• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Lavaspesto (maggiblad-pesto)

    Bijgewerkt: feb 2025 · Geplaatst: apr 2024 door Sandra

    Lavaspesto is een bijzondere variant op de traditionele basilicumpesto, waarbij lavas (ook wel maggikruid genoemd) de hoofdrol speelt. Ik leg je graag uit hoe je zelf lavaspesto kunt maken (spoiler: dat is echt héél makkelijk!)

    Naar recept
    Een potje lavaspesto met lavasbladeren ervoor.

    Lavas of maggiblad

    Ik kwam op het idee om pesto te maken van lavas, omdat ik een maggiplant had gekregen van mijn schoonouders. De plant stond op een onhandige plek in de tuin en het was al het einde van het seizoen. Ik besloot dus alle bladeren in één keer te oogsten. Toen zat ik dus wel met een hele berg lavas... De oplossing: er pesto van maken!

    Lavas staat ook wel bekend als maggiblad. Het kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken, het heeft een heerlijke, sterke geur en smaakt geweldig in bijvoorbeeld soepen, vooral in groentensoep is het een heerlijke toevoeging.

    Ingrediënten lavaspesto

    Om zelf lavaspesto te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

    Lavas (maggiblad) - bij voorkeur uit eigen tuin natuurlijk. Heb je zelf geen maggiplant in de tuin, kijk dan eens bij het tuincentrum. In de supermarkt kun je helaas erg slecht verse lavas kopen. Wel gedroogde, maar dat is absoluut niet geschikt voor deze pesto!

    Olijfolie - voor een smeuïge pesto gebruik je flink wat olijfolie. De olie is een belangrijke smaakmaker in de lavaspesto, dus gebruik een goede, extra vierge olijfolie.

    Pijnboompitten - de nootachtige smaak is een geweldige toevoeging aan de maggipesto. Rooster de pitten in een droge koekenpan voor veel extra smaak. Vind je pijnboompitten te prijzig of wil je eens variëren? Gebruik dan walnoten of cashewnoten.

    Parmezaanse kaas - zorgt ervoor dat de pesto lekker hartig wordt en geeft veel smaak. Rasp het bij voorkeur zelf vers voor de meeste smaak.

    Knoflook (optioneel) - ik ben zelf geen fan van rauwe knoflook, maar als je er wel van houdt is het wel een geweldige smaakbom in de pesto.

    Waar kun je de maggi-pesto voor gebruiken?

    Een donkere pistolet met mozzarella en maggiblad pesto. Op de achtergrond staat een potje met de rest van de pesto.

    Lavaspesto is super lekker bij verschillende gerechten, een paar ideeën

    • Als saus of extra smaakmaker in pasta gerechten
    • Als spread op brood of toast (lekker met een topping van geitenkaas, mozzarella of koekaas!)
    • Als dipsaus voor rauwe groenten
    • Als marinade voor vlees of vis
    • Als smaakmaker in soepen of stoofschotels

    Veelgestelde vragen

    Is lavas hetzelfde als maggi?

    Maggi is een merknaam, de officiële naam van de plant is lavas, maar het wordt ook wel maggiblad of maggiplant genoemd door de sterke, kruidige geur en smaak van de bladeren. In de ingrediëntenlijst van Maggi komt lavas overigens niet voor.

    Kun je zowel de bladeren als de stengel van lavas eten?

    Jazeker. De stengel heeft minstens zoveel smaak als de bladeren en is daarom heel geschikt om mee te trekken in soepgerechten of stoofschotels. Voor lavaspesto gebruik je alleen de bladeren.

    Kan ik lavas vervangen door een ander ingrediënt?

    Lavas heeft een unieke smaak die lastig te vervangen is. De smaak van verse lavas lijkt nog het meest op selderij, dus dat is de beste vervanger.

    Recept

    Een potje lavaspesto met lavasbladeren ervoor.

    Lavaspesto | Maggiblad-pesto

    Een kruidige pesto van verse lavas (maggiblad). Lekker in pasta, soepen en stoofschotels, maar ook erg lekker op een broodje met kaas of geitenkaas.
    5 van 1 stem
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 3 minuten minuten
    Totale tijd: 8 minuten minuten
    Servings: 5 porties
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koekenpan
    • keukenmachine

    Ingrediënten

    • 35 gr lavas (vers)
    • 30 gr parmezaanse kaas
    • 3 el pijnboompitten
    • 1 teen knoflook (optioneel)
    • 3 el olijfolie extra vierge
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Schud ze regelmatig om en blijf erbij, want ze verbranden snel. Laat de pitten afkoelen.
    • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng tot een gladde pesto. Het kan zijn dat je nog wat extra olijfolie moet toevoegen om een mooie, smeuïge pesto te krijgen.

    Notities

    Bewaar de pesto in een brandschoon potje in de koelkast en gebruik altijd een schone lepel om de saus uit het potje te halen. Het blijft dan zeker twee weken goed (zorg dat je de pesto met een laagje olie overgiet, dan blijft het langer goed).

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 138kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 3g | Vetten: 14g | Zout: 102mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 0.4g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More sausjes

    • Een bakje zelfgemaakte mayonaise, met gebakken aardappels uit de oven er omheen.
      Zelf mayonaise maken: zó lukt het altijd (met of zonder staafmixer)
    • Een weckpotje gevuld met zelfgemaakte enchiladasaus.
      Enchiladasaus
    • Knoflookboter maken met als ingrediënten boter, knoflook, citroen en veel verse kruiden.
      Knoflookboter maken
    • BBQ saus zelf maken: een hand houdt een flesje zelfgemaakte barbecuesaus omhoog.
      BBQ saus zelf maken - recept voor barbecuesaus

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Maayke

      april 15, 2024 at 7:30 pm

      5 sterren
      Wat een leuk idee om basilicum te vervangen door lavas! Dit ga ik zeker een keer maken.

      Beantwoorden
      • Sandra

        april 16, 2024 at 7:29 pm

        Wat leuk! Ik hoop dat het gaat smaken!

        Beantwoorden
    5 from 1 vote

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.