desserts

Vlierbloesem panna cotta

Vlierbloesem panna cotta

Sorry, sorry, ik zit nog steeds volop in de vlierbloesem-recepten! Al eerder deze maand deelde ik een recept voor vlierbloesemsiroop en daar maakte ik hele lekkere vlierbloesem-waterijsjes mee. En nu dus deze vlierbloesem panna cotta. Panna cotta is sowieso al een ontzettend lekker toetje, maar een scheutje vliersiroop in het mengsel en het toplaagje van siroop, maken deze variant nog net even iets specialer. Wist je trouwens dat panna cotta ‘gekookte room’ betekent? Een toepasselijke naam, want panna cotta maak je door slagroom te koken en daarna – gemengd met gelatine – op te laten stijven in de koelkast. 

Italiaans toetje

Gekookte room dus! Traditioneel maak je dit Italiaanse toetje met slagroom. Zelf vervang ik eigenlijk altijd de helft van de slagroom door volle melk. Zo wordt de panna cotta net iets minder machtig, maar tegelijkertijd blijft hij wel heerlijk romig. In deze variant gebruik ik ook iets minder suiker dan je normaal waarschijnlijk doet, want door het scheutje siroop door de room, en het toplaagje van vlierbloesemsiroop, krijgt de panna cotta al een extra zoetje mee. Al met al is dit echt een zalig toetje geworden en heel geschikt om te serveren als afsluiter van een gezellig etentje. Extra fijn: je kunt (moet!) het toetje al helemaal van te voren maken, dus op de avond zelf heb je er geen omkijken meer naar. Tip: haal de vlierbloesem panna cotta een half uurtje voor het serveren uit de koelkast, dan smaakt hij nog lekkerder.

Vlierbloesem panna cotta

Voor 4 personen

Voor de panna cotta

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml volle melk
  • 40 gr suiker
  • 1 el vlierbloesemsiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 3,5 gelatineblaadjes

Voor de vlierbloesem-gelatine

  • 10 el vlierbloesemsiroop
  • 1 gelatineblaadje

Zo maak je de vlierbloesem panna cotta

  • Begin met de panna cotta. Doe hiervoor de blaadjes gelatine in een bak met koud water.
  • Verwarm ondertussen de slagroom met de melk en de suiker op een middelhoog vuurtje. Zet het vuur laag zodra het mengsel begint te koken en laat het zo’n tien minuten zachtjes doorkoken. Roer de siroop en het vanille-extract erdoor en haal het mengsel van het vuur.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze met een garde door het room-mengsel. Giet de panna cotta in vier kommetjes en zet minimaal twee uur in de koelkast.
  • Maak daarna de vlierbloesemgelatine. Doe het blaadje gelatine in een bak met koud water en laat dit een paar minuten weken.
  • Verwarm de siroop zachtjes en haal deze van het vuur zodra hij warm is (het hoeft zeker niet te heet te zijn, zolang het maar warm genoeg is om de gelatine er in op te lossen). Roer de gelatine erdoor met behulp van een garde en verdeel het mengsel over de panna cotta. Laat nog twee uur opstijven in de koelkast. Haal de vlierbloesem panna cotta een half uur voor het serveren uit de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Of laat een berichtje achter in de comments.

Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten