Deze paastaart met lemon curd en mon chou is geweldig lekker, superfeestelijk en ook nog eens no bake. Hij hoeft dus niet in de oven. Hier word je toch blij van?

Mon chou taart met citroen
De klassieke mon chou taart ken je vast wel. Een echte klassieker en niet voor niets, wie is hier nu niet groot mee geworden? En ik ken eigenlijk niemand die deze heerlijke taart niet lekker vindt.
Deze mon chou taart met citroen is een variant op de klassieke versie met kersentopping. Ik maakte overigens ook al eens een versie met chocoladepepernoten, maar met de Paasdagen in zicht besloot ik voor een zonnige versie te gaan: een mon chou taart met lemon curd.
Ingrediënten voor deze Paastaart
Om deze citroentaart te maken heb je nodig:
Koekjes - vaak maak je een mon chou taart met een bodem van Bastognekoeken, maar dat vind ik een te heftige smaak in combinatie met de subtiele citroen. Ga daarom liever voor een neutraal koekje: San Francisco koekjes of Mariabiscuits.
Boter - om de fijngemalen koekjes bij elkaar te houden gebruik je gesmolten boter. Kies ongezouten roomboter.
Roomkaas & slagroom - de vulling van de Paastaart bestaat uit roomkaas en slagroom. Je kunt 'de echte' mon chou gebruiken of een andere roomkaas, maar gebruik wel volvette roomkaas (en niet een light variant Philadelphia bijvoorbeeld), dat gaat echt ten koste van de smaak.
Lemon curd & citroen - de smaakmakers voor de taart! Je kunt kant en klare lemon curd gebruiken, maar zelfgemaakte lemoncurd is natuurlijk het allerlekkerste! In de vulling gaat ook de rasp van een citroen. Kies een verse citroen met dikke schil, en rasp alleen het gele gedeelte van de schil (het witte deel smaakt bitter).
Suiker - geen taartrecept zonder suiker! Voor het mooiste resultaat gebruik je witte basterdsuiker. Basterdsuiker lost beter op dan kristalsuiker.
Paaschocolade - met de topping van de taart kun je natuurlijk helemaal los gaan! Feestelijke sprinkles, paaseitjes, andere soorten paaschocolade... Houdt er wel rekening mee dat je sommige decoraties beter pas net voor het serveren op de Paastaart kunt strooien. Bijvoorbeeld van die 'dragee-eitjes' met gekleurde buitenkant. De buitenkant zal namelijk gaan smelten als het in contact komt met de lemon curd, en daar word je taart niet mooier van.
Paastaart voorbereiden en bewaren
Dit is zo'n fijn taartrecept: je hoeft 'm niet in de oven te doen én je kunt 'm minimaal een dag van tevoren al klaarmaken. Dat moet zelfs, want de taart moet nog even opstijven in de koelkast.
De Paastaart is in de koelkast zeker twee dagen houdbaar. Laat 'm bij voorkeur in de springvorm zitten, dan kun je hem goed afdekken met een bijenwasdoek, theedoek of plasticfolie.
Recept
Paastaart met lemon curd
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 230 gr koekjes (San Francisco koekjes)
- 100 gr boter
- 400 gr roomkaas (Mon chou)
- 100 gr witte basterdsuiker
- 1 citroen
- 300 ml slagroom
- 75 gr lemon curd
- paaschocolade
Zo maak je het
- Haal de roomkaas uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en doe de ring er omheen.
- Maal de koekjes zo fijn mogelijk. Dit gaat het makkelijkste in een keukenmachine, maar je kunt de koekjes ook in een diepvrieszak doen. Sla er een paar keer op met een deegroller en rol er daarna net zolang overheen tot je fijne kruimeltjes overhoudt.
- Smelt de boter in een pannetje en doe de boter bij de koekkruimels. Roer goed door elkaar en doe het mengsel in de springvorm. Spreid het mengsel goed uit over de bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem minimaal een half uur in de koelkast.
- Klop ondertussen de roomkaas los met de basterdsuiker. Rasp de citroen en meng de citroenrasp erdoor.
- Klop de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door het roomkaasmengsel. Verdeel het roomkaas-mengsel over de koekbodem en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de taart nu een nacht in de koelkast.
- Bestrijk de bovenkant van de Paastaart met lemon curd en versier met Paaschocolade. De taart is het lekkerste als hij niet ijskoud is, dus haal 'm een half uur voor het serveren uit de koelkast.
Tineke
heerlijk recept
Sandra
Leuk om te horen Tineke, dankjewel!