• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Cranberrylikeur - Kerstlikeur

    Bijgewerkt: sep 2023 · Geplaatst: dec 2016 door Sandra

    Hoe leuk is het om zelf cranberry likeur te maken? En rond deze tijd van het jaar moet dat natuurlijk cranberrylikeur zijn, want cranberries staan voor mij gelijk aan Kerst! Deze kerstlikeur is knalrood en overheerlijk, geniet ervan!

    Naar recept
    Cranberry likeur maken is simpel en leuk. In dit artikel vertel ik je hoe. Op de foto twee glaasjes met cranberrylikeur.

    Zelf cranberry likeur maken

    Sowieso stond het op mijn 'bucketlist' om dit jaar zelf likeur te maken. En toen ik na een bezoekje aan Terschelling terugkwam met een ladies verse cranberries wist ik: cranberrylikeur, dat moet het worden!

    Ingrediënten Kerstlikeur

    Om dit feestelijke drankje te maken heb je nodig:

    De ingrediënten voor cranberry likeur: verse cranberries, sinaasappel, suiker en wodka.

    Cranberries - voor dit recept heb je verse cranberries nodig. Vanaf ongeveer half oktober zijn deze goed verkrijgbaar, op de markt of in ruim gesorteerde supermarkten. Ze zitten in een plastic zakje en liggen meestal bij het fruit.

    Wodka - gebruik een neutrale alcohol om deze kerstlikeur te maken. Ik gebruik zelf het liefste wodka. Je kunt prima een budget-merk gebruiken, doordat je veel smaakmakers toevoegt, proef je de wodka zelf niet terug.

    Sinaasappel - maakt van dit drankje een echte kerstlikeur! Je kunt alleen de schil toevoegen, maar eventueel ook het sap. Daarmee verdun je de hoeveelheid alcohol en wordt de likeur dus minder sterk. En hij smaakt uiteraard meer naar sinaasappel!

    Suiker - voor dit recept gebruik je witte kristalsuiker.

    Cranberries & Terschelling

    Even een grappig kort verhaal tussendoor: cranberries zijn eigenlijk helemaal geen inheemse planten. Jaren geleden zijn er vaten met cranberries op Terschelling aangespoeld, en zo kwam deze van oorsprong Amerikaanse plant in ons kikkerlandje terecht. Inmiddels tiert de zure bes er welig en worden er op het eiland allerlei lekkere dingen mee gemaakt.

    Zelf heb ik er inmiddels ook al veel lekkers mee gemaakt, zoals deze cranberrycake en deze koekjes met cranberry en witte chocolade.

    Cocktail met cranberrylikeur

    Je kunt de cranberrylikeur uiteraard serveren in kleine glaasjes en er lekker van nippen. Een lekkere afsluiter van het kerstdiner. Maar misschien hou je daar niet zo van, of vind je de likeur te sterk om hem zo puur te drinken? Je kunt ook een scheutje kerstlikeur in een mooie flûte doen en aftoppen met prosecco! Dan heb je leuke cocktail om je gasten te verwelkomen tijdens je Kerst diner.

    Likeur bewaren

    Kerstlikeur met cranberry en sinaasappel - op de foto een grote weckpot met de drank en twee kleine shotglaasjes gevuld met likeur.

    Omdat deze drank twee uitstekende conserveermiddelen bevat (alcohol en suiker) blijft het héél lang goed. Zorg er wel voor dat je de likeur in een brandschoon (weck)flesje bewaart en deze altijd goed afsluit. Je kunt de drank op kamertemperatuur bewaren, maar in de koelkast kan ook.

    Meer Kerst inspiratie opdoen?

    Neem ook eens een kijkje bij mijn andere kerstrecepten voor lekkere voor- hoofd- bij en nagerechten voor het kerstdiner.

    Recept

    Cranberry likeur maken is simpel en leuk. In dit artikel vertel ik je hoe. Op de foto twee glaasjes met cranberrylikeur.

    Cranberrylikeur - Kerstrecept

    Kerst in een flesje, dat is deze prachtig rode, zoete cranberrylikeur. Maak hem extra lekker op smaak met sinaasappelschil. Let op: begin minimaal 2 dagen van te voren met dit recept!
    5 van 5 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Totale tijd: 20 minuten minuten
    Servings: 10 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • weckpot
    • weckflesje
    • zeef

    Ingrediënten

    • 200 gr suiker
    • 150 ml water
    • 150 gr cranberries (vers)
    • 1 sinaasappel (zie opmerkingen)
    • 250 ml wodka
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Doe de suiker, water, cranberries en de sinaasappelschil in een pannetje en breng aan de kook. Laat ongeveer een kwartiertje zachtjes koken, tot de cranberries goed uit elkaar gevallen zijn. Plet de cranberries zoveel mogelijk en laat het mengsel afkoelen. Je kunt er ook het sap van de sinaasappel nog bijdoen. Dit geeft een extra sinaasappelsmaak én je verdunt de likeur verder, waardoor je minder alcohol proeft.
    • Meng de wodka door het cranberry-mengsel en giet alles in een goed af te sluiten (weck)pot. Laat dit mengsel nu twee dagen op kamertemperatuur staan. Langer mag ook!
    • Giet het mengsel door een zeef in een grote kom. Plet de cranberries zoveel mogelijk zodat je zo min mogelijk van je cranberrylikeur verspilt. Giet het mengsel nu nog een keer door de zeef maar bekleed deze nu met een kaasdoek of schone theedoek om ook de laatste restjes schil eruit te filteren.
    • Giet de likeur vervolgens over in een brandschoon, goed afsluitbaar flesje. Dit is belangrijk, omdat een flesje dat niet schoon is, de smaak van je likeur kan aantasten. Bewaar de cranberrylikeur in de koelkast, dan blijft hij wel een half jaar goed.

    Notities

    Je kunt ook de schil van een halve citroen of limoen gebruiken, als je dat lekkerder vindt. Maar ik vind sinaasappel beter passen bij Kerst!

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 142kcal | Koolhydraten: 22g | Eiwitten: 0.1g | Vetten: 0.1g | Zout: 2mg | Vezels: 1g | Suiker: 21g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More drankjes

    • Een kan citroenlimonade met ernaast enkele citroenen.
      Citroensiroop maken
    • Een glas aardbeien drinkyoghurt met verse aardbeien ernaast.
      Aardbeienmelk - zelf drinkyoghurt maken
    • Perziklimonade in een Mason Jar met ervoor diverse vruchten zoals perzik, limoen en citroen.
      Perziklimonade
    • Lavendel cocktail in drie verschillende cocktailglazen, die gevuld zijn met veel crushed ice. Er liggen takjes tijm en een gehalveerde citroen voor.
      Lavendel cocktail (+mocktail optie)

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Atie Groot

      december 12, 2016 at 11:10 am

      Bedankt Sandra, voor dit recept.
      Ga het zeker maken.

      Beantwoorden
    2. Demi | StudioKOOK

      december 12, 2016 at 8:28 am

      Wat leuk om zelf te maken!

      Beantwoorden
    5 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.