Chocolade kastanjemousse, klinkt dat bijzonder of niet? Het is een heerlijk toetje en verrassend makkelijk te maken.

Vlak voor de feestdagen zag ik in de supermarkt een blikje kastanjepuree (crème de marrons) staan. Ik kocht het zelf bij de Albert Heijn maar volgens mij is het daar alleen rond de feestdagen daar te koop. Er zijn ook webwinkels die jaarrond crème de marrons verkopen van het merk Faugier en het is goed verkrijgbaar bij de groothandel. Nog leuker: ga naar het bos, raap tamme kastanjes en ga zelf crème de marrons maken!
Kastanjepuree, wat moet ik daarmee?
Goed, ik kocht dus dat blikje kastanjepuree maar dan? Ik wist al snel dat ik er een kastanjetaart mee wilde maken. Met chocolade, want kastanjes en chocolade zijn een heel goede combinatie.
Maar dan zou ik nog bijna een half blikje overhouden. Aan weggooien doe ik zo min mogelijk, dus even denken wat ik hier nog meer mee zou kunnen maken... Dat werd deze chocolade-kastanjemousse.
Chocolademousse is al heerlijk, maar een deel van de chocolade vervangen door kastanjepuree is een heel goed idee! De notige smaak van de kastanjes smaakt er echt heerlijk in.
Ingrediënten kastanje mousse
Voor dit recept heb je nodig:
Kastanjepuree (crème de marrons) - gekocht of zelf gemaakt.
Pure chocolade - de belangrijkste smaakmaker voor dit kastanje dessert, dus gebruik de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven.
Suiker - voor een extra zoetje voeg je een beetje fijne kristalsuiker toe.
Kaneel - een lekkere smaakmaker voor een winters effect aan dit kastanje toetje.
Slagroom en melk - melk om het kastanjemengsel wat te verdunnen, en slagroom voor een heerlijk romige mousse!
Veelgestelde vragen
In deze chocolademousse zit geen rauw ei, dus je kunt deze kastanjemousse ook serveren aan kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.
Ja dat kan. Met melkchocolade wordt de mousse wat minder intens van smaak, en ook wat zoeter. Ik raad aan de hoeveelheid suiker in dit geval te halveren. Witte chocolade en kastanje zijn ook een geweldige combinatie. In dit geval zou ik de extra suiker helemaal weglaten.
Recept
Chocolade-kastanjemousse
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 200 gr kastanjepuree
- 100 gr pure chocolade + extra voor de garnering
- 50 gr suiker
- 1 tl kaneel
- 1 scheutje melk
- 300 ml slagroom
Zo maak je het
- Klop de kastanjepuree met een mixer glad en doe deze in een steelpan.
- Breek de chocolade in stukjes en doe die bij de puree in de pan. Voeg ook de suiker, kaneel en een scheutje melk toe.
- Verwarm het mengsel op een laag vuur en roer regelmatig, tot de suiker en chocolade zijn gesmolten en je een mooi egaal mengsel hebt. Zie je nog wat klontjes van de kastanjepuree? Dan kun je altijd nog een keertje de mixer gebruiken om het mooi glad te krijgen. Laat dit mengsel een half uurtje afkoelen.
- Klop de slagroom stijf en schep deze met een spatel voorzichtig door het kastanje-chocolade mengsel. Schep de kastanjemousse in mooie glaasjes en laat opstijven in de koelkast. Minimaal een uur maar liever nog wat langer.
- Garneer de chocolade-kastanjemousse voor het serveren met wat geschaafde chocolade.
EsteRiet
Lekker !!!
Claudia
Na een avondmaaltijd had ik nog wat zelf gemaakte kastanjepuree over.
Dat heb ik de volgende dag in het recept voor kastanje-chocomouse gebruikt.
Wat een fantastische verwennerij!
In plaats van geschaafde chocolade, gebruikte ik wat hennepzaad en choconibs als topping.
Dank voor het delen van dit originele recept.
Geweldig lekker.
Sandra
Dat klinkt fantastisch Claudia!!