Gesuikerde rozenblaadjes of andere gesuikerde bloemen, wat zijn ze mooi hè? Ze staan altijd prachtig op een taart, cake of dessert bijvoorbeeld. Meestal worden deze decoratieve eetbare bloemen besmeerd met rauw eiwit. Kan dat ook anders?
Vegan gesuikerde bloemen
Want rauw eiwit gebruiken is niet altijd handig. Zo mag je dit niet eten als je zwanger bent of een zwakke weerstand hebt. Of misschien ben je wel vegan en wil je geen dierlijke producten gebruiken.
Daarom vroeg ik me af: kun je ook gesuikerde rozenblaadjes zonder ei maken? En ja hoor, dat kan! Ik experimenteerde door de bloemen door een suikerstroop te halen.
Het eindresultaat is misschien iets minder geraffineerd dan wanneer je eiwit gebruikt, want dat kun je net wat makkelijker dun aanbrengen dan zo’n dikke siroop. Maar ze zien er alsnog mooi uit, toch?
Eetbare bloemen
Voor dit gesuikerde bloemen recept is eigenlijk maar één ding echt heel belangrijk: gebruik eetbare bloemen! Dat klinkt misschien als een inkoppertje, maar is het niet… Je kunt hiervoor namelijk geen rozen van de bloemist gebruiken. Die zijn vaak behandeld met chemische middelen die je echt niet binnen wilt krijgen.
Je kunt wel onbespoten rozen gebruiken uit je eigen tuin, zelf ging ik wildplukken en kwam prachtige rozenbottel-rozen tegen. Let er dan wel op dat er niet net een bij of ander insect dat kan prikken in de bloem zit, en zorg ervoor dat je niet meer dan 20% van de bloemen plukt. Kies ook een plek waar geen auto’s rijden in verband met uitlaatgassen op de bloemen.
Online zijn ook verschillende soorten eetbare bloemen te koop, want je kunt voor dit recept ook andere bloemen dan rozen gebruiken. Denk aan viooltjes bijvoorbeeld, of de Oostindische kers.
Gesuikerde rozenblaadjes bewaren
Je kunt de gesuikerde rozenblaadjes zonder ei niet al te lang bewaren, bij mij werden ze na een paar dagen wat slapper. Ik moet er wel bij zeggen dat het erg warm weer was, dat heeft ongetwijfeld meegespeeld.
Het is belangrijk om ze goed te laten drogen voor je ze gebruikt, het liefste wel een nacht. Vervolgens zou ik ze binnen drie dagen gebruiken. Bewaar de gesuikerde bloemblaadjes op bakpapier, want door de suikerstroop kunnen ze erg plakkerig zijn.

Tip: de gesuikerde rozenblaadjes zijn een geweldige garnering voor deze overheerlijke yoghurtcake met rozensiroop en glazuur!

Gesuikerde rozenblaadjes zonder ei
Ingrediënten
- 12 rozenblaadjes
- 100 gr suiker
- 50 ml water
- fijne kristalsuiker voor het besuikeren
Zo maak je het
- Laat de rozenblaadjes 10 minuten weken in koud water en laat ze opdrogen op een theedoek. Zo weet je zeker dat de blaadjes goed schoon zijn.
- Maak een simpele suikersiroop door de suiker en het water zachtjes aan de kook te brengen. Roer de siroop door tot de suiker is opgelost en haal van het vuur. Laat afkoelen tot de siroop niet heet meer is, maar ook niet gaat stollen doordat hij teveel afkoelt.
- Zet een bakje klaar met fijne kristalsuiker, waar je de rozenblaadjes straks doorheen kunt halen. Leg ook een vel bakpapier klaar.
- Haal nu één voor één de rozenblaadjes door de siroop (dit gaat het makkelijkste met een keukenpincet), laat ze zo goed mogelijk uitdruipen en wentel ze aan beide kanten door de fijne kristalsuiker. Leg ze op het bakpapier en laat ze volledig opdrogen.
- Als de siroop teveel is afgekoeld om nog mee te werken, kun je hem weer even snel opwarmen.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties