Menu
vlees / Hoofdgerechten

Ouderwetse gehaktballen maken

Ouderwetse gehaktballen

Gehaktballen, ik maak ze eerlijk gezegd niet maak. Maar als ik ze maak, dan maak ik ze volgens dit recept voor ouderwetse gehaktballen. Heerlijk vind ik ze zo, vooral dankzij de heerlijke saus waar je de ballen in braadt. Het geheim voor de lekkerste gehaktballen? Dat zijn er eigenlijk twee… Ten eerste: gebruik half om half gehakt als je gehaktballen maakt. Natuurlijk, rundergehakt is magerder en kan echt prima in recepten waar de gehakt niet de hoofdrol speelt, in ovenschotels bijvoorbeeld. Maar als je gehaktballen maakt, kies dan liever voor half om half. Dit is wat vetter en daardoor drogen je gehaktballen niet uit. Het tweede geheim? Een lekkere scheut ketjap voor wat extra zoet & zout in de saus!

Ouderwets lekkere gehaktballen in saus

Eigenlijk houd je na het braden van het gehakt, meer een dikke saus over dan een echte jus. Maar wel een waanzinnig lekkere saus bomvol smaak. Ik raad je dan ook aan om een royale portie van de saus bij de gehaktballen te serveren. Zelf serveer ik er verder graag gebakken aardappeltjes en wat groente bij. Maar deze ballen zijn ook heerlijk naast een portie friet, of op een broodje.

Recept ouderwetse gehaktballen maken

4 from 20 votes
Course: DinerCuisine: NederlandsDifficulty: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereidingstijd

15

minutes
Kooktijd

20

minutes
Calorieën

427

kcal

Heerlijke, ouderwetse gehaktballen. Niet moeilijk te maken en bomvol smaak. Uit dit recept haal je 4 grote ballen gehakt, maar je kunt er ook 5-6 kleinere ballen van draaien.

Ingrediënten

  • 500 gr half om half gehakt

  • 1 sjalot of uitje

  • 1 teen knoflook

  • 3 beschuiten of

  • 50 gr paneermeel

  • 1 ei

  • 1,5 el ketjap

  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)

  • 3 el grove mosterd

Bereiding ouderwetse gehaktballen

  • Snijd het sjalotje en de knoflook fijn en doe deze met de gehakt in een kom.
  • Maak de beschuiten fijn, bijvoorbeeld door ze in een keukenmachine fijn te malen of ze fijn te stampen met een vijzel. Doe de beschuitkruimels bij het gehakt en voeg het ei en 1 el mosterd toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en draai vier tot zes ballen van het mengsel. Laat de ballen gehakt nu bij voorkeur minimaal een half uur opstijven in de koelkast, dan behouden ze beter hun vorm.
  • Verhit wat boter en olijfolie in een braadpan en braad de gehaktballen rondom bruin, haal ze uit de pan.
  • Zet het vuur lager en voeg de ketjap, tomatenpuree, de rest van de mosterd en wat peper toe. Voeg ook een klein kopje warm water toe. Roer alles goed door, doe de ballen weer terug in de pan en laat de gehaktballen 20-25 minuten rustig verder braden met het deksel half op de pan. Voeg eventueel wat extra water toe als de saus droog begint te koken.

Opmerkingen

  • Je kunt overgebleven ballen gehakt bewaren in de koelkast, dan blijven ze nog een dag of twee goed. Lekker op een broodje de volgende dag!
Recept ouderwetse gehaktballen

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

14 Reacties

  • Leo van Dijk
    26 mei 2021 at 10:21

    Vraag ik aan dochterlief wat ze vanavond graag wil eten!
    Antwoord: die gehaktballen van Sandra!

    Reply
    • Sandra
      26 mei 2021 at 10:37

      Mijn dag kan niet meer stuk, wat ontzettend leuk om te horen!!

      Reply
  • Leo van Dijk
    20 mei 2021 at 08:50

    Hoi Sandra,

    Heb gisteren dit recept gemaakt. Ze waren SUPER!
    Unaniem is besloten om dit recept ‘erin’ te houden!

    Groetjes,

    Leo

    Reply
    • Sandra
      20 mei 2021 at 10:02

      Zulke reacties maken mijn dag, dankjewel!!

      Reply
  • Wout
    7 mei 2021 at 17:14

    Echt lekkere gehaktballen. Zeker voor herhaling vatbaar.

    Reply
    • Sandra
      8 mei 2021 at 11:10

      Wat fijn dat ze zo goed in de smaak zijn gevallen Wout!

      Reply
  • Gerlinde
    2 februari 2021 at 10:31

    Smaakte echt heerlijk! Zelden zulke lekkere gehaktballen op. Bedankt voor het recept! :-)

    Reply
    • Sandra
      6 februari 2021 at 19:15

      Wat ontzettend leuk om te horen, hier doe ik het voor! Ik hoop dat je ze nog vaak zult maken :-)

      Reply
  • Annette Hartog
    25 augustus 2020 at 14:31

    Deze gehaktballen zijn geweldig lekker. Heb als variatie komijn zaad en koriander poeder toegevoegd. Heerlijk recept.
    Annette

    Reply
    • Sandra
      29 augustus 2020 at 05:50

      Wat leuk om te horen en dit lijken me heerlijke toevoegingen!

      Reply
  • Miranda
    8 mei 2020 at 14:07

    Inderdaad super lekker! Vooral met die lekkere saus. Ik ga ze nooit anders meer maken.
    Zelfs met rundergehakt was het heel goed te doen,helemaal niet droog.

    Reply
    • Sandra
      2 juni 2020 at 17:55

      Wat ontzettend leuk om te horen Miranda!

      Reply
  • Lucrèce
    11 oktober 2019 at 11:51

    Super lekker! dank je wel 😉

    Reply
    • Sandra
      11 oktober 2019 at 15:11

      Wat leuk om te horen, dankjewel!!

      Reply

Laat een reactie achter