Radijsjes inmaken is dé manier om deze seizoensgroente lang te bewaren. Radijs inmaken in zuur zorgt niet alleen voor een langere houdbaarheid, maar ook voor een lekkere smaak!

Dit jaar zet ik mijn eerste stappen in de moestuinwereld en radijs is echt dé groente voor beginnende moestuinders: de oogst mislukt namelijk niet snel! Het gevolg: een overschot aan radijsjes. Nu is deze mei seizoensgroente heerlijk om zó uit het vuistje te eten, maar komt dit je neus uit? Maak de radijsjes dan in! Zo blijven ze superlang houdbaar en krijgen ze een compleet andere smaak.
Veel radijs geoogst?
Dit recept is makkelijk te verdubbelen als je veel radijs hebt geoogst. Je kunt de verhoudingen dan gewoon 1-op-1 aanhouden (wellicht heb je iets minder vocht nodig)
Ingrediënten ingemaakte radijsjes
Voor dit recept heb je nodig:

Radijsjes - zorg dat de radijsjes zo vers mogelijk zijn, snijd eventuele beurse plekjes weg om bederf te voorkomen.
Azijn - om in te maken, heb je zuur nodig. Appelazijn en frambozenazijn zijn mijn favoriet bij het inmaken van radijs, die laatste smaakt iets zoeter.
Zout & Suiker - voor extra smaak én een langere houdbaarheid los je zout en suiker op in warm water en voeg je dit toe aan de azijn.
Smaakmakers - om het inmaakvocht lekker op smaak te brengen gebruik ik het liefste peperkorrels, laurier en steranijs.
Tip: geen fan van de bijzondere smaak van steranijs? Vervang deze dan door kruidnagelen. Experimenteer ook eens met mosterdzaad, jeneverbessen of venkelzaad om weer een compleet andere smaak te creeëren.
Inmaken met een weckpot
Voor het inmaken heb je een goed afsluitbare glazen pot nodig, bijvoorbeeld een weckpot. Het is belangrijk dat de weckpot brandschoon is, anders kan er bederf optreden. Kook de pot eventueel eerst tien minuten uit (inclusief rubberen ringen) en laat deze op de kop opdrogen op een schone theedoek.
Veelgestelde vragen

Net als andere pickles zijn ze heerlijk als extraatje bij broodbeleg: denk aan een broodje of cracker met kaas, hummus of tonijnsalade. De radijsjes zijn ook lekker als toevoeging in een salade of bij de borrelplank.
Als je een brandschone weckpot hebt gebruikt én altijd schoon bestek gebruikt om de plakjes radijs uit het zuur te halen, zijn ze minimaal enkele maanden houdbaar in de koelkast.
Recept

Radijs inmaken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 10 radijsjes
- 200 ml water
- 200 ml appelazijn
- 0,5 tl zout
- 1 el suiker
- 10 peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 2 steranijs
Zo maak je het
- Was de radijsjes en verwijder het kontje en het loof.
- Snijd de radijsjes zo dun mogelijk. Dit gaat het beste met een mandoline of een scherp keukenmes.
- Verwarm 200 ml water met het zout en de suiker. Roer af en toe tot alles goed is opgelost, en meng de azijn erdoor.
- Doe de schijfjes radijs in een brandschone weckpot en giet het azijnmengsel erbij. Voeg de blaadjes laurier, de peperkorrels en de steranijs toe.
- Laat de smaken minimaal 24 uur intrekken voor het beste resultaat. Bewaar de ingemaakte radijsjes in de koelkast.






Laat een reactie achter