• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Hasselback pompoen

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: dec 2022 door Sandra

    Wauw, is deze hasselback pompoen geen spectaculair bijgerecht voor de feestdagen? Ziet er waanzinnig uit toch, zo'n glossy pompoen met talloze inkepingen.

    Naar recept
    Hasselback pompoen

    Het mooiste is: eigenlijk is zo'n hasselback pompoen ontzettend simpel te maken. Het meeste werk is het schillen en insnijden van de pompoen, maar dat kun je van tevoren al doen.

    Kerst bijgerecht: pompoen hasselback

    Ik vind het altijd erg leuk om Kerst bijgerechten te verzinnen. Het hoofdgerecht vind ik lastig, maar met de bijgerechten ga ik los. Feestelijke groenten zoals deze prachtige geglaceerde wortels, een lekkere aardappelgratin....

    En dit feestelijke hasselback pompoen recept gaat ook zeker vaker op tafel komen tijdens de feestdagen, net als deze gevulde flespompoen met feta trouwens, nog zo'n feest voor pompoen-fans!

    De smaakmakers voor de pompoen hasselback heb je ongetwijfeld al in huis (maple syrup, honing, laurier en steranijs) dus je hoeft enkel nog naar de winkel voor een mooie pompoen.

    Welke pompoen voor hasselback pompoen?

    Ik gebruikte een gewone, klassieke oranje pompoen voor dit recept. Maar een flespompoen is ook erg geschikt voor dit recept.

    Let er wel op dat de oventijd enorm kan verschillen. Ik raad je aan om na een half uur even te checken of de pompoen al gaar is (als je er met een mes goed in kunt steken is hij klaar), en daarna elke 10 minuten even blijven checken.

    Recept

    Hasselback pompoen: een halve pompoen is bijna tot op de bodem ingesneden in heel dunne laagjes. In de laagjes zijn blaadjes laurier gestoken en de pompoen is ingesmeerd met siroop zodat hij mooi glanst.

    Hasselback pompoen

    Wat een feestelijk bijgerecht voor de feestdagen: pompoen hasselback! Lekker zoet met maple syrup en honing*
    5 van 1 stem
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 25 minuten minuten
    Bereidingstijd: 45 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 10 minuten minuten
    Servings: 6 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • dunschiller
    • bakkwastje
    • bakpapier

    Ingrediënten

    • 1 pompoen
    • 15 laurierblaadjes (ongeveer)
    • 3 el maple syrup
    • 2 el honing (vervang door maple syrup voor een geheel vegan recept)
    • 0,5 tl steranijs
    • 0,5 tl gemberpoeder
    • zout en witte peper
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Halveer de pompoen, verwijder de pitten en schil beide helften. Dit gaat het makkelijkste met een dunschiller.
    • Leg de pompoenhelften met de ronde kant boven neer, en snijd ze nu voorzichtig om de paar millimeter in. Het is belangrijk dat je niet helemaal tot beneden doorsnijdt, zodat de hasselback pompoen aan de onderkant wel één geheel blijft. Een bekende truc hiervoor is om aan beide zijden van de pompoen een pollepel neer te leggen, dan snijdt je nooit tot beneden door.
    • Maak een dressing van de maple syrup, honing, steranijs, gemberpoeder en wat peper en zout en verdeel ongeveer de helft van de dressing met een kwastje over de pompoenhelften. Steek daarna de blaadjes laurier in de inkepingen van de pompoen.
    • Bak de pompoen tot hij gaar is (als je er met een mes in kunt steken en hij voelt zacht aan, is hij klaar. Ik raad je aan om na een half uur even te checken of de pompoen al gaar is (als je er met een mes goed in kunt steken is hij klaar), en daarna elke 10 minuten even blijven checken.
    • Bestrijk de hasselback pompoen als hij uit de oven komt, met de rest van de dressing.

    Notities

    Liever vegan? Gebruik wat extra maple syrup in plaats van honing.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 72kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwitten: 1g | Vetten: 0.1g | Zout: 2mg | Vezels: 0.5g | Suiker: 14g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een close-up van een bord gevuld met sambal goreng telor.
      Sambal goreng telor
    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.