weekendgerechten

Ouderwetse gehaktballen maken

Ouderwetse gehaktballen

Gehaktballen, ik maak ze eerlijk gezegd niet maak. Maar als ik ze maak, dan maak ik ze volgens dit recept voor ouderwetse gehaktballen. Heerlijk vind ik ze zo, vooral dankzij de heerlijke saus waar je de ballen in braadt. Het geheim voor de lekkerste gehaktballen? Dat zijn er eigenlijk twee… Ten eerste: gebruik half om half gehakt als je gehaktballen maakt. Natuurlijk, rundergehakt is magerder en kan echt prima in recepten waar de gehakt niet de hoofdrol speelt, in ovenschotels bijvoorbeeld. Maar als je gehaktballen maakt, kies dan liever voor half om half. Dit is wat vetter en daardoor drogen je gehaktballen niet uit. Het tweede geheim? Een lekkere scheut ketjap voor wat extra zoet & zout in de saus!

Ouderwets lekkere gehaktballen in saus

Eigenlijk houd je na het braden van het gehakt, meer een dikke saus over dan een echte jus. Maar wel een waanzinnig lekkere saus bomvol smaak. Ik raad je dan ook aan om een royale portie van de saus bij de gehaktballen te serveren. Zelf serveer ik er verder graag gebakken aardappeltjes en wat groente bij. Maar deze ballen zijn ook heerlijk naast een portie friet, of op een broodje.

Recept ouderwetse gehaktballen maken

0 from 0 votes
Course: DinerDifficulty: Gemiddeld
Voor
personen
Bereidingstijd

15

minutes
Kooktijd

20

minuten

Ingrediënten

  • 500 gr half om half gehakt

  • 1 sjalot of uitje

  • 1 teen knoflook

  • 3 beschuiten of

  • 50 gr paneermeel

  • 1 ei

  • 1,5 el ketjap

  • 1 el tomatenpuree

  • 3 el mosterd

Bereiding ouderwetse gehaktballen

  • Snijd het sjalotje en de knoflook fijn en doe deze met de gehakt in een kom.
  • Maak de beschuiten fijn, bijvoorbeeld door ze in een keukenmachine fijn te malen of ze fijn te stampen met een vijzel. Doe de beschuitkruimels bij het gehakt en voeg het ei en 1 el mosterd toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en draai vier tot zes ballen van het mengsel. Laat de ballen gehakt eventueel nog even opstijven in de koelkast.
  • Verhit wat boter in een braadpan en braad de gehaktballen rondom bruin, haal ze uit de pan.
  • Zet het vuur lager en voeg de ketjap, tomatenpuree, mosterd en wat peper toe. Voeg ook een klein kopje warm water toe. Roer alles goed door, doe de ballen weer terug in de pan en laat de gehaktballen 20-25 minuten rustig verder braden met het deksel half op de pan.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Lucrèce

    Super lekker! dank je wel 😉

    11 oktober 2019 at 11:51
    • Reply Sandra

      Wat leuk om te horen, dankjewel!!

      11 oktober 2019 at 15:11

    Reactie achterlaten