desserts

Citroenroom met frambozen, munt en zandkoekkruim

Citroenroom met frambozen

Een toetje met citroen doet het altijd goed als afsluiter. Het is lekker fris van smaak waardoor het voor mijn gevoel altijd wat minder vult – hoewel dit toetje eigenlijk bijna pure slagroom is hoor, dus vullen doet het evengoed wel ;-) Maar doordat je flink wat citroen- en sinaasappelsap gebruikt, blijft het toch lekker fris. Het recept voor deze waanzinnige citroenroom met frambozen vond ik in een oude editie van Delicious. magazine. Ik ben zo iemand die al die kooktijdschriften helemaal verscheurt, want alles wat me lekker lijkt, scheur ik uit en stop ik in een dikke map. Al die recepten heb ik overigens wel gesorteerd (voor- hoofd- nagerechten, koekjes en taarten, ontbijt en lunch enzovoort), want anders wordt het helemaal zo onoverzichtelijk.

Bij het zoeken naar een lekker toetje als afsluiter van het Kerstdiner (ja, ik maakte dit toetje al even geleden ;-)) kwam ik dit recept voor citroenroom met frambozen tegen. Een toetje wat je helemaal kunt voorbereiden, dat vind ik altijd een must bij een Kerst-toetje want om nou nog van alles te gaan maken terwijl je gasten lekker aan tafel zitten te kletsen terwijl jij in de keuken staat… Goed, terug naar dit citroentoetje: het is superromig van smaak maar de smaak van citroen zorgt wel dat het lekker fris blijft. En die koekkruimels: eigenlijk moesten dat koekjes in de vorm van een ster worden maar die waren compleet mislukt, en toen besloot ik er koekkruimels van te maken. En dat vond ik eigenlijk superlekker, want zo kun je de kruimels lekker tegelijk opscheppen met de fris-zoete citroenroom. Een topcombinatie!

Recept citroenroom met frambozen

Voor 8-10 personen

Voor de citroenroom

  • 900 ml slagroom
  • 175 gr suiker
  • rasp van 1 citroen en 120 ml citroensap (4-5 citroenen)
  • rasp van 1 sinaasappel en 90 ml sinaasappelsap (ca 2 sinaasappels)
  • 10 blaadjes munt
  • 30 frambozen

Voor het zandkoekkruim

  • 75 gr boter
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 115 gr bloem
  • 75 gr suiker

Zo maak je de citroenroom met frambozen en koekkruim

  • Zorg dat de boter voor de zandkoek op kamertemperatuur is en snijd in stukjes. Doe de vanille-extract, zout en bloem erbij en kneed tot een deeg. Maak een bal van het deeg, vouw in plasticfolie en leg een uurtje in de koelkast.
  • Maak ondertussen de citroenroom. Doe hiervoor de slagroom, suiker, en de citroen- en sinaasappelrasp in een ruime pan (het mengsel gaat flink borrelen als het kookt namelijk). Roer regelmatig, breng aan de kook en laat drie minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg al roerend het citroen- en sinaasappelsap toe, breng nogmaals aan de kook en laat weer drie minuten doorkoken.
  • Zeef de citroenroom, laat het ietsje afkoelen zodat het niet meer kokend heet is en giet het mengsel in 8-10 kopjes of mooie glazen. Zet in de koelkast en laat minimaal vier uur koelen, een hele nacht mag ook!
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Rol nu het zanddeeg uit tot een lap van 1 cm dikte en bak in ca 25 minuten heel lichtbruin. Bestrooi met de kristalsuiker en verkruimel het deeg. Laat afkoelen.
  • Verdeel voor het serveren een paar theelepels zandkoekkruimels over elk glas en garneer elk glas citroenroom met drie frambozen en een blaadje munt.

Toetje met citroen en frambozen

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten