• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Doperwtenspread met gerookte zalm

    Bijgewerkt: jul 2025 · Geplaatst: mei 2024 door Sandra

    Dit is een geweldig borrelhapje: doperwtenspread met gerookte zalm. Heerlijk, goed voor te bereiden en zó gemaakt!

    Naar recept Naar video
    Doperwtenspread recept: de spread is op toastjes gesmeerd en gegarneerd met gerookte zalm en waterkers.

    Ingrediënten doperwtenspread

    Voor dit doperwtenspread recept heb je nodig:

    Doperwten - uiteraard! Gebruik het állerliefste verse doperwtjes die je zelf nog moet doppen. Maar als die niet verkrijgbaar zijn, is de diepvriesvariant een prima alternatief.

    Bouillon - om de spread extra veel smaak te geven, kook je de erwtjes in bouillon. Ik gebruik het liefste groentenbouillon.

    Avocado en mascarpone - voor een lekker romige doperwtenspread gebruik je avocado en mascarpone. Mocht je geen mascarpone in huis hebben, dan werken crème fraîche of dikke Griekse yoghurt ook prima, het resultaat is dan alleen iets zuurder, dus gebruik eventueel wat minder citroen.

    Citroen - je gebruikt zowel het sap als de rasp in dit recept, voor een lekker fris resultaat!

    Basilicum - verse kruiden geven elk recept een smaakboost! Zelf vind ik basilicum het allerlekkerste in dit recept, maar munt of dille, of zelfs bieslook zijn prima alternatieven.

    Gerookte zalm - natuurlijk het allerlekkerste vers van de visboer! Doperwten en vis combineren geweldig samen. Probeer ook eens deze groene puree met zalm, deze zalmspiesjes met erwtjes, of deze groene pasta met garnalen.

    Vegetarische of vegan doperwtenspread

    Eet je vegetarisch? Geen probleem, gebruik dan in plaats van gerookte zalm als topping:

    • Verkruimelde feta
    • Verkruimelde geitenkaas
    • Een stukje mozzarella en wat pesto, of
    • Zongedroogde tomaat

    Eet je vegan, vervang de mascarpone dan door vegan crème fraîche en top de spread af met zongedroogde tomaat.

    Voorbereiden en bewaren

    Een borrelplank met hapjes met gerookte zalm en een spread van avocado en doperwten.

    De doperwtenspread is heel goed voor te bereiden. Je kunt hem al een dag van tevoren maken. Bewaar de spread in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast.

    De spread is wel het meest smaakvol op kamertemperatuur, dus haal hem op tijd uit de koelkast voor het serveren.

    Let op: besmeer de toastjes pas vlak voor het serveren met de spread, anders worden de toastjes zompig.

    Recept

    Doperwtenspread recept: de spread is op toastjes gesmeerd en gegarneerd met gerookte zalm en waterkers.

    Doperwtenspread met gerookte zalm

    Een heerlijk en makkelijk borrelhapje: toastjes met romige doperwtenspread met gerookte zalm.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 15 minuten minuten
    Servings: 20 toastjes
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • keukenmachine

    Ingrediënten

    • 75 gr doperwten
    • 200 ml groentebouillon
    • 0,5 avocado
    • 2 el mascarpone
    • 0,5 citroen
    • 1 takje basilicum
    • peper en zout

    Verder nodig:

    • 100 gr gerookte zalm
    • tuinkers
    • 20 toastjes
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Kook de doperwten in de bouillon gaar. Ze moeten mooi zacht zijn, maar kook ze niet té lang door. Giet de erwtjes af maar bewaar de bouillon. Laat de doperwten volledig afkoelen.
    • Doe de doperwten in de keukenmachine, samen met de avocado, mascarpone, rasp en sap van de halve citroen, en het takje basilium.
    • Meng alles tot een romige puree. Is de spread nog niet romig of glad genoeg? Voeg dan wat extra mascarpone of bouillon toe, en meng nogmaals tot de spread perfect romig is. Proef en breng op smaak met peper en zout.
    • Besmeer de toastjes met de doperwtenspread, en verdeel de gerookte zalm erover. Garneer met tuinkers en serveer direct.

    Video

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 48kcal | Koolhydraten: 7g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Zout: 139mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hapjes

    • Geroosterde paprika dip met bieslook en pijnboompitjes. Er om heen liggen toastjes die zijn besmeerd met de spread.
      Geroosterde paprika dip
    • Een schaal met Pimientos de Padron, een tapas hapje van Spaanse groene pepers met zeezout. De schaal staat op een donkerroze doek en er liggen vorkjes op.
      Pimientos de Padron - Spaanse groene pepers
    • Een bladerdeegkrans met brie, bessen, walnoten en tijm met rode bessen en walnoten er omheen ter decoratie.
      Bladerdeegkrans met brie
    • Blinis met zalm, roomkaas en tuinkers. De hapjes liggen op een houten serveerplank.
      Blinis met zalm en kruidenroomkaas

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required