Volg culi-sandra.nl op:
Ouderwetse gehaktballen

Ouderwetse gehaktballen maken

Gehaktballen, ik maak ze eerlijk gezegd niet maak. Maar als ik ze maak, dan maak ik ze volgens dit recept voor ouderwetse gehaktballen. Heerlijk vind ik ze zo, vooral dankzij de heerlijke saus waar je de ballen in braadt. Het geheim voor de lekkerste gehaktballen? Dat zijn er eigenlijk twee… Ten eerste: gebruik half om half gehakt als je gehaktballen maakt. Natuurlijk, rundergehakt is magerder en kan echt prima in recepten waar de gehakt niet de hoofdrol speelt, in ovenschotels bijvoorbeeld. Maar als je gehaktballen maakt, kies dan liever voor half om half. Dit is wat vetter en daardoor drogen je gehaktballen niet uit. Het tweede geheim? Een lekkere scheut ketjap voor wat extra zoet & zout in de saus!

Ouderwets lekkere gehaktballen in saus

Eigenlijk houd je na het braden van het gehakt, meer een dikke saus over dan een echte jus. Maar wel een waanzinnig lekkere saus bomvol smaak. Ik raad je dan ook aan om een royale portie van de saus bij de gehaktballen te serveren. Zelf serveer ik er verder graag gebakken aardappeltjes en wat groente bij. Maar deze ballen zijn ook heerlijk naast een portie friet, of op een broodje.

Recept gehaktballen

Voor 4 stuks

  • 500 gr half om half gehakt
  • 1 sjalot of ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 beschuiten of 50 gr paneermeel
  • 1 ei
  • 1,5 el ketjap
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 el mosterd

Zo  maak je de ouderwetse gehaktballen

  • Snijd het sjalotje en de knoflook fijn en doe deze met de gehakt in een kom.
  • Maak de beschuiten fijn, bijvoorbeeld door ze in een keukenmachine fijn te malen of ze fijn te stampen met een vijzel. Doe de beschuitkruimels bij het gehakt en  voeg het ei en 1 el mosterd toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en draai vier ballen van het mengsel.
  • Verhit wat boter in een braadpan en braad de gehaktballen rondom bruin, haal ze uit de pan.
  • Zet het vuur lager en voeg de ketjap, tomatenpuree, mosterd en wat peper toe. Voeg ook een klein kopje warm water toe. Roer alles goed door, doe de ballen weer terug in de pan en laat de gehaktballen 20-25 minuten rustig verder braden met het deksel half op de pan.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

Ook leuk voor jou...

Geen reacties

Laat een reactie achter