• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Rendang - Indonesisch stoofvlees

    Bijgewerkt: jan 2024 · Geplaatst: nov 2019 door Sandra

    Rendang, zó lekker! Ik noem dit altijd de Indonesische versie van onze hachee, haha :-) Maar eigenlijk is dat ook helemaal niet zo'n gekke vergelijking, want de basis van beide gerechten is hetzelfde. Heerlijk mals stoofvlees met ui, alleen de smaakmakers zijn anders.

    Naar recept
    Een kommetje met rendang stoofvlees, rijst en boontjes.

    Rendang met veel smaakmakers

    Deze Indonesische rendang maak je op smaak met o.a. kokosmelk. citroengras, en diverse specerijen als komijn en laos. Het rode pepertje geeft een klein beetje pit. Online vind je talloze recepten voor rendang, dit is mijn variatie.

    Elke keer dat ik het maak probeer ik het recept weer een beetje te verbeteren, en op het moment is dit zoals ik 'm het lekkerste vind! Laat je niet afschrikken door de vrij lange ingrediëntenlijst, het meeste staat vast al in je keukenkastjes.

    Ingrediënten voor rendang

    De ingrediënten voor rendang daging.

    Voor dit smoorvlees heb je nodig:

    Sukadelappen / sucadelappen - Zelf maak ik rendang eigenlijk altijd met sukadelappen, die vallen zo mooi uit elkaar en zijn heerlijk mals.

    Boemboe - je zou natuurlijk een kant en klare boemboe kunnen kopen. Maar met wat specerijen uit je keukenkastje en wat verse ingrediënten, maak je het ook makkelijk zelf:

    Knoflook en ui - spreekt voor zich! Ik gebruik bij voorkeur sjalotjes.

    Gember en rode peper - mocht je geen verse gember in huis hebben, gebruik dan gemberpoeder. Maar de verse variant is het lekkerste!

    Sambal - voor wat extra pit. Gebruik naar smaak sambal badjak (mild)) of sambal oelek (pittiger).

    Citroengras - je kunt de stengels fijnmalen in de blender, maar er zijn ook potjes citroengras-pasta te koop. Die vind ik zelf heel fijn om op voorraad je hebben. Je vindt ze bij de andere Indonesische producten in de supermarkt.

    Macadamia's - een beetje een bijzonder ingrediënt in een traditioneel Indonesisch gerecht. Traditioneel worden kemirinoten gebruikt voor rendang, maar die zijn in een klein dorp als het mijne niet te koop. Macadamia's zijn dan een goede vervanger. Voor een originele smaak raad ik overigens wel kemirinoten aan!

    Specerijen - voor mijn rendang recept gebruik ik witte peper, komijn, korianderzaad, kurkuma, kardemom, laurier en laos. Met wat zout en bruine suiker haal je de smaak nog verder op. Mocht je het kunnen vinden, gebruik dan verse laos!

    Kokosmelk - onmisbaar voor een romige portie smoorvlees!

    Rendang daging

    Wist je dat rendang in 2011 werd uitgeroepen tot het allerlekkerste gerecht van de wereld? Snap ik best, want jongens dit is me een partijtje lekker! Rendang kun je met verschillende soorten vlees maken, in dit geval maak je hem met rundvlees en wordt het gerecht ook wel rendang daging genoemd.

    Tips voor de lekkerste rendang

    • Zorg dat je vlees koopt van goede kwaliteit, dat is het must voor het maken van de allerlekkerste rendang!
    • Zet de pan minstens twee uur op het vuur zodat het vlees mooi zacht kan worden, langer mag ook zeker.
    • Net als bij veel andere stoofgerechten wordt rendang er trouwens alleen maar lekkerder op als je het van te voren maakt. Maak het dus gerust een dag voordat je het gaat eten!

    Wat serveren bij rendang daging?

    Serveer het stoofvlees met rijst. Dat is zo al lekker genoeg, maar je kunt er ook nog sajoerboontjes bij maken, die smaken er erg lekker bij. Ook pittige Indonesische eieren (sambal goreng telor) zijn een geweldig bijgerecht bij rendang.

    Tip: je kunt dit gerecht prima invriezen, het kan dus helemaal geen kwaad om een dubbele portie te maken! Een restje smoorvlees blijft nog zeker drie dagen goed in de koelkast. Bewaar in een goed afsluitbaar bakje.

    Recept

    Een kommetje met rendang stoofvlees, rijst en boontjes.

    Rendang - Indonesisch stoofvlees

    Rendang - Indonesisch stoofvlees - werd ooit uitgeroepen tot het lekkerste gerecht ter wereld. En terecht, zo lekker! Maak het zelf met dit recept.
    3.93 van 14 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
    Bereidingstijd: 2 uur uur
    Totale tijd: 2 uur uur 20 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • blender
    • braadpan

    Ingrediënten

    • 1 kg sukadelappen
    • 400 ml kokosmelk
    • 4 tenen knoflook
    • 8 sjalotjes
    • 3 cm gember
    • 1 rode peper (of twee als je van pittig houdt)
    • 2 tl witte peper
    • 2 tl komijn
    • 2 tl korianderzaad
    • 2 tl laos
    • 1 tl kardemom
    • 1 tl kurkuma
    • 1 el bruine suiker
    • (zee)zout
    • 2 stengels citroengras (of 2 el citroengras-pasta)
    • 75 gr macadamia's
    • 2 laurierblaadjes (liefst Indonesische)
    • Voor erbij: rijst en eventueel

    Handig om te hebben

    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Maak eerst een boemboe. Dat doe je door de knoflook, ui, gember en rode peper fijn te snijden. Doe deze samen met de helft van de witte peper, komijn, korianderzaad en alle kardemom, kurkuma, laos, macadamia's bruine suiker en wat zeezout in de blender.
    • Voeg een scheut zonnebloemolie toe en maal tot een pasta. Ik had zelf zo'n 100 ml olie nodig.
    • Verhit wat olie in een pan en bak de boemboe op een zacht vuurtje een paar minuten. Snijd ondertussen de sukadelappen in hapklare brokken, breng ze op smaak met de rest van de witte peper, komijn en koriander, en braad het vlees aan alle kanten aan.
    • Voeg de kokosmelk en de laurier toe aan de rendang.
    • Laat de rendang op een zacht vuur pruttelen. Als het vlees begint droog te koken voeg je de rest van de kokosmelk toe. Laat de rendang minimaal twee uur op het vuur staan. Langer mag ook! Eventueel kun je altijd nog extra kokosmelk of water toevoegen als het vlees te droog wordt. En je kunt de rendang wat frisser maken door wat limoensap toe te voegen.
    • Serveer met witte rijst en eventueel sajoerboontjes.

    Notities

    Je kunt rendang daging prima invriezen, het kan dus helemaal geen kwaad om een dubbele portie te maken!

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 884kcal
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More vlees

    • Een hazen stoofpotje in een bord in een rijke, donkere saus met wortel.
      Hazen stoofpotje (Hazenpeper)
    • Een hazenrug omwikkeld met spek en gegarneerd met verse kruiden, ligt op een bord met een vleesbestek ernaast.
      Hazenrug
    • Een ovenschotel met Italiaanse gehaktballetjes: met mozzarella gevulde balletjes gehakt in een tomatensaus. De schotel is gegratineerd met kaas en gegarneerd met verse basilicum.
      Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
    • Een plankje met daarop drie Schotse eieren (gehaktballen gevuld met een gekookt ei), waarvan één gehalveerd.
      Schotse eieren

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Els Van der Geest

      januari 24, 2024 at 1:39 pm

      Was heerlijk heb hem voor het eerst gemaakt gewoon zooooo heerlijk volgende keer weer

      Beantwoorden
      • Sandra

        januari 27, 2024 at 2:04 pm

        Wat ontzettend leuk om te horen Els, een mooi compliment! Fijn dat het zo goed heeft gesmaakt!

        Beantwoorden
    2. Maayke

      januari 13, 2024 at 10:11 pm

      5 sterren
      Super lekker!! Ik gebruik meestal runderlappen als ik rendang maak maar deze met sukadelappen is ook super. Als ik geen rode peper in huis heb gebruik ik vaak een beetje Sambal.

      Beantwoorden
      • Sandra

        januari 14, 2024 at 7:26 pm

        Met runderlappen kun je inderdaad ook prima rendang maken! En goede tip van die sambal, dankjewel!

        Beantwoorden
    3. Thimo

      juli 28, 2021 at 4:03 pm

      Ben hem ook nu aan het maken en krijg hem lichtbruin. Klopt de verhouding suiker wel?
      Ben nieuwsgierig naar de smaak maar de kleur is nog anders.

      Beantwoorden
      • Sandra

        augustus 07, 2021 at 7:47 am

        Hi Thimo, ik zal hem binnenkort zelf ook weer eens maken om het recept weer eens te controleren, bij mijn weten is 1 el suiker wel voldoende. Een lichte kleur lijkt me ook te kunnen komen door de verhouding vocht. Is de kleur uiteindelijk nog donkerder geworden? Ik hoop dat het evengoed lekker heeft gesmaakt!

        Beantwoorden
    4. Leo van Dijk

      juni 05, 2021 at 1:29 pm

      Hoi Sandra,

      De smaak was GEWELDIG!
      Wel nog even een vraag!
      Bij de ingrediënten staat 800 ml kokosmelk.
      Bij de bereidingstips staat ‘voeg een blik kokosmelk toe’
      Die blikjes kokosmelk hebben verschillende inhouden.
      Heb dus een beetje op gevoel kokosmelk toegevoegd.
      Achteraf waarschijnlijk teveel want het eindproduct was lichtbruin in plaats van donkerbruin zoals op de foto mooi is te zien.
      Het maakt op zich niet uit want de smaak was SUPER!
      Spreekwoordelijk werden de vingers afgelikt.

      Gr.

      Leo

      Beantwoorden
      • Sandra

        juni 10, 2021 at 7:56 am

        Hi Leo, oei, goed punt! Ik ben er van uitgegaan dat een blik 400ml is, maar het is wel een goed idee om dat er even bij te zetten dus dat ga ik meteen even doen. Wat leuk om te horen dat het jullie goed gesmaakt heeft!

        Groetjes, Sandra

        Beantwoorden
    5. Leo van Dijk

      mei 28, 2021 at 9:30 am

      Hoi Sandra,

      Op dit moment ben ik aan het ‘rendangeren’!
      Word ik beschuldigd van mishandeling. Een hele dag in die zalige geur en ‘s-avonds pas eten?
      Is kennelijk haast niet te doen.
      De smaak gaat me redden.

      Groetjes,

      Leo

      Beantwoorden
      • Sandra

        juni 05, 2021 at 12:49 pm

        Hahahaha dat is ook wel het enige nadeel van rendang, het duurt zolang voor je ervan kunt smullen!

        Beantwoorden
    6. Sandra

      december 30, 2020 at 4:39 pm

      Waar moet ik de bruine suiker gebruiken?

      Beantwoorden
      • Sandra

        januari 01, 2021 at 1:14 pm

        Hi naamgenoot :-) Oh wat suf, die ben ik inderdaad vergeten, die voeg je toe bij stap 3! Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het meteen aangepast.

        Beantwoorden
    7. Jonathan

      mei 13, 2020 at 12:07 pm

      Dit was toch wel de minst lekkere Rendang die ik ooit gegeten heb.

      Beantwoorden
      • Sandra

        juni 02, 2020 at 5:55 pm

        Wat jammer om te horen Jonathan, wij vinden hem zelf altijd erg lekker!

        Beantwoorden
    3.93 from 14 votes (13 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.