Wauw, is deze hasselback pompoen geen spectaculair bijgerecht voor de feestdagen? Ziet er waanzinnig uit toch, zo’n glossy pompoen met talloze inkepingen. Het mooiste is: eigenlijk is zo’n hasselback pompoen ontzettend simpel te maken. Het meeste werk is het schillen en insnijden van de pompoen, maar dat kun je van tevoren al doen.
Kerst bijgerecht: pompoen hasselback
Ik vind het altijd erg leuk om Kerst bijgerechten te verzinnen. Het hoofdgerecht vind ik lastig, maar met de bijgerechten ga ik los. Feestelijke groenten zoals deze prachtige geglaceerde wortels, een lekkere aardappelgratin….
En dit feestelijke hasselback pompoen recept gaat ook zeker vaker op tafel komen tijdens de feestdagen. De smaakmakers voor de pompoen hasselback heb je ongetwijfeld al in huis (maple syrup, honing, laurier en steranijs) dus je hoeft enkel nog naar de winkel voor een mooie pompoen.
Welke pompoen voor hasselback pompoen?
Ik gebruikte een gewone, klassieke oranje pompoen voor dit recept. Maar een flespompoen is ook erg geschikt voor dit recept. Let er wel op dat de oventijd enorm kan verschillen. Ik raad je aan om na een half uur even te checken of de pompoen al gaar is (als je er met een mes goed in kunt steken is hij klaar), en daarna elke 10 minuten even blijven checken.

Hasselback pompoen
Ingrediënten
- 1 pompoen
- 15 laurierblaadjes (ongeveer)
- 3 el maple syrup
- 2 el honing (vervang door maple syrup voor een geheel vegan recept)
- 0,5 tl steranijs
- 0,5 tl gemberpoeder
- zout en witte peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de pompoen, verwijder de pitten en schil beide helften. Dit gaat het makkelijkste met een dunschiller.
- Leg de pompoenhelften met de ronde kant boven neer, en snijd ze nu voorzichtig om de paar millimeter in. Het is belangrijk dat je niet helemaal tot beneden doorsnijdt, zodat de hasselback pompoen aan de onderkant wel één geheel blijft. Een bekende truc hiervoor is om aan beide zijden van de pompoen een pollepel neer te leggen, dan snijdt je nooit tot beneden door.
- Maak een dressing van de maple syrup, honing, steranijs, gemberpoeder en wat peper en zout en verdeel ongeveer de helft van de dressing met een kwastje over de pompoenhelften. Steek daarna de blaadjes laurier in de inkepingen van de pompoen.
- Bak de pompoen tot hij gaar is (als je er met een mes in kunt steken en hij voelt zacht aan, is hij klaar. Ik raad je aan om na een half uur even te checken of de pompoen al gaar is (als je er met een mes goed in kunt steken is hij klaar), en daarna elke 10 minuten even blijven checken.
- Bestrijk de hasselback pompoen als hij uit de oven komt, met de rest van de dressing.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)

Nog geen reacties