Schotse eieren zijn gehaktballen, gevuld met een hardgekookt ei. Lekker én verrassend!

Het is toch een superleuke verrassing om deze gevulde gehaktballen te serveren? Als je ze opensnijdt, straalt er ineens een gekookt eitje je tegemoet! Bonus; het smaakt ook nog eens heerlijk. Zeker als je ze serveert met het simpele mosterdsausje waar ik je ook het recept voor geef.
Scottish eggs, Vogelnestje...
Zelf noem ik dit gerecht 'Schotse eieren', maar het staat onder veel namen bekend. De Britse term 'Scottish eggs' wordt ook wel gebruikt, en in België staat dit gerecht beter bekend als Vogelnestje. Daar worden de gehaktballen vaak opgediend met tomatensaus en aardappelpuree.
Ingrediënten voor dit recept en alternatieven
Om Schotse eieren te maken heb je nodig:
Gehakt - naar keuze. Gemengd gehakt is vetter dan rundergehakt, maar geeft wel meer smaak. Aan jou de keuze!
Eieren - ik gebruikte vrije uitloop eieren, maat M. Let op dat je een extra ei nodig hebt om het gehakt te binden, dit ei kook je dus niet!
Smaakmakers uit de voorraadkast - om de gehakt lekker op smaak te brengen gebruik je uienpoeder, knoflookpoeder, peper en zout. Om te variëren met de smaak zou je ook eens paprikapoeder kunnen toevoegen, of gedroogde kruiden naar smaak.
Paneermeel - heb je nodig om het gehakt goed te binden. Wil je de Schotse eieren fritueren? Dan kan ik aanbevelen om de gehaktballen ook nog even aan de buitenkant te paneren voor een extra krokant laagje. Doe dit bij voorkeur met panko (Japans broodkruim).
Bieslook - wat verse kruiden smaken erg goed bij dit gerecht.
Mosterdsaus - een simpele mosterdsaus smaakt echt geweldig bij de gevulde gehaktballen. Hiervoor heb je een sjalotje, wat mosterd, verse slagroom en maïzena nodig.
Hoe maak je Schotse eieren?
Deze gehaktballen met een gekookt ei zien er misschien indrukwekkend uit, maar het is niet moeilijk te maken:
- Eerst kook je de eieren. Hierbij is het belangrijk dat je ze niet té lang kookt, anders worden ze veel te hard. Een minuut of 6 is perfect. Daarna laat je ze schrikken en volledig afkoelen voordat je ze pelt.
- Ondertussen kneed je van gehakt en verschillende smaakmakers een smaakvol mengsel.
- Je verdeelt het gehakt in stukken en rolt elk stuk uit tot een platte cirkel. Vervolgens vouw je het gehakt om het gekookte ei heen, en zorg je dat je het goed dichtvouwt.
- Vervolgens braad je de gehaktballen en maak je ondertussen de mosterdsaus klaar.
Officieel hoor je Schotse eieren overigens te frituren, maar ik heb geen frituurpan, dus ik braadde ze zoals je met 'normale' ouderwetse gehaktballen ook zou doen. Maar als jij wel een frituurpan hebt: frituur ze gerust!
Voorbereiden en bewaren

Het is aan te bevelen om de eieren al vooraf te koken, dan hebben ze goed de tijd om af te koelen en dat werkt makkelijker.
Het gehaktmengsel kun je het beste zo kort mogelijk voor het bereiden, klaarmaken.
Heb je onverwachts een Schots ei over? Geen probleem, bak 'm de volgende dag even op in de pan en serveer op brood. Een heerlijke lunch!
Recept

Schotse eieren
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de Schotse eieren
- 300 gr gehakt
- 1 tl uienpoeder
- 0,5 tl knoflookpoeder
- 1 tl mosterd
- 1 ei
- 2 el paneermeel
- peper en zout
- 4 eieren
Voor de mosterdsaus
- 1 sjalot
- 1 el mosterd
- 200 ml slagroom
- 1 tl maizena
- peper en zout
Om te garneren
- verse bieslook
Zo maak je het
- Kook de eieren 6 minuten. Laat ze schrikken en laat ze volledig afkoelen voordat je ze pelt.
- Doe de gehakt in een kom en voeg het uienpoeder en het knoflookpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout en kneed goed door.
- Voeg het ei, de mosterd en het paneermeel toe en kneed nogmaals goed door.
- Verdeel het gehakt in vier porties en druk het uit tot een platte, ronde lap. Doe een ei in het midden en vouw de gehaktbal voorzichtig dicht. Herhaal dit tot je vier gevulde gehaktballen hebt.
- Verhit wat braadboter in een braadpan en braad de gehaktballen in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Keer ze regelmatig zodat ze gelijkmatig garen.
- Maak ondertussen de mosterd-roomsaus. Snijd de sjalot fijn en fruit deze aan in wat braadboter.
- Voeg de slagroom en de mosterd toe en verwarm zachtjes, breng op smaak met peper en zout.
- Maak een papje van 1 tl maizena met een beetje warm water en doe dit bij de saus. Blijf roeren tot de saus begint te binden. Als de saus de gewenste dikte heeft, haal je deze van het vuur.
- Serveer de Schotse eieren met de saus en garneer met verse bieslook.






Peter P.
Ik ga het volgens het Schotse kookboek doen, hoofdstuk 1 deel 1.........men lene een ei (of 4) 😅
Ben benieuwd 👍
Sandra
Haha! Hopelijk gaan ze smaken!