Dat peer en amandel een super-combinatie zijn, is wel bekend. Denk bijvoorbeeld aan die heerlijke frangipane-taart met peer. Toen ik op de boerenmarkt enorme peren kocht, bedacht ik dat ik die combinatie weer eens wilde gebruiken voor een lekker toetje. Ik had nog wat spijs over van deze pepernoten-fudge en besloot de peren daarmee te vullen. Was het daarmee klaar? Nee nee, er moest nog wat bij. Een scheutje Amaretto, wat kaneelroom… Ja hoor, dat was ‘m!
Stevige peren
Dit perentoetje zou je heel makkelijk kunnen serveren als afsluiter van het kerst-diner, maar eigenlijk is deze peer uit de oven het hele peren-seizoen lekker. Gebruik het liefste een beetje een stevige peer voor dit toetje. Een hele rijpe, sappige peer is hier minder geschikt voor. Een Conference-peer is bijvoorbeeld prima. Zelf gebruikte ik Doyenne du Comice. Zolang deze nog niet te rijp is, gaat dat ook prima.
Liever geen alcohol?
Je kunt de Amaretto die door de spijs kneed ook weglaten of vervangen door (alcoholvrij) vanille-extract. Je kunt de peren ook insmeren met een beetje citroensap.
Nog geen reacties