Deze koolrolletjes met gehakt zijn verrassend lekker! Door een lekker gekruid gehaktmengsel in koolbladeren te wikkelen en ze vervolgens in de oven even af te bakken, krijg je een heerlijk gerecht. Meteen een makkelijke manier om ietsje meer groenten binnen te krijgen!
De koolrolletjes van Anna
Ik deed deze maand weer mee aan de Foodblogswap, waarbij je een recept van een ander blog mag namaken, met een eigen twist. Deze keer mocht ik iets maken van de blog Aan Tafel bij Anna. Anna maakt veel gezonde recepten, vaak met groenten en fruit van het seizoen. Neem zeker een kijkje op haar blog, want er staat veel lekkers op!
Vegetarische koolrolletjes
Uit zoveel lekkere recepten is het lastig kiezen, maar uiteindelijk besloot ik om een variant te maken op haar vegetarische koolrolletjes. We hadden nog een half pondje gehakt in de koelkast liggen, en omdat ik niet van voedselverspilling houd, besloot ik om een variant op haar koolrolletjes recept te maken, met gehakt dus!
Wil je ze toch liever vegetarisch maken? Dan kun je natuurlijk vega gehakt gebruiken voor dit recept.
Welke kool voor koolrolletjes?

Om echt mooie rolletjes te kunnen maken, heb je een flinke kool nodig. Zelf koos ik voor een Chinese kool, maar met savooiekool of groene kool kan het ook. De bladeren van de Chinese kool zijn niet heel stug, maar mocht je wel een stuggere koolsoort gebruiken, dan kun je de bladeren twee minuten blancheren in kokend water. Ze worden dan zachter en zijn wat makkelijker op te rollen.
Voorbereiden en bewaren
Je kunt dit recept prima voorbereiden. Het gehakt / rijstmengsel kun je al een dag van tevoren maken als je dat wilt. En ook de tomatensaus kun je al een dag eerder maken. Heb je een restje over? Dat is de volgende dag nog lekker als lunch. Ik zou de rolletjes dan even opnieuw opwarmen in de oven, of snijd alles fijn en bak het even op in een koekenpan.
Je maakt waarschijnlijk niet de hele Chinese kool op in dit recept. Je kunt eventueel nog wat fijngesneden kool toevoegen aan de vulling (even roerbakken), of gebruik het om in de komende dagen nasi mee te maken bijvoorbeeld.

Chinese koolrolletjes met gehakt
Ingrediënten
Voor de Chinese koolrolletjes
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 250 gr gehakt
- 1 tl paprikapoeder*
- 1 tl komijn
- 1 tl korianderzaad
- 50 gr rijst
- 1 Chinese kool
Voor de tomatensaus
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 1 blik tomatenblokjes
- 0,5 tl paprikapoeder
- 0,5 tl komijn
- 0,5 tl korianderzaad
Zo maak je het
- Begin met het maken van de vulling voor de Chinese koolrolletjes. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, en bereid ondertussen de tomatensaus.
- Snijd hiervoor de knoflook en de ui fijn, en fruit deze aan in wat olijfolie. Voeg de tomatenblokjes en smaakmakers toe, en laat 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Ga nu verder met de gehaktvulling. Fruit de knoflook en de ui aan in wat olie, en voeg het gehakt en alle smaakmakers toe.
- Rul tot het gehakt gaar is, en meng de rijst voorzichtig door het gehaktmengsel. Proef even en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
- Doe de tomatensaus in een ovenschaal, en trek ongeveer 8 mooie bladeren van de Chinese kool af.
- Vul elk koolblad met ongeveer twee flinke eetlepels van de vulling en rol op. Leg de rolletjes met de naad naar beneden op de tomatensaus en ga zo door tot de vulling op is.
- Bak de Chinese koolrolletjes nog 30 minuten in de oven en serveer direct.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties