Menu
desserts

Sinterklaas toetje – panna cotta met mandarijn en pepernoten

Panna cotta met mandarijn

Panna cotta met mandarijn & pepernoten, wat een lekkere combinatie! De zachte, romige panna cotta met een vleugje kaneel, een fris laagje mandarijnjelly en dan als topping wat knapperige, fijngehakte pepernoten.

Sinterklaas toetje

Dit is natuurlijk echt een Sinterklaas toetje, want in november en december zijn de mandarijnen in het seizoen en smaken ze dus op hun lekkerst. De pepernoten maken het toetje helemaal af, maar mocht je dit toetje maken wanneer er geen pepernoten meer te koop zijn, dan kun je natuurlijk ook gewoon speculaas gebruiken.

Sinterklaas toetje - panna cotta

Panna cotta met mandarijn

Panna cotta is een heel eenvoudig toetje om te maken. Het betekent letterlijk ‘gekookte room’ en dat is ook precies wat je moet doen! Het basisrecept voor panna cotta is dan ook erg eenvoudig, wat betekent dat je er qua smaken alle kanten mee op kunt.

Deze panna cotta met mandarijn is natuurlijk zalig, maar probeer ook eens deze vlierbloesem panna cotta in het voorjaar, of deze koffie panna cotta.

Dit heerlijke Sinterklaas toetje kun je al prima van te voren maken. Sowieso moet de mandarijn panna cotta een paar uurtjes opstijven in de koelkast voordat het klaar is. Daarom kun je dit toetje zelfs al een dag van tevoren klaarmaken. Strooi wel de gehakte pepernoten er pas vlak voor het serveren overheen, anders worden ze zacht.

Meer Sinterklaas inspiratie nodig? Op mijn blog vind je nog veel meer Sinterklaas-recepten.

Sinterklaas toetje – panna cotta met mandarijn en pepernoten

3 from 3 stemmen
Gang: ToetjeKeuken: SinterklaasNiveau: Gemiddeld
Voor

4

personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

15

minutes
Calorieën

543

kcal
Wachttijd

4

minutes

Panna cotta met een twist! De romige kaneelpudding krijgt een toplaagje van mandarijn & wordt bestrooid met pepernoten.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • Voor de panna cotta
  • 250 ml 250 slagroom

  • 250 ml 250 volle melk

  • 50 gr 50 suiker

  • 1 1 kaneelstokje

  • 3,5 3,5 gelatineblaadjes

  • Voor de mandarijn-topping
  • 5 5 mandarijnen

  • 125 gr 125 suiker

  • 75 ml 75 water

  • 1 1 gelatineblaadje

  • flinke hand pepernoten

Bereiding Sinterklaas toetje

  • Doe de gelatineblaadjes in een kom met koud water en laat deze weken. Maak ondertussen de panna cotta.
  • Doe hiervoor de slagroom met de volle melk, de suiker en het kaneelstokje in een pannetje en breng het aan de kook. Roer regelmatig door en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
    Haal de pan van het vuur en verwijder het kaneelstokje.
  • Knijp de blaadjes gelatine goed uit. Meng ze met een garde door het warme roommengsel, totdat de blaadjes geheel zijn opgelost. Verdeel de panna cotta over vier glazen kommetjes en zet minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Maak ondertussen de siroop. Schil hiervoor de mandarijnen met een dunschiller en doe de schillen in een pan. Pers de mandarijnen uit en voeg ook het sap toe aan de pan, samen met de suiker en het water.
  • Breng de siroop aan de kook en laat vijf minuten zachtjes doorkoken. Roer regelmatig zodat de suiker helemaal oplost en zet de siroop weg tot gebruik.
  • Week het laatste gelatineblaadje in koud water en roer deze met een garde door de nog warme siroop (is de siroop niet warm meer, zet hem dan nog eventjes terug op het vuur).
  • Verdeel de siroop over de panna cotta (doe dit met een eetlepel, als je de warme siroop namelijk direct op de panna cotta giet kan het voorkomen dat je de toplaag kapot maakt en dan wordt de mandarijn-jelly niet mooi helder) en zet het mengsel in de koelkast tot gebruik, minimaal 2 uur.
  • Verdeel vlak voor het serveren de fijngehakte pepernoten over de panna cotta met mandarijn-jelly.

Opmerkingen

  • Je kunt dit Sinterklaastoetje al een dag van te voren maken. Doe wel pas de pepernoten er vlak voor het serveren op, anders worden ze slap.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

2 Reacties

  • Anna
    3 december 2022 at 07:53

    Missen duidelijk wat stappen in de uitleg. Niet maken! Er zijn veel betere sites dan deze middelmaat

    Reply
    • Sandra
      3 december 2022 at 12:02

      Wauw, wat een onvriendelijke reactie. Zou je me kunnen laten weten wat er volgens jou mist in de uitleg? Ik heb het recept nog eens goed doorgelezen en volgens mij missen er geen stappen, maar misschien lees ik er overheen. Ik vind het enorm fijn als mensen de moeite nemen om een reactie achter te laten, ook als dat een negatieve is. Maar dan hoor ik wel graag wat er precies misgaat, anders kan ik er ook vrij weinig mee.

      Reply

Laat een reactie achter