Ui, bij uitstek mijn favoriete groente! Welk goed recept begint er nou immers niet met 'fruit een uitje en een teentje knoflook'? Nou, dit recept begint daar niet exact mee, maar desondanks is het erg lekker! Deze gratin van rode ui is bovendien niet moeilijk te maken, dus enjoy...

Uiengratin als bijgerecht
Deze rode uiengratin is erg lekker als bijgerecht. En erg handig, want je kunt 'm al vooraf klaarmaken. Lekker makkelijk bij een etentje dus! Je zou de gratin bijvoorbeeld kunnen serveren bij deze ouderwetse gehaktballen of deze gepaneerde zalm.
Recept
Gratin van rode ui
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 8 rode uien
- 2 eieren
- 150 ml slagroom
- 2 tl tijm
- 75 gr geraspte kaas
Zo maak je het
- Snijd de uien in ringen of kleine partjes en leg ze in een ovenschaal. Sprenkel er olijfolie, peper en wat zout over. Hussel alles goed door elkaar zodat alles bedekt is met een filmpje olie.
- Bak de uien 15 minuten in een oven van 200 graden. Meng intussen de eieren met de room/melk. Breng op smaak met peper, zout en de tijm. Giet dit mengsel over de uien en bestrooi met flink wat geraspte kaas.
- Zet de rode uien gratin terug in de oven en bak nog zo'n 20 minuten tot het eimengsel mooi gestold, en de kaas goudbruin is.
C Jacobs
Hallo,
De uien zitten nu in de oven bij mij,
Misschien handig om de hoeveelheid ui in grammen weer te geven.
Mijn uien zijn nogal verschillend van maat (groot).
Sandra
Dat is een goed idee, de volgende keer dat ik het maak zal ik de uien wegen. Ik ga normaal gesproken bij mijn recepten uit van middelgrote uien. Hopelijk heeft het gesmaakt!
C Deken
Lijkt me een leuk bijgerecht voor de feestdagen! NB: Er staat basilicum in het recept, maar dat moet toch tijm zijn? ;-)
Sandra
Oeps, scherp!! Ik heb het aangepast :-)