Dit is een geweldig borrelhapje: doperwtenspread met gerookte zalm. Heerlijk, goed voor te bereiden en zó gemaakt!

Ingrediënten doperwtenspread
Voor dit doperwtenspread recept heb je nodig:
Doperwten - uiteraard! Gebruik het állerliefste verse doperwtjes die je zelf nog moet doppen. Maar als die niet verkrijgbaar zijn, is de diepvriesvariant een prima alternatief.
Bouillon - om de spread extra veel smaak te geven, kook je de erwtjes in bouillon. Ik gebruik het liefste groentenbouillon.
Avocado en mascarpone - voor een lekker romige doperwtenspread gebruik je avocado en mascarpone. Mocht je geen mascarpone in huis hebben, dan werken crème fraîche of dikke Griekse yoghurt ook prima, het resultaat is dan alleen iets zuurder, dus gebruik eventueel wat minder citroen.
Citroen - je gebruikt zowel het sap als de rasp in dit recept, voor een lekker fris resultaat!
Basilicum - verse kruiden geven elk recept een smaakboost! Zelf vind ik basilicum het allerlekkerste in dit recept, maar munt of dille, of zelfs bieslook zijn prima alternatieven.
Gerookte zalm - natuurlijk het allerlekkerste vers van de visboer! Doperwten en vis combineren geweldig samen. Probeer ook eens deze groene puree met zalm, deze zalmspiesjes met erwtjes, of deze groene pasta met garnalen.
Vegetarische of vegan doperwtenspread
Eet je vegetarisch? Geen probleem, gebruik dan in plaats van gerookte zalm als topping:
- Verkruimelde feta
- Verkruimelde geitenkaas
- Een stukje mozzarella en wat pesto, of
- Zongedroogde tomaat
Eet je vegan, vervang de mascarpone dan door vegan crème fraîche en top de spread af met zongedroogde tomaat.
Voorbereiden en bewaren

De doperwtenspread is heel goed voor te bereiden. Je kunt hem al een dag van tevoren maken. Bewaar de spread in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast.
De spread is wel het meest smaakvol op kamertemperatuur, dus haal hem op tijd uit de koelkast voor het serveren.
Let op: besmeer de toastjes pas vlak voor het serveren met de spread, anders worden de toastjes zompig.
Recept

Doperwtenspread met gerookte zalm
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 75 gr doperwten
- 200 ml groentebouillon
- 0,5 avocado
- 2 el mascarpone
- 0,5 citroen
- 1 takje basilicum
- peper en zout
Verder nodig:
- 100 gr gerookte zalm
- tuinkers
- 20 toastjes
Zo maak je het
- Kook de doperwten in de bouillon gaar. Ze moeten mooi zacht zijn, maar kook ze niet té lang door. Giet de erwtjes af maar bewaar de bouillon. Laat de doperwten volledig afkoelen.
- Doe de doperwten in de keukenmachine, samen met de avocado, mascarpone, rasp en sap van de halve citroen, en het takje basilium.
- Meng alles tot een romige puree. Is de spread nog niet romig of glad genoeg? Voeg dan wat extra mascarpone of bouillon toe, en meng nogmaals tot de spread perfect romig is. Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Besmeer de toastjes met de doperwtenspread, en verdeel de gerookte zalm erover. Garneer met tuinkers en serveer direct.






Laat een reactie achter