desserts

Peer uit de oven met spijs en Amaretto

Peer uit de oven met spijs en amaretto

Dat peer en amandel een super-combinatie zijn, is wel bekend. Denk bijvoorbeeld aan die heerlijke frangipane-taart met peer. Toen ik op de boerenmarkt enorme peren kocht, bedacht ik dat ik die combinatie weer eens wilde gebruiken voor een lekker toetje. Ik had nog wat spijs over van deze pepernoten-fudge en besloot de peren daarmee te vullen. Was het daarmee klaar? Nee nee, er moest nog wat bij. Een scheutje Amaretto, wat kaneelroom… Ja hoor, dat was ‘m!

Stevige peren

Dit perentoetje zou je heel makkelijk kunnen serveren als afsluiter van het kerst-diner, maar eigenlijk is deze peer uit de oven het hele peren-seizoen lekker. Gebruik het liefste een beetje een stevige peer voor dit toetje. Een hele rijpe, sappige peer is hier minder geschikt voor. Een Conference-peer is bijvoorbeeld prima. Zelf gebruikte ik Doyenne du Comice. Zolang deze nog niet te rijp is, gaat dat ook prima.

Liever geen alcohol?

Je kunt de Amaretto die door de spijs kneed ook weglaten of vervangen door (alcoholvrij) vanille-extract. Je kunt de peren ook insmeren met een beetje citroensap.

Recept peer uit de oven met spijs en Amaretto

0 from 0 votes
Course: DessertCuisine: FeestelijkDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Prep time

30

minutes
Bereidingstijd

10

minutes
Calories

300

kcal
Oventijd

15

minuten

Een makkelijk maar erg lekker toetje: gehalveerde peer uit de oven, gevuld met een bolletje spijs en Amaretto.

Ingrediënten

  • 2 grote peren (gebruik bij kleine peren 1 peer per persoon ipv een halve)

  • 100 gr amandelspijs

  • 0,5 ei

  • amaretto

  • 100 ml slagroom

  • 2 tl kristalsuiker

  • 1 snuf kaneel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kluts het ei en kneed deze door de amandelspijs. Rol bolletjes van het spijsmengsel, 1 bolletje voor elke halve peer.
  • Halveer de peren (schillen hoeft niet maar kan wel als je dat lekkerder vindt. Dit maakt de peren wel wat lastiger te hanteren). Schep met een lepeltje het klokhuis uit de peren.
  • Giet een beetje Amaretto in een kopje en kwast de peren in met een beetje Amaretto. Zo worden ze minder snel bruin. Vul elke halve peer met een bolletje amandelspijs en zet de gevulde peren 15 minuten in de oven.
  • Klop ondertussen de slagroom lobbig met de suiker en de kaneel, en serveer deze bij de peren.

Opmerkingen

  • Tip: je kunt de amandelspijs-bolletjes en de slagroom al vooraf klaarmaken.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten