• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Preischotel met gehakt

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: mrt 2023 door Sandra

    Deze preischotel met gehakt en kerrie is een recept van mijn schoonmoeder, hoe leuk is dat! Het is een heerlijke ovenschotel met prei, gehakt, kerrie en bechamel. Dat moét wel lekker zijn, toch?

    Naar recept
    preischotel met gehakt

    Preischotel met gehakt - familierecept

    Familierecepten, ik hou ervan! Enkele van de meeste populaire recepten van mijn blog zijn echte familierecepten.

    Zo is deze spitskool ovenschotel met gehakt (een recept van mijn moeder) al sinds jaar en dag het best bezochte recept op mijn blog.

    En ook grootmoeders hachee (een recept van mijn oudtante) wordt altijd zeer goed bezocht.

    ovenschotel met prei

    En nu komt daar dus deze preischotel met gehakt bij! Een heerlijke ovenschotel met prei en gehakt, kerrie, aardappelschijfjes én een royale laag bechamelsaus met kaas. Wie daar niet blij van wordt...

    Ovenschotel met prei voorbereiden

    Zelf vind ik dit een heel fijn recept om in delen te bereiden. Wanneer ik tijd heb, snijd en bak ik alvast het prei/gehaktmengsel.

    Dit kun je geheel laten afkoelen en in de koelkast bewaren tot gebruik. Dit kun je ook prima al een dag van tevoren doen, super handig!

    preischotel met gehakt recept

    Wanneer ik de ovenschotel met prei af wil bakken maak ik de bechamelsaus, en vul ik de ovenschotel met de verschillende laagjes: het prei/gehakt mengsel, de aardappels en als laatste de bechamelsaus met wat extra geraspte kaas.

    Prei ovenschotel bewaren en invriezen

    preischotel kerrie

    Als je de stappen van het recept die hierboven beschreven staan, hebt gevolgd, kun je de prei ovenschotel ook koud wegzetten in de koelkast.

    Dan kun je hem de volgende dag afbakken volgens de aanwijzingen in het recept (laat dan wel de preischotel eerst even op kamertemperatuur komen, of zet hem iets langer in de oven - je moet de preischotel met gehakt dan wel even in de gaten houden.

    Als de bovenkant te donker dreigt te worden, dek je die af met aluminiumfolie en bak je de ovenschotel af tot hij goed warm is).

    Restje over? Dat kun je goed bewaren in de koelkast. Warm het de volgende dag op in de oven of desnoods in een koekenpan.

    Recept

    Preischotel met gehakt, ui en knoflook. De ovenschotel heeft een gratinlaagje en er is een lepel uit de schotel gehaald zodat de vulling zichtbaar wordt.

    Preischotel met gehakt

    Een heerlijke ovenschotel met prei en gehakt, én een royale laag bechamelsaus.
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 50 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • ovenschaal
    • koekenpan
    • koksmes

    Ingrediënten

    Voor het prei-gehakt mengsel

    • 1 ui
    • 1 teen knoflook
    • 2 prei
    • 300 gr gehakt
    • 1,5 tl kerrie
    • peper en zout

    Voor de bechamelsaus

    • 25 gr boter
    • 25 gr bloem
    • 250 ml melk
    • 50 gr geraspte kaas
    • peper en zout

    Extra nodig

    • 600 gr aardappelschijfjes
    • 50 gr geraspte kaas
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Begin met het maken van het prei-gehakt mengsel. Snipper de knoflook en de ui en snijd de prei fijn in halve ringen. Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit de groenten in ca 5 minuten aan.
    • Voeg het gehakt toe en breng alles op smaak met kerrie, peper en zout. Roerbak nog vijf minuten en blijf roeren, zodat het gehakt mooi rul wordt. Proef goed of het mengsel misschien nog wat meer van de smaakmakers nodig heeft.
    • Doe het gehaktmengsel in een licht ingevette ovenschaal en verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Maak nu de bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter in een kleine koekenpan en voeg de bloem toe. Bak een minuutje door zodat de bloem kan garen, en voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe. Blijf steeds goed roeren met een garde, zodat je een gladde saus overhoudt.
    • Roer de gerapste kaas door de bechamelsaus en breng de saus goed op smaak met flink wat peper en eventueel nog wat zout.
    • Verdeel de aardappelschijfjes over het gehaktmengsel en schenk de saus over de ovenschotel met prei. Verdeel er nog wat extra geraspte kaas over.
    • Bak de preischotel met gehakt in ongeveer 20 minuten gaar - de bovenkant moet mooi goudbruin zijn.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 568kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 26g | Vetten: 31g | Zout: 303mg | Vezels: 5g | Suiker: 10g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.