• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Cranberrycake - Kerstrecept

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: dec 2022 door Sandra

    Deze cranberrycake schreeuwt toch gewoon 'Kerst'?

    Naar recept
    Cranberrycake

    Alweer een paar jaar terug was ik een lang weekend op Terschelling. Ik kwam toen terug met een grote doos vol verse cranberries, want die groeien daar in overvloed.

    Maar ja, dan moet je die overvloed aan cranberries wel opmaken! Een goed excuus om een lekker kerstrecept voor mijn blog mee te maken!

    Cake met cranberries

    Ik besloot een cake met cranberries te maken. Deze cake was lekker, maar wel erg zoet. En de foto die ik ervan maakte, was echt vreselijk. Toen ik een tijdje terug via mijn boerenmarkt weer eens verse cranberries kocht, besloot ik mijn recept voor cranberrycake een beetje bij te werken, en er meteen een nieuwe foto van te maken. Dat werd dus deze!

    cake met cranberry - kerstcake

    Kerstrecepten met cranberry

    Uiteindelijk is dit een heerlijk luchtige, zoete cake geworden, met af en toe een lekker zuurtje van de verse cranberries. Met een royale laag frosting erop, lekker! Maken dus, want zeker weten dat je indruk maakt met deze cranberrycake tijdens de Kerst!

    Als je zure besjes over hebt na het bakken van deze cake, kun je daar wellicht deze kerstfudge of kerstkoekjes mee maken.

    Cranberrycake bewaren

    Na het bakken blijft de cake een dag of twee, drie, lekker. Bewaar hem in de koelkast. De cake is wel het lekkerste op kamertemperatuur, dus haal hem er minimaal een kwartier voor je hem wilt eten, uit. Zonder de frosting kun je de cranberrycake trouwens ook heel goed invriezen.

    Recept

    Cranberrycake: een close-up van een stuk cake met cranberries, een laag witte frosting en gedroogde cranberries. Op de achtergrond staat de rest van de taart.

    Cranberrycake - Kerstrecept

    Een heerlijk zoete cake die perfect is voor de feestdagen, een cranberrycake met stukken witte chocolade en een zoete frosting bovenop.
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 1 uur uur
    Totale tijd: 1 uur uur 30 minuten minuten
    Servings: 12 stukken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • bakvorm 20x20 cm
    • bakpapier
    • mengkom
    • mixer
    • spatel

    Ingrediënten

    Voor de cranberrycake

    • 185 gr bloem
    • 0,5 tl bakpoeder
    • 1 snufje zout
    • 125 gr verse cranberries
    • 115 gr boter
    • 185 gr suiker
    • 225 gr mascarpone
    • 3 eieren
    • 1 sinaasappel (rasp van de hele sinaasappel en sap van een halve sinaasappel)

    Voor de frosting

    • 50 gr boter
    • 100 gr mon chou
    • 25 gr mascarpone
    • 175 gr poedersuiker

    Voor de topping

    • 1 handje gedroogde cranberries
    • 1 handje witte chocolade (geschaafd)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Zorg dat voor je begint, alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden.
    • Bekleed het bakblik met bakpapier, dit gaat het makkelijkste door het bakpapier te verfrommelen en daarna in de vorm weer uit te vouwen.
    • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote kom en doe het zout erbij.
    • Meng de boter met de suiker tot het mooi zacht is. Doe dit het liefste lang, zo'n 5 minuten. Daar wordt de cake luchtiger van.
    • Voeg de mascarpone toe en klop nogmaals goed door.
    • Klop nu één voor een de eieren, het sinaasappelrasp en het sinaasappelsap door het beslag.
    • Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe en blijf rustig mixen tot je een mooi beslag hebt.
    • Roer de verse cranberries voorzichtig door het beslag.
    • Giet het beslag in de cakevorm. Bak de cranberrycake in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. Laat de cake grotendeels afkoelen in de vorm, til hem eruit en laat dan volledig afkoelen op een rek.
    • Maak nu het glazuur: meng de boter, mascarpone en mon chou met de mixer glad en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Verdeel het glazuur over de cake.
    • Top het glazuur af met gedroogde cranberries en wat geraspte witte chocolade.

    Notities

    Bewaar de cake in een goed afsluitbare doos in de koelkast, dan blijft hij enkele dagen goed.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 421kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwitten: 5g | Vetten: 25g | Zout: 179mg | Vezels: 1g | Suiker: 32g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.