• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Raclette - aardappels met ham en augurk

    Bijgewerkt: aug 2023 · Geplaatst: jan 2022 door Sandra

    Raclette - ken je dat? Ik vind het zo lekker, de enige keer dat ik (voor mijn werk) op wintersport ben geweest, heb ik het volgens mij elke dag bij de lunch gegeten. Een heerlijk stevig maaltje van gekookte aardappels met daar overheen een dikke laag gesmolten raclette-kaas. Dit stevige maal kan wel wat fris tegenwicht gebruiken, en daarom zijn de stukjes augurk en plakjes ham er heel lekker bij.

    Naar recept
    Raclette aardappels met ham en augurk en champignons op een ouderwets bruin bord. Er ligt bestek naast en het bord staat op een donkerblauwe doek.

    Wat is raclette?

    Wat is raclette nu eigenlijk? Iets met gesmolten kaas, toch? Klopt! Het is echter weer heel iets anders dan bijvoorbeeld kaasfondue. Het woord komt van het Franse 'racler', dat betekent schrapen. Als je wel eens hebt gezien hoe raclette in een restaurant wordt geserveerd, snap je meteen waar die benaming vandaan komt. Een speciaal apparaat waarin een flink stuk kaas is bevestigd, smelt de toplaag van de kaas en die kun je er vervolgens vanaf schrapen.

    Welke kaas voor raclette?

    Dat is eigenlijk heel simpel: raclettekaas! Het zou kunnen dat jouw kaasboer je kan helpen aan een stuk originele, Zwitserse raclettekaas, maar zo niet dan is er zeker geen man overboord. Je kunt namelijk in de supermarkt ook pakjes raclettekaas kopen van het merk Emmi. Ik kreeg deze opgestuurd om te proberen, en daarmee heb ik ook dit recept gemaakt. De plakjes kaas kun je eenvoudig smelten in een koekenpan (of zet de aardappels inclusief plakjes kaas even onder de grill). Makkelijk én heel lekker.

    Wat serveren bij raclette?

    Tja, waar is gesmolten kaas nu níet lekker bij kun je haast zeggen? Maar zelf serveer ik mijn raclette graag vrij traditioneel: over gekookte aardappels. Je kunt de krieltjes trouwens ook roosteren in de oven en in de laatste paar minuten de kaas erop leggen zodat het smelt. Ook erg lekker en een aanrader als je meer fan bent van gebakken aardappels dan van gekookte.

    Tafelzuur

    Ook een zuurtje vind ik onmisbaar bij raclette. Klein gesneden augurkjes zijn heerlijk, maar ik denk dat zilveruitjes of pickles er ook prima bij zullen smaken.

    Raclette-groenten

    Om er ook wat groenten bij te serveren, maakte ik een bijgerecht van roergebakken champignons. Je zou ook kunnen kiezen voor reepjes gebakken paprika, of courgette. Allemaal erg lekker. Meng deze bij voorkeur eerst door de aardappels en overgiet dan met de gesmolten kaas.

    Brood

    Brood is natuurlijk ook een prima bijgerecht voor raclette. Je kunt wat brood afbakken in de oven en er op het laatste moment wat raclettekaas over doen, zodat dit smelt.

    Recept

    Raclette aardappels met ham en augurk en champignons op een ouderwets bruin bord. Er ligt bestek naast en het bord staat op een donkerblauwe doek.

    Raclette - aardappels met ham en augurk

    Klassiek Zwitsers gerecht: raclette met gekookte aardappels, ham en augurk
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 30 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Ingrediënten

    • 400 gr krieltjes (in de schil)
    • 400 gr groenten naar keuze (champignons, courgette, paprika)
    • 100 gr ham
    • 2 augurken
    • 4 plakken raclettekaas
    • peper en zout + kruiden naar smaak
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Schrob de krieltjes schoon, halveer ze eventueel als ze een beetje groot zijn, en kook ze 15 minuten in de schil, met wat zout. Giet af en zet weg tot gebruik.
    • Bereid ondertussen de groenten. Maak ze schoon en snijd ze, en bak ze vervolgens in wat olie, met peper, zout en eventueel wat kruiden naar smaak.
    • Halveer de plakken ham in de lengte en rol ze mooi op tot rolletjes.
    • Snijd de augurk fijn.
    • Meng de gare krieltjes door de groenten in een koekenpan en houdt warm tot gebruik.
    • Smelt de plakken raclettekaas. Ik deed dit zelf simpelweg in een koekenpan, en giet de gesmolten kaas over de krieltjes en groenten. Serveer met de plakken ham en fijngesneden augurk.

    Notities

    Voor tips voor meer/andere bijgerechten, lees de tekst boven het recept. Je kunt de krieltjes en groenten ook roosteren in de oven, en de laatste 5 minuten van de oventijd de raclettekaas er over verdelen om deze te laten smelten.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 600kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwitten: 31g | Vetten: 29g | Zout: 1018mg | Vezels: 8g | Suiker: 10g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.