Deze rijstrolletjes of spring rolls met zalm en avocado zijn erg leuk om te maken. Misschien denk je: dat ziet er veel te moeilijk uit? Think again! Om deze spring rolls te maken hoef je alleen maar de zalm te bakken en de rijstvellen te weken. Daarna is het een kwestie van inrollen en je bent klaar! Serveer de rijstrolletjes met zalm en avocado als lunch of als onderdeel van een Aziatisch diner.

Dit recept voor spring rolls met zalm en avocado ontstond spontaan: Ik had zin in de smaken van sushi, maar ja, als je in een dorp woont is er geen sushi-restaurant in de buurt... Wel had ik nog rijstvellen in huis. En zalm. En avocado. Dus wat doe je dan: dan bedenk je gewoon ter plekke een recept om je sushi-honger te stillen. Dat het uiteindelijke resultaat niet eens op sushi lijkt, mag de pret niet drukken.
Spring rolls ingrediënten
- Rijstvellen - deze zijn te vinden op de Aziatische afdeling van wat ruimer gesorteerde supermarkten. Je hebt ze in groot en klein formaat, voor dit recept gebruik ik de kleine vellen.
- Zalm - een moot zalm van goede kwaliteit, bij voorkeur van de visboer.
- Avocado - deze moet goed rijp zijn voor het beste resultaat, maar niet overrijp (een bijna onmogelijke uitdaging, ik weet het!)
- Sojasaus - zoute sojasaus is erg lekker als dip voor de spring rolls.
- Sesamzaadjes - witte sesamzaadjes zijn lekker als crunchy topping op de rijstrolletjes.
- Poké sushi & salad sprinkle - dit zijn snippers geroosterd zeewier met sesam. Je zou dit ook weg kunnen laten maar het geeft wel een erg lekkere crunchy bite aan de vulling. De sprinkles (van het merk Saitaku) zijn te koop bij de meeste grote supermarkten en ook heel lekker als topping van een sushibowl.
Kun je de sprinkles niet vinden? Je kunt ook wat extra crunch toevoegen aan het gerecht door bijvoorbeeld dungesneden reepjes rauwe wortel, komkommer of bosui toe te voegen aan de vulling.
Top tips voor het beste resultaat
- Laat de rijstvellen niet te lang weken, dan worden ze te slap en scheuren ze sneller. Week ze kort in een bord met warm water (max. 5-10 seconden) en werk snel.
- Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan voor extra smaak.
- Bak de zalm niet te lang, deze mag nét gaar zijn. Anders wordt deze droog
Zalm en avocado
Zalm en avocado zijn een heerlijke combinatie. Niet alleen in deze spring rolls, maar maak ook eens deze zalm temaki, deze wraps met zalm en avocado of deze rolletjes van zalm met avocado.
Veelgestelde vragen
Ze zijn vers gemaakt het lekkerste, maar je kunt ze eventueel een paar uur in de koelkast bewaren, overdekt met folie.
Ja, (kort geschroeide) tonijn of garnalen zijn hier ook erg lekker in. Je kunt grote garnalen kort aanbakken, of gefrituurde garnalen gebruiken voor de vulling.
Maak crunchy rijstcrackers: snijd de rijstvellen in stukken, frituur ze kort in hete olie en bestrooi met zout en kruiden.
Recept
Spring rolls met zalm en avocado
Ingrediënten
- 200 gr zalm (grote moot)
- 1 avocado
- 2 el sesamzaadjes
- 10 flinke tl poké sushi & salad sprinkle (van Saitaku)
- 1 pak rijstpapier (10 kleine vellen)
- sojasaus
Zo maak je het
- Bak de moot zalm in wat zonnebloemolie aan beide kanten mooi goudbruin en nét gaar. Laat wat afkoelen en snijd de zalm in 10 reepjes.
- Bak de sesamzaadjes heel kort in een droge koekenpan zodat ze een beetje kleuren (let op: dit verbrand snel dus blijf erbij en schud de zaadjes regelmatig om)
- Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd 10 reepjes van elke helft avocado.
- Zet een pan, kom of bord klaar met wat warm water erin. Week een rijstvel in het water tot het een beetje zacht begint te worden (het vel wordt nog zachter dus laat het niet te lang weken), laat iets uitlekken en leg deze op een vochtige theedoek, plank of bord.
- Leg 2 plakjes avocado en een stukje zalm op ongeveer 5 centimeter van het begin van het rijstvel. Bestrooi met een flinke theelepel van de sushi sprinkles. Vouw nu eerst de zijkanten naar binnen en rol vervolgens op tot een strak rolletje. Herhaal het proces van weken, beleggen en oprollen steeds tot je 10 rijstrolletjes hebt.
- Bestrooi de rolletjes met de sesamzaadjes en serveer de spring rolls met sojasaus.
Laat een reactie achter