. Houdt ca een kwart van de stukjes achter om te garneren en doe de rest in een hoge kom.
- Voeg de amandelmelk toe en mix alles met een staafmixer goed fijn.
- Roer de chiazaadjes erdoor en zet het mengsel afgedekt minimaal 2 uur tot een nachtje in de koelkast.
- Garneer de mango chiapudding met de overgebleven stukjes mango, ander vers fruit en kokosrasp.
Eef
Dit slijmerig goedje lijkt me eigenlijk best wel heel erg lekker, heb je toch een goed verkooppraatje gehouden ;) Ga het eens proberen, lijkt me gewoon echt een lekker ontbijtje en fijn dat je het zo kant-en-klaar 's morgens uit de koelkast kunt toveren.
Anne-Marie
Hahaha, zoals je zelf al zegt in je 'verkooppraatje', het lijkt mij maar een slijmerig goedje :)