Dit lekkere hazen stoofpotje wordt ook wel hazenpeper genoemd. Het is een makkelijke wildstoof van hazenbout met rode wijn. Deze haas stoofpot is makkelijk om te maken, groots resultaat!

Stoofvlees van haas
Ik hou echt van stoofvlees recepten. Over het algemeen is het niet moeilijk om te maken, en kost het voorbereiden van zo'n stoofpotje niet veel tijd. Eenmaal op het vuur heb je er geen omkijken meer naar, en na een tijdje heb je een heerlijk gerecht op tafel staan! Dit hazen stoofpotje is daar geen uitzondering op! Heerlijk malse hazenbout, in een rijke, dikke saus met rode wijn, ui, wortel en cranberry.
Tip: eigenlijk geldt voor alle stoofpotjes: maak ze minimaal een dag van tevoren. Echt, het wordt er alleen maar lekkerder op. De smaken kunnen dan goed intrekken waardoor het gerecht meer smaak krijgt.
Ingrediënten haas stoofpot
Om dit recept te maken heb je nodig:
Hazenvlees - ik beveel hazenbouten aan. De poten kunnen er ook prima bij, maar gebruik in geen geval hazenrug voor dit stoofpotje. Dit heerlijke stukje haas vraagt om een heel andere bereiding. Eén hazenbout per persoon is vaak voldoende, maar voor grotere eters kun je een extra bout toevoegen.
Verse knoflook, ui en wortel - deze groenten zijn de basis voor de wildsaus.
Rode wijn & wildfond - wild vlees combineert geweldig met rode wijn. De wildfond geeft de saus een extra diepe smaak. Je kunt dit kopen bij ruimer gesorteerde supermarkten.
Mosterd, laurier en kruidnagels om de smaak van de saus op te peppen.
Cranberries, ontbijtkoek en pure chocolade voor een klein zoetje. Zoet combineert erg goed met wildgerechten. Kies wel absoluut voor pure chocolade en dan zo donker mogelijk.
Boter & bloem - om een donkere roux van te maken. Hiermee bind je de saus, vlak voor je het gerecht serveert.
Wat is een donkere roux?
Je hebt vast wel eens boter en bloem in een pannetje gebakken als basis voor een saus of ragout. Als je dit ongeveer 2-3 minuten laat bakken, is de bloem gegaard en heb je een blanke roux. Laat je de roux nog wat langer doorbakken, dan wordt deze steeds donkerder van kleur. Na circa 5 minuten heb je een blonde roux, en na in totaal zo'n 8 minuten heb je een zogenaamde donkere roux. De kleur zou hazelnootkleurig moeten zijn. Laat de roux afkoelen voor je hem toevoegt aan de warme saus.
Wat serveren bij hazenpeper?

Romige aardappelpuree, cranberrycompote en ouderwetse stoofperen zijn geweldige bijgerechten bij hazenpeper.
Tips voor restjes: Overgebleven hazenpeper kun je gebruiken als vulling voor pasteitjes of serveer het met een frisse salade voor een lichte lunch.
Veelgestelde vragen
Als je geen gedroogde cranberries hebt, kun je deze vervangen door rozijnen of stukjes gedroogde pruimen.
De rode wijn draagt bij aan de diepte van de smaak, maar als je geen wijn wilt gebruiken, kun je deze vervangen door extra wildfond.
Graag zelfs! Hazenpeper smaakt vaak nog beter de volgende dag omdat de smaken tijd hebben om in te trekken. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast en warm het langzaam op.
Recept

Hazen stoofpotje
Ingrediënten
- 4 hazenbouten
- 1 teen knoflook
- 3 uien (klein)
- 1 wortel
- 200 ml rode wijn
- 350 ml wildfond
- 1 el mosterd
- 2 blaadjes laurier
- 3 kruidnagels
- 50 gr gedroogde cranberries
- 1 plak ontbijtkoek
- 30 gr pure chocolade
- 50 gr boter (+ extra om in te bakken)
- 50 gr bloem
Zo maak je het
- Verwarm een flinke klont boter in een braadpan en bak de hazenbouten aan beide kanten goudbruin. Breng beide kanten op smaak met peper en zout.
- Snijd ondertussen de knoflook, ui en wortel fijn.
- Haal de hazenbouten uit de pan en voeg indien nodig nog wat extra boter toe. Doe de fijngesneden groenten in de pan en bak de groenten enkele minuten, tot de ui glazig wordt.
- Voeg de rode wijn, wildfond, mosterd, laurier en kruidnagelen toe, en laat enkele minuten inkoken. Voeg daarna de stukken haas en de ontbijtkoek toe en laat twee uur stoven.
- Haal het deksel van de pan en laat nog een half uur stoven, zodat het vocht wat verder kan inkoken.
- Voeg de cranberries en de chocolade toe, en laat nog een kwartiertje stoven.
- Maak ondertussen een donkere roux door de boter de verwarmen in een steelpan. Roer de bloem erdoor en blijf dit mengsel ongeveer 8 minuten bakken. Roer regelmatig goed door met een kleine garde, zodat het niet aanbrand. Als het goed is heb je nu een donker mengsel. Laat de roux afkoelen.
- Haal de stukken haas even uit de pan en verdeel deze over de borden. Meng de roux door de saus. Hierdoor zal de saus wat meer binden en indikken. Verdeel de saus over de borden en serveer de hazenpeper direct.






Laat een reactie achter