• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Schol met botersaus en zeekraal

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: aug 2019 door Sandra

    Scholfilet wordt vaak gepaneerd en dan gebakken, maar sinds ik deze supersimpele maar heerlijke citroen-botersaus maakte, wil ik alleen nog maar deze saus bij mijn vis!

    Naar recept
    Schol met botersaus en zeekraal

    Met betrekking tot het kiezen van vis probeer ik steeds vaker een bewuste keuze te maken, immers zit onze Noordzee vol met heerlijke vis en is het erg leuk om voor de verandering eens een andere vis te kiezen dan zalm of tonijn. 

    Supersnel recept

    Vandaag dus een lekkere schol, met botersaus en zeekraal. Het bereiden van een scholletje is helemaal niet ingewikkeld en juist op een doordeweekse dag is dit een heel makkelijk recept, het is namelijk binnen een paar minuten klaar!

    Schol uit de Noordzee

    Schol is een heerlijke vis die gewoon wordt gevangen in onze eigen Noordzee, een mooi lokaal product dus. Het is daarmee een heel verantwoorde keuze en ook nog eens lekker betaalbaar. Ga maar eens neuzen bij je visboer, grote kans dat je daar deze mooie vis met zijn kenmerkende oranje stippen ziet liggen.

    Ik ben helemaal geen held met het bereiden van hele vissen, dus ik heb gekozen om voor dit recept gebruik te maken van scholfilet. Natuurlijk kun je jouw visboer vragen om een hele schol voor je schoon te maken en de hele vis om te toveren tot een mooie scholfilet.

    Seizoensvis

    Koop de schol het liefste in de zomermaanden en de herfst, want in de winter is het 't paarseizoen voor de schol en dan smaken ze minder lekker. En als je dan toch bij de visboer bent, neem dan ook een bakje zeekraal mee, dat smaakt hier erg lekker bij en zit ook nog eens bomvol mineralen en calcium. 

    Tip: wil je hier nog een lekker bijgerecht bij maken? Dan tip ik deze gebakken aardappels met citroen en deze peultjes met citroen.

    Recept

    Schol met botersaus en zeekraal op een groot ouderwets bord. De scholletjes liggen in een royale laag botersaus en zijn gegarneerd met zeekraal en peterselie. Er liggen schijfjes citroen naast.

    Schol met botersaus en zeekraal

    Snel klaar en erg lekker: scholfiletjes met een heerlijke citroen-botersaus. Serveer er zeekraal en aardappels bij voor een complete maaltijd.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • koekenpan

    Ingrediënten

    • 4 schol-filetjes (bekijk even hoeveel trek je hebt, soms zijn de scholfiletjes erg klein maar soms heb je aan 1 schol per persoon genoeg)
    • 150 gr zeekraal
    • 60 gr roomboter
    • 0,5 citroen
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Smelt de boter in een steelpannetje en laat deze op een zacht vuurtje lichtbruin worden. Dit duurt maximaal enkele minuten.
    • Breng ondertussen een pan water aan de kook en blancheer hier de zeekraal een minuut of drie in. Giet af en laat goed uitlekken.
    • Haal de gebruinde boter van het vuur af, en knijp er een halve citroen boven uit. Breng eventueel nog verder op smaak met zout, peper en wat verse peterselie. Roer goed door en zeef de saus zodat eventuele deeltjes en citroenpitten eruit gefilterd worden.
    • Bak nu de schol aan beide kanten goudbruin in wat boter. Dit duurt niet lang, ongeveer 1-2 minuten per kant.
    • Breng de schol op smaak met wat peper en serveer de scholfilet met de citroen-botersaus en de zeekraal. De zeekraal is al erg zout, dus waarschijnlijk is extra zout niet nodig.

    Notities

    Heb je saus over? In de koelkast kun je dit prima bewaren (maar de saus wordt dan uiteraard wel hard omdat de boter opstijft, dus weer even opwarmen voor gebruik).

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 447kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwitten: 42g | Vetten: 28g | Zout: 472mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More 20 minuten recepten

    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Dubbelgevouwen tortilla's met zalm in een witte schaal. De tortilla's zijn half opengeklapt zodat je de vulling van o.a. zalm en wortel goed kunt zien.
      Tortilla's met zalm
    • Een bord pasta met boursin, halloumi en broccoli. Het bord staat op een roze, geruit servet.
      Pasta met Boursin en halloumi
    • Tomaten courgette saus met pasta, rauwe ham en basilicum in een kom.
      Snel koken kun je leren! 7 handige tips

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.