Menu
desserts

Peer uit de oven met spijs en Amaretto

Peer uit de oven met spijs en amaretto

Peer uit de oven, dat is echt een zalig toetje! Dat peer en amandel een super-combinatie zijn, is wel bekend. Denk bijvoorbeeld aan die heerlijke frangipane-taart met peer die ik een tijdje terug maakte. Toen ik op de boerenmarkt enorme peren kocht, bedacht ik dat ik die combinatie weer eens wilde gebruiken voor een lekker toetje.

Peer uit de oven

Ik had nog wat spijs over van deze pepernoten-fudge en besloot de peren daarmee te vullen. Was het daarmee klaar? Nee nee, er moest nog wat bij. Een scheutje Amaretto, wat kaneelroom… Ja hoor, dat was ‘m!

Stevige peren

Dit perentoetje zou je heel makkelijk kunnen serveren als afsluiter van het kerst-diner, maar eigenlijk is deze peer uit de oven het hele peren-seizoen lekker. Gebruik het liefste een beetje een stevige peer voor dit toetje. Een hele rijpe, sappige peer is hier minder geschikt voor. Een Conference-peer is bijvoorbeeld prima. Zelf gebruikte ik Doyenne du Comice. Zolang deze nog niet te rijp is, gaat dat ook prima.

Liever geen alcohol?

Je kunt de Amaretto die je door de spijs kneed ook weglaten of vervangen door (alcoholvrij) vanille-extract. Je kunt de peren ook insmeren met een beetje citroensap.

Peer uit de oven met spijs en amaretto

Recept peer uit de oven met spijs en Amaretto

Een makkelijk maar erg lekker toetje: gehalveerde peer uit de oven, gevuld met een bolletje spijs en Amaretto.
4.34 van 3 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 grote peren (gebruik bij kleine peren 1 peer per persoon ipv een halve)
  • 100 gr amandelspijs
  • 0,5 ei
  • amaretto
  • 100 ml slagroom
  • 2 tl kristalsuiker
  • 1 snuf kaneel

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kluts het ei en kneed deze door de amandelspijs. Rol bolletjes van het spijsmengsel, 1 bolletje voor elke halve peer.
  • Halveer de peren (schillen hoeft niet maar kan wel als je dat lekkerder vindt. Dit maakt de peren wel wat lastiger te hanteren). Schep met een lepeltje het klokhuis uit de peren.
  • Giet een beetje Amaretto in een kopje en kwast de peren in met een beetje Amaretto. Zo worden ze minder snel bruin. Vul elke halve peer met een bolletje amandelspijs en zet de gevulde peren 15 minuten in de oven.
  • Klop ondertussen de slagroom lobbig met de suiker en de kaneel, en serveer deze bij de peren.

Notities

u003cliu003eTip: je kunt de amandelspijs-bolletjes en de slagroom al vooraf klaarmaken.u003c/liu003e

Voedingswaarden per persoon (indicatie)

Calorieën: 300kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
peer met spijs uit de oven

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter

    Beoordeling recept