• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Schotse eieren

    Bijgewerkt: okt 2023 · Geplaatst: okt 2023 door Sandra

    Schotse eieren zijn gehaktballen, gevuld met een hardgekookt ei. Lekker én verrassend!

    Naar recept Naar video
    Een plankje met daarop drie Schotse eieren (gehaktballen gevuld met een gekookt ei), waarvan één gehalveerd.

    Het is toch een superleuke verrassing om deze gevulde gehaktballen te serveren? Als je ze opensnijdt, straalt er ineens een gekookt eitje je tegemoet! Bonus; het smaakt ook nog eens heerlijk. Zeker als je ze serveert met het simpele mosterdsausje waar ik je ook het recept voor geef.

    Scottish eggs, Vogelnestje...

    Zelf noem ik dit gerecht 'Schotse eieren', maar het staat onder veel namen bekend. De Britse term 'Scottish eggs' wordt ook wel gebruikt, en in België staat dit gerecht beter bekend als Vogelnestje. Daar worden de gehaktballen vaak opgediend met tomatensaus en aardappelpuree.

    Ingrediënten voor dit recept en alternatieven

    Om Schotse eieren te maken heb je nodig:

    Gehakt - naar keuze. Gemengd gehakt is vetter dan rundergehakt, maar geeft wel meer smaak. Aan jou de keuze!

    Eieren - ik gebruikte vrije uitloop eieren, maat M. Let op dat je een extra ei nodig hebt om het gehakt te binden, dit ei kook je dus niet!

    Smaakmakers uit de voorraadkast - om de gehakt lekker op smaak te brengen gebruik je uienpoeder, knoflookpoeder, peper en zout. Om te variëren met de smaak zou je ook eens paprikapoeder kunnen toevoegen, of gedroogde kruiden naar smaak.

    Paneermeel - heb je nodig om het gehakt goed te binden. Wil je de Schotse eieren fritueren? Dan kan ik aanbevelen om de gehaktballen ook nog even aan de buitenkant te paneren voor een extra krokant laagje. Doe dit bij voorkeur met panko (Japans broodkruim).

    Bieslook - wat verse kruiden smaken erg goed bij dit gerecht.

    Mosterdsaus - een simpele mosterdsaus smaakt echt geweldig bij de gevulde gehaktballen. Hiervoor heb je een sjalotje, wat mosterd, verse slagroom en maïzena nodig.

    Hoe maak je Schotse eieren?

    Deze gehaktballen met een gekookt ei zien er misschien indrukwekkend uit, maar het is niet moeilijk te maken:

    • Eerst kook je de eieren. Hierbij is het belangrijk dat je ze niet té lang kookt, anders worden ze veel te hard. Een minuut of 6 is perfect. Daarna laat je ze schrikken en volledig afkoelen voordat je ze pelt.
    • Ondertussen kneed je van gehakt en verschillende smaakmakers een smaakvol mengsel.
    • Je verdeelt het gehakt in stukken en rolt elk stuk uit tot een platte cirkel. Vervolgens vouw je het gehakt om het gekookte ei heen, en zorg je dat je het goed dichtvouwt.
    • Vervolgens braad je de gehaktballen en maak je ondertussen de mosterdsaus klaar.

    Officieel hoor je Schotse eieren overigens te frituren, maar ik heb geen frituurpan, dus ik braadde ze zoals je met 'normale' ouderwetse gehaktballen ook zou doen. Maar als jij wel een frituurpan hebt: frituur ze gerust!

    Voorbereiden en bewaren

    Een langwerpige afbeelding van een plankje met drie Vogelnestjes erop. Erbij een schaaltje mosterdsaus.

    Het is aan te bevelen om de eieren al vooraf te koken, dan hebben ze goed de tijd om af te koelen en dat werkt makkelijker.

    Het gehaktmengsel kun je het beste zo kort mogelijk voor het bereiden, klaarmaken.

    Heb je onverwachts een Schots ei over? Geen probleem, bak 'm de volgende dag even op in de pan en serveer op brood. Een heerlijke lunch!

    Recept

    Een plankje met daarop drie Schotse eieren (gehaktballen gevuld met een gekookt ei), waarvan één gehalveerd.

    Schotse eieren

    Gehaktballen gevuld met een gekookt ei, en een romige mosterdsaus. Smullen!
    5 van 1 stem
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 25 minuten minuten
    Totale tijd: 40 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • mengkom
    • braadpan
    • kookpan
    • kleine garde

    Ingrediënten

    Voor de Schotse eieren

    • 300 gr gehakt
    • 1 tl uienpoeder
    • 0,5 tl knoflookpoeder
    • 1 tl mosterd
    • 1 ei
    • 2 el paneermeel
    • peper en zout
    • 4 eieren

    Voor de mosterdsaus

    • 1 sjalot
    • 1 el mosterd
    • 200 ml slagroom
    • 1 tl maizena
    • peper en zout

    Om te garneren

    • verse bieslook
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Kook de eieren 6 minuten. Laat ze schrikken en laat ze volledig afkoelen voordat je ze pelt.
    • Doe de gehakt in een kom en voeg het uienpoeder en het knoflookpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout en kneed goed door.
    • Voeg het ei, de mosterd en het paneermeel toe en kneed nogmaals goed door.
    • Verdeel het gehakt in vier porties en druk het uit tot een platte, ronde lap. Doe een ei in het midden en vouw de gehaktbal voorzichtig dicht. Herhaal dit tot je vier gevulde gehaktballen hebt.
    • Verhit wat braadboter in een braadpan en braad de gehaktballen in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Keer ze regelmatig zodat ze gelijkmatig garen.
    • Maak ondertussen de mosterd-roomsaus. Snijd de sjalot fijn en fruit deze aan in wat braadboter.
    • Voeg de slagroom en de mosterd toe en verwarm zachtjes, breng op smaak met peper en zout.
    • Maak een papje van 1 tl maizena met een beetje warm water en doe dit bij de saus. Blijf roeren tot de saus begint te binden. Als de saus de gewenste dikte heeft, haal je deze van het vuur.
    • Serveer de Schotse eieren met de saus en garneer met verse bieslook.

    Video

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 449kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwitten: 22g | Vetten: 38g | Zout: 152mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 2g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Een mand gevuld met zelfgemaakte volkoren wraps. De wraps liggen op een geblokte groene theedoek.
      Wraps maken (volkoren)
    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Peter P.

      november 03, 2023 at 3:33 pm

      Ik ga het volgens het Schotse kookboek doen, hoofdstuk 1 deel 1.........men lene een ei (of 4) 😅

      Ben benieuwd 👍

      Beantwoorden
      • Sandra

        november 05, 2023 at 7:35 pm

        Haha! Hopelijk gaan ze smaken!

        Beantwoorden
    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.