Deze super feestelijke gevulde croissants zijn een geweldige traktatie bij elk ontbijt. Vers afgebakken croissants met citroenroom (gemaakt van banketbakkersroom met lemon curd), afgetopt met verse frambozen.

Paasontbijt croissants
Dit is toch een super feestelijke toevoeging aan jouw Paasontbijt of Paasbrunch?
Voor de croissants maak je gebruik van het verse croissantdeeg van Tante Fanny. Dit verse deeg hoef je alleen maar op te rollen, en vervolgens bak je de croissantjes af in de oven. Laat ze ietsje afkoelen, vul met de citroenroom, garneer met frambozen en bestrooi met poedersuiker. Kind kan de was doen!
Ingrediënten croissants met citroenroom
Voor dit recept heb je nodig:
Vers croissantdeeg - van Tante Fanny, de basis voor dit recept.
Banketbakkersroom - er zijn pakjes te koop waarmee je in een handomdraai 'verse' banketbakkersroom kunt maken, maar zelf banketbakkersroom maken is echt heel eenvoudig en natuurlijk veel lekkerder. Hiervoor heb je nodig:
- Volle melk
- Vanille (stokje of pasta)
- Maizena
- Eidooiers
- Suiker
- Custardpoeder
Lemon curd - er zijn lekkere kant en klare curds te koop in de meeste supermarkten, maar zelf lemon curd maken is ook erg leuk en makkelijk! Hiervoor heb je nodig:
Frambozen - ga voor mooie, verse exemplaren. Je kunt ze ook vervangen door aardbeien, bramen of blauwe bessen.
Poedersuiker - optioneel, maar het maakt de croissantjes wel extra feestelijk!
Voorbereiden en bewaren

Dit recept ziet er op het eerste gezicht misschien wat ingewikkeld uit, maar dat is het totaal niet. De room kun je namelijk al tot twee dagen van tevoren klaarmaken, en de lemon curd ook. Dan hoef je deze twee op de ochtend van het serveren alleen nog maar even door elkaar te mengen. Doe het mengsel in een spuitzak voor je het op de croissantjes spuit en laat de croissants eerst enkele minuten afkoelen voor je ze vult, voor het mooiste resultaat!
Gerechten met verse room blijven niet lang lekker, dus eet de gevulde croissants direct na het maken op.
Restjes room en lemon curd

De croissants met citroenroom gaan dus direct op, maar je zult wel wat van de room en de lemon curd overhouden. Dit is geen probleem! De room is - goed afgedekt in de koelkast - nog zeker drie dagen houdbaar. Heerlijk om zó te eten met wat vers rood fruit, maar je kunt er ook gebaksschelpen mee vullen. De lemon curd blijft (mits in een brandschone, goed afsluitbare pot bewaard), nog weken goed. Heerlijk op scones, tussen meringuekoekjes, als topping op pannenkoeken...
Recept

Croissants met citroenroom
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de banketbakkersroom
- 500 ml volle melk
- 1 vanillestokje
- 3 eidooiers
- 45 gr maizena
- 80 gr suiker
Voor de lemon curd
- 1 citroen
- 75 gr boter
- 1 ei
- 65 gr suiker
Verder nodig
- 1 pak vers croissantdeeg (Tante Fanny)
- 125 gr frambozen
- poedersuiker
Zo maak je het
Banketbakkersroom maken
- Doe 450 ml van de melk en de helft van de suiker in een pannetje. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het vanillestokje in de pan met melk, en breng dit rustig aan de kook.
- Doe de maizena in een kommetje en voeg de overgebleven melk erbij. Klop dit goed door met een garde, zodat er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Voeg de eidooiers en de rest van de suiker toe aan de de mengkom, en klop nogmaals goed door elkaar.
- Als de melk begint te koken, verwijder je het vanillestokje en giet je langzaam, onder voortdurend kloppen met een garde, het eidooiermengsel toe aan de pan. Blijf kloppen en je zult zien dat zich een dikke vla gaat vormen. Laat de vla ongeveer 2 minuten doorkoken en giet het daarna in een schaal.
- Dek af met plasticfolie en druk dit lichtjes aan op de room (anders krijg je een vel) en laat afkoelen. Eenmaal iets afgekoeld zet je de banketbakkersroom in de koelkast om volledig af te koelen. Voor gebruik mix je de room nog even door met de mixer, je zult zien dat het dan een stuk gladder wordt!
Lemon curd maken
- Rasp de citroen en pers de citroen uit. Doe het citroensap en de rasp in een steelpan met de boter en laat op laag vuur smelten.
- Meng ondertussen het ei met de suiker. Giet het boter-citroenmengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel. Meng goed door elkaar met een garde en doe het mengsel weer terug in de steelpan. Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat ca 2 minuten zachtjes doorkoken tot het dik wordt. Blijf ondertussen continue goed kloppen met de garde.
- Giet de lemoncurd in een brandschoon potje, sluit af en laat volledig afkoelen voor gebruik.
Croissants maken
- Doe de helft van de banketbakkersroom in een mengkom en schep er 3 eetlepels lemon curd bij. Mix even kort door met een mixer en doe het mengsel in een spuitzak met kartelrandjes. Leg in de koelkast tot gebruik.
- Haal het deeg een kwartier voor je ermee wilt gaan werken, uit de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca 3 millimeter dik. Snijd het croissantdeeg nu in driehoekjes. Dit kun je het makkelijkste doen door het deeg eerst in drieeën te snijden door twee verticale sneden te zetten in de korte zijdes van het deeg. Snijd elke rechthoek vervolgens schuin doormidden.
- Pak nu steeds een puntje van de driehoek en rol het deeg op tot een croissantje. Bak de croissants 15-18 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat de croissants afkoelen.
Croissants vullen
- Snijd de croissants met een broodmes bijna helemaal open en zorg dat ze ook aan de binnenkant helemaal zijn afgekoeld. Snijd ze daarna open, maar niet helemaal door.
- Spuit de room met een zigzagbeweging in de croissants. Garneer de croissants met citroenroom met verse frambozen, en bestrooi met poedersuiker.
Video
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)
Dit artikel is een samenwerking. Voor meer informatie over samenwerkingen verwijs ik je naar mijn disclaimer.






Laat een reactie achter