Deze preischotel met gehakt en kerrie is een recept van mijn schoonmoeder, hoe leuk is dat! Het is een heerlijke ovenschotel met prei, gehakt, kerrie en bechamel. Dat moét wel lekker zijn, toch?

Preischotel met gehakt - familierecept
Familierecepten, ik hou ervan! Enkele van de meeste populaire recepten van mijn blog zijn echte familierecepten.
Zo is deze spitskool ovenschotel met gehakt (een recept van mijn moeder) al sinds jaar en dag het best bezochte recept op mijn blog.
En ook grootmoeders hachee (een recept van mijn oudtante) wordt altijd zeer goed bezocht.
En nu komt daar dus deze preischotel met gehakt bij! Een heerlijke ovenschotel met prei en gehakt, kerrie, aardappelschijfjes én een royale laag bechamelsaus met kaas. Wie daar niet blij van wordt...
Ovenschotel met prei voorbereiden
Zelf vind ik dit een heel fijn recept om in delen te bereiden. Wanneer ik tijd heb, snijd en bak ik alvast het prei/gehaktmengsel.
Dit kun je geheel laten afkoelen en in de koelkast bewaren tot gebruik. Dit kun je ook prima al een dag van tevoren doen, super handig!
Wanneer ik de ovenschotel met prei af wil bakken maak ik de bechamelsaus, en vul ik de ovenschotel met de verschillende laagjes: het prei/gehakt mengsel, de aardappels en als laatste de bechamelsaus met wat extra geraspte kaas.
Prei ovenschotel bewaren en invriezen
Als je de stappen van het recept die hierboven beschreven staan, hebt gevolgd, kun je de prei ovenschotel ook koud wegzetten in de koelkast.
Dan kun je hem de volgende dag afbakken volgens de aanwijzingen in het recept (laat dan wel de preischotel eerst even op kamertemperatuur komen, of zet hem iets langer in de oven - je moet de preischotel met gehakt dan wel even in de gaten houden.
Als de bovenkant te donker dreigt te worden, dek je die af met aluminiumfolie en bak je de ovenschotel af tot hij goed warm is).
Restje over? Dat kun je goed bewaren in de koelkast. Warm het de volgende dag op in de oven of desnoods in een koekenpan.
Recept
Preischotel met gehakt
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor het prei-gehakt mengsel
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 prei
- 300 gr gehakt
- 1,5 tl kerrie
- peper en zout
Voor de bechamelsaus
- 25 gr boter
- 25 gr bloem
- 250 ml melk
- 50 gr geraspte kaas
- peper en zout
Extra nodig
- 600 gr aardappelschijfjes
- 50 gr geraspte kaas
Zo maak je het
- Begin met het maken van het prei-gehakt mengsel. Snipper de knoflook en de ui en snijd de prei fijn in halve ringen. Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit de groenten in ca 5 minuten aan.
- Voeg het gehakt toe en breng alles op smaak met kerrie, peper en zout. Roerbak nog vijf minuten en blijf roeren, zodat het gehakt mooi rul wordt. Proef goed of het mengsel misschien nog wat meer van de smaakmakers nodig heeft.
- Doe het gehaktmengsel in een licht ingevette ovenschaal en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak nu de bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter in een kleine koekenpan en voeg de bloem toe. Bak een minuutje door zodat de bloem kan garen, en voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe. Blijf steeds goed roeren met een garde, zodat je een gladde saus overhoudt.
- Roer de gerapste kaas door de bechamelsaus en breng de saus goed op smaak met flink wat peper en eventueel nog wat zout.
- Verdeel de aardappelschijfjes over het gehaktmengsel en schenk de saus over de ovenschotel met prei. Verdeel er nog wat extra geraspte kaas over.
- Bak de preischotel met gehakt in ongeveer 20 minuten gaar - de bovenkant moet mooi goudbruin zijn.
Laat een reactie achter