Menu
desserts

Vlierbloesem panna cotta

Vlierbloesem panna cotta

Sorry, sorry, ik zit nog steeds volop in de vlierbloesem-recepten! Al eerder deze maand deelde ik een recept voor vlierbloesemsiroop en daar maakte ik hele lekkere vlierbloesem-waterijsjes mee. En nu dus deze vlierbloesem panna cotta.

Panna cotta met vlierbloesem

Panna cotta is sowieso al een ontzettend lekker toetje, maar een scheutje vlierbloesemsiroop in het mengsel en het toplaagje van siroop, maken deze variant nog net even iets specialer. Wist je trouwens dat panna cotta ‘gekookte room’ betekent? Een toepasselijke naam, want panna cotta maak je door slagroom te koken en daarna – gemengd met gelatine – op te laten stijven in de koelkast. 

Italiaans toetje

Gekookte room dus! Traditioneel maak je dit Italiaanse toetje met slagroom. Zelf vervang ik eigenlijk altijd de helft van de slagroom door volle melk. Zo wordt de panna cotta net iets minder machtig, maar tegelijkertijd blijft hij wel heerlijk romig.

In deze variant gebruik ik ook iets minder suiker dan je normaal waarschijnlijk doet, want door het scheutje siroop door de room, en het toplaagje van vlierbloesemsiroop, krijgt de panna cotta al een extra zoetje mee. Al met al is dit echt een zalig toetje geworden en heel geschikt om te serveren als afsluiter van een gezellig etentje.

Vlierbloesem panna cotta voorbereiden en bewaren

Extra fijn: je kunt (moet!) het toetje al helemaal van te voren maken, dus op de avond zelf heb je er geen omkijken meer naar. Je kunt het toetje ook de dag van tevoren al voorbereiden en het een dagje bewaren. Tip: haal de vlierbloesem panna cotta een half uurtje voor het serveren uit de koelkast, dan smaakt hij nog lekkerder.

Vlierbloesem panna cotta

Vlierbloesem panna cotta

Een bijzonder, lekker en fotogeniek toetje: panna cotta met vlierbloesem. Heel geschikt als toetje na een feestelijk etentje.
5 van 4 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de panna cotta

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml volle melk
  • 40 gr suiker
  • 1 el vlierbloesemsiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 3,5 blaadje gelatine

Voor de vlierbloesem-gelatine

  • 10 el vlierbloesemsiroop
  • 1 blaadje gelatine

Zo maak je het

  • Begin met de panna cotta. Doe hiervoor de blaadjes gelatine in een bak met koud water.
  • Verwarm ondertussen de slagroom met de melk en de suiker op een middelhoog vuurtje. Zet het vuur laag zodra het mengsel begint te koken en laat het zo’n tien minuten zachtjes doorkoken. Roer de siroop en het vanille-extract erdoor en haal het mengsel van het vuur.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze met een garde door het room-mengsel. Giet de panna cotta in vier kommetjes en zet minimaal twee uur in de koelkast.
  • Maak daarna de vlierbloesemgelatine. Doe het blaadje gelatine in een bak met koud water en laat dit een paar minuten weken.
  • Verwarm de siroop zachtjes en haal deze van het vuur zodra hij warm is (het hoeft zeker niet te heet te zijn, zolang het maar warm genoeg is om de gelatine er in op te lossen). Roer de gelatine erdoor met behulp van een garde en verdeel het mengsel over de panna cotta. Laat nog twee uur opstijven in de koelkast. Haal de vlierbloesem panna cotta een half uur voor het serveren uit de koelkast.

Notities

u003cliu003eJe kunt dit toetje heel goed vooraf voorbereiden en het is ook prima enkele dagen houdbaar in de koelkast. u003c/liu003e

Voedingswaarden

Calories: 363kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
Recept vlierbloesem panna cotta

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter

    Beoordeling recept