• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Hazen stoofpotje (Hazenpeper)

    Bijgewerkt: jun 2025 · Geplaatst: feb 2025 door Sandra

    Dit lekkere hazen stoofpotje wordt ook wel hazenpeper genoemd. Het is een makkelijke wildstoof van hazenbout met rode wijn. Deze haas stoofpot is makkelijk om te maken, groots resultaat!

    Naar recept Naar video
    Een hazen stoofpotje in een bord in een rijke, donkere saus met wortel.

    Stoofvlees van haas

    Ik hou echt van stoofvlees recepten. Over het algemeen is het niet moeilijk om te maken, en kost het voorbereiden van zo'n stoofpotje niet veel tijd. Eenmaal op het vuur heb je er geen omkijken meer naar, en na een tijdje heb je een heerlijk gerecht op tafel staan! Dit hazen stoofpotje is daar geen uitzondering op! Heerlijk malse hazenbout, in een rijke, dikke saus met rode wijn, ui, wortel en cranberry.

    Tip: eigenlijk geldt voor alle stoofpotjes: maak ze minimaal een dag van tevoren. Echt, het wordt er alleen maar lekkerder op. De smaken kunnen dan goed intrekken waardoor het gerecht meer smaak krijgt.

    Ingrediënten haas stoofpot

    Om dit recept te maken heb je nodig:

    Hazenvlees - ik beveel hazenbouten aan. De poten kunnen er ook prima bij, maar gebruik in geen geval hazenrug voor dit stoofpotje. Dit heerlijke stukje haas vraagt om een heel andere bereiding. Eén hazenbout per persoon is vaak voldoende, maar voor grotere eters kun je een extra bout toevoegen.

    Verse knoflook, ui en wortel - deze groenten zijn de basis voor de wildsaus.

    Rode wijn & wildfond - wild vlees combineert geweldig met rode wijn. De wildfond geeft de saus een extra diepe smaak. Je kunt dit kopen bij ruimer gesorteerde supermarkten.

    Mosterd, laurier en kruidnagels om de smaak van de saus op te peppen.

    Cranberries, ontbijtkoek en pure chocolade voor een klein zoetje. Zoet combineert erg goed met wildgerechten. Kies wel absoluut voor pure chocolade en dan zo donker mogelijk.

    Boter & bloem - om een donkere roux van te maken. Hiermee bind je de saus, vlak voor je het gerecht serveert.

    Wat is een donkere roux?

    Je hebt vast wel eens boter en bloem in een pannetje gebakken als basis voor een saus of ragout. Als je dit ongeveer 2-3 minuten laat bakken, is de bloem gegaard en heb je een blanke roux. Laat je de roux nog wat langer doorbakken, dan wordt deze steeds donkerder van kleur. Na circa 5 minuten heb je een blonde roux, en na in totaal zo'n 8 minuten heb je een zogenaamde donkere roux. De kleur zou hazelnootkleurig moeten zijn. Laat de roux afkoelen voor je hem toevoegt aan de warme saus.

    Wat serveren bij hazenpeper?

    Een bord ouderwetse hazenpeper, omringd door bestek, cranberries en laurierblaadjes.

    Romige aardappelpuree, cranberrycompote en ouderwetse stoofperen zijn geweldige bijgerechten bij hazenpeper.

    Tips voor restjes: Overgebleven hazenpeper kun je gebruiken als vulling voor pasteitjes of serveer het met een frisse salade voor een lichte lunch.

    Veelgestelde vragen

    Kan ik de cranberries vervangen?

    Als je geen gedroogde cranberries hebt, kun je deze vervangen door rozijnen of stukjes gedroogde pruimen.

    Kan ik de rode wijn vervangen door een alcoholvrij alternatief?

    De rode wijn draagt bij aan de diepte van de smaak, maar als je geen wijn wilt gebruiken, kun je deze vervangen door extra wildfond.

    Kan ik dit gerecht van tevoren bereiden?

    Graag zelfs! Hazenpeper smaakt vaak nog beter de volgende dag omdat de smaken tijd hebben om in te trekken. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast en warm het langzaam op.

    Recept

    Een hazen stoofpotje in een bord in een rijke, donkere saus met wortel.

    Hazen stoofpotje

    Deze lekkere haas stoofpot wordt ook wel hazenpeper genoemd. Het is een heerlijke wildstoof met hazenbout en de poten van de haas.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 3 uur uur
    Totale tijd: 3 uur uur 20 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • braadpan

    Ingrediënten

    • 4 hazenbouten
    • 1 teen knoflook
    • 3 uien (klein)
    • 1 wortel
    • 200 ml rode wijn
    • 350 ml wildfond
    • 1 el mosterd
    • 2 blaadjes laurier
    • 3 kruidnagels
    • 50 gr gedroogde cranberries
    • 1 plak ontbijtkoek
    • 30 gr pure chocolade
    • 50 gr boter (+ extra om in te bakken)
    • 50 gr bloem
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm een flinke klont boter in een braadpan en bak de hazenbouten aan beide kanten goudbruin. Breng beide kanten op smaak met peper en zout.
    • Snijd ondertussen de knoflook, ui en wortel fijn.
    • Haal de hazenbouten uit de pan en voeg indien nodig nog wat extra boter toe. Doe de fijngesneden groenten in de pan en bak de groenten enkele minuten, tot de ui glazig wordt.
    • Voeg de rode wijn, wildfond, mosterd, laurier en kruidnagelen toe, en laat enkele minuten inkoken. Voeg daarna de stukken haas en de ontbijtkoek toe en laat twee uur stoven.
    • Haal het deksel van de pan en laat nog een half uur stoven, zodat het vocht wat verder kan inkoken.
    • Voeg de cranberries en de chocolade toe, en laat nog een kwartiertje stoven.
    • Maak ondertussen een donkere roux door de boter de verwarmen in een steelpan. Roer de bloem erdoor en blijf dit mengsel ongeveer 8 minuten bakken. Roer regelmatig goed door met een kleine garde, zodat het niet aanbrand. Als het goed is heb je nu een donker mengsel. Laat de roux afkoelen.
    • Haal de stukken haas even uit de pan en verdeel deze over de borden. Meng de roux door de saus. Hierdoor zal de saus wat meer binden en indikken. Verdeel de saus over de borden en serveer de hazenpeper direct.

    Video

    Notities

    Tip voor malser vlees: Laat de hazenbouten voor het stoven enkele uren marineren in een mengsel van rode wijn, knoflook, ui en kruiden. Dit zorgt niet alleen voor mals vlees, maar ook voor een nog intensere smaak.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 796kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwitten: 25g | Vetten: 17g | Zout: 210mg | Vezels: 4g | Suiker: 17g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Plaattaart met pompoen en feta, de taart is in zes stukken gesneden en bestrooid met verse basilicum.
      Plaattaart met pompoen en feta
    • Een mand gevuld met zelfgemaakte volkoren wraps. De wraps liggen op een geblokte groene theedoek.
      Wraps maken (volkoren)
    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required