• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Radijs inmaken

    Bijgewerkt: mei 2025 · Geplaatst: mei 2025 door Sandra

    Radijsjes inmaken is dé manier om deze seizoensgroente lang te bewaren. Radijs inmaken in zuur zorgt niet alleen voor een langere houdbaarheid, maar ook voor een lekkere smaak!

    Naar recept Naar video
    Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.

    Dit jaar zet ik mijn eerste stappen in de moestuinwereld en radijs is echt dé groente voor beginnende moestuinders: de oogst mislukt namelijk niet snel! Het gevolg: een overschot aan radijsjes. Nu is deze mei seizoensgroente heerlijk om zó uit het vuistje te eten, maar komt dit je neus uit? Maak de radijsjes dan in! Zo blijven ze superlang houdbaar en krijgen ze een compleet andere smaak.

    Veel radijs geoogst?

    Dit recept is makkelijk te verdubbelen als je veel radijs hebt geoogst. Je kunt de verhoudingen dan gewoon 1-op-1 aanhouden (wellicht heb je iets minder vocht nodig)

    Ingrediënten ingemaakte radijsjes

    Voor dit recept heb je nodig:

    De ingrediënten om radijsjes in zuur te maken., uitgestald op een witmarmeren ondergrond.

    Radijsjes - zorg dat de radijsjes zo vers mogelijk zijn, snijd eventuele beurse plekjes weg om bederf te voorkomen.

    Azijn - om in te maken, heb je zuur nodig. Appelazijn en frambozenazijn zijn mijn favoriet bij het inmaken van radijs, die laatste smaakt iets zoeter.

    Zout & Suiker - voor extra smaak én een langere houdbaarheid los je zout en suiker op in warm water en voeg je dit toe aan de azijn.

    Smaakmakers - om het inmaakvocht lekker op smaak te brengen gebruik ik het liefste peperkorrels, laurier en steranijs.

    Tip: geen fan van de bijzondere smaak van steranijs? Vervang deze dan door kruidnagelen. Experimenteer ook eens met mosterdzaad, jeneverbessen of venkelzaad om weer een compleet andere smaak te creeëren.

    Inmaken met een weckpot

    Voor het inmaken heb je een goed afsluitbare glazen pot nodig, bijvoorbeeld een weckpot. Het is belangrijk dat de weckpot brandschoon is, anders kan er bederf optreden. Kook de pot eventueel eerst tien minuten uit (inclusief rubberen ringen) en laat deze op de kop opdrogen op een schone theedoek.

    Veelgestelde vragen

    Een hand houdt een pot ingemaakte radijsjes vast. Op de achtergrond enkele verse radijzen en steranijs.
    Waar is ingemaakte radijs lekker bij?

    Net als andere pickles zijn ze heerlijk als extraatje bij broodbeleg: denk aan een broodje of cracker met kaas, hummus of tonijnsalade. De radijsjes zijn ook lekker als toevoeging in een salade of bij de borrelplank.

    Hoe lang zijn ingemaakte radijzen houdbaar?

    Als je een brandschone weckpot hebt gebruikt én altijd schoon bestek gebruikt om de plakjes radijs uit het zuur te halen, zijn ze minimaal enkele maanden houdbaar in de koelkast.

    Recept

    Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.

    Radijs inmaken

    Je oogst radijs verwerken? Ga eens radijs inmaken in zuur! Heerlijk op een broodje of in een salade en heel lang houdbaar.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 10 porties
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • klein weckpotje

    Ingrediënten

    • 10 radijsjes
    • 200 ml water
    • 200 ml appelazijn
    • 0,5 tl zout
    • 1 el suiker
    • 10 peperkorrels
    • 2 laurierblaadjes
    • 2 steranijs
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Was de radijsjes en verwijder het kontje en het loof.
    • Snijd de radijsjes zo dun mogelijk. Dit gaat het beste met een mandoline of een scherp keukenmes.
    • Verwarm 200 ml water met het zout en de suiker. Roer af en toe tot alles goed is opgelost, en meng de azijn erdoor.
    • Doe de schijfjes radijs in een brandschone weckpot en giet het azijnmengsel erbij. Voeg de blaadjes laurier, de peperkorrels en de steranijs toe.
    • Laat de smaken minimaal 24 uur intrekken voor het beste resultaat. Bewaar de ingemaakte radijsjes in de koelkast.

    Video

    Notities

    Gebruik altijd een schone, droge lepel om de radijsjes uit het zuur te halen, om bederf te voorkomen.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 9kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 0.2g | Vetten: 0.1g | Zout: 26mg | Vezels: 0.4g | Suiker: 0.4g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een close-up van een bord gevuld met sambal goreng telor.
      Sambal goreng telor
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta
    • Gegratineerde pompoen - een ovenschaal met dunne plakjes pompoen, feta en tijm.
      Gegratineerde pompoen met feta

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required