Spanakopita – oftewel een hartige taart met feta en spinazie – stond al lang op mijn to-bake lijst! Echt onbegrijpelijk, want als ik iéts lekker vind… Als ik in Griekenland of een Grieks restaurant ben, eet ik me echt ongans aan Spanakopita. Maar goed, eindelijk was het dan zover en ik werd niet teleurgesteld, deze quiche is echt zo lekker!
Driehoekjes met spinazie en feta
Meestal wordt spanakopita geserveerd als bijgerecht. Soms krijg je ze als kleine filodeeg driehoekjes, maar meestal wordt er een grote hartige taart van gemaakt waar vierkantjes uit worden gesneden.
Spanakopita met filodeeg
Meestal wordt in de Griekse keuken filodeeg gebruikt om spanakopita te maken, maar ik ben er echt totaal niet handig mee. Gelukkig zijn er wel een paar trucjes om filodeeg minder snel te laten scheuren en goed knapperig te laten worden, waardoor ik er zelf ook steeds handiger mee wordt:
- Gebruik vers deeg in plaats van deeg uit de vriezer. Dit is een stuk makkelijker te hanteren. Vers filodeeg koop je bij de Turkse supermarkt.
- Als het deeg niet vers is, scheurt het snel. Een aangebroken pakje deeg gebruiken is dus nooit aan te raden.
- Eenmaal uit de verpakking droogt het deeg snel uit. Werk dus vlot zodra het (bevroren) deeg begint te ontdooien.
- Smeer elk velletje goed in met gesmolten boter. Alleen dan wordt het deeg echt lekker knapperig.
- Velletje filodeeg toch gescheurd? Met wat boter kun je het weer een beetje ‘lijmen’.
Als je wilt kun je trouwens natuurlijk prima bladerdeeg gebruiken in plaats van filodeeg! Dan krijg je wel minder dat knapperige gevoel van filodeeg, maar ik heb deze spanakopita ook al meerdere keren met bladerdeeg of hartige taart-deeg gemaakt, en dat is ook erg lekker. Ik maak dan de bovenkant van de quiche niet dicht.
Quiche met spinazie en feta
Serveer je de spanakopita als hoofdgerecht? Dan zou ik er een lekkere salade bij serveren als bijgerecht. Aan één punt quiche heb ik in ieder geval niet genoeg… ;-)
Voor mijn quiche recepten gebruik ik een quichevorm met een diameter van 24 centimeter met gaatjes in de bodem.
Er staan inmiddels trouwens al een heleboel quiche recepten op mijn blog. Misschien vind je deze shoarmaquiche met prei ook lekker, of deze quiche met chorizo.

Spanakopita – quiche met spinazie en feta
Ingrediënten
- 8 plakken filodeeg
- 30 gr gesmolten boter
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- 500 gr verse spinazie
- 50 gr pijnboompitten
- 200 gr feta
- 2 eieren
- 200 ml creme fraiche
- 1 citroen (alleen de rasp)
- 1 el oregano
- 1 handje verse dille of peterselie (optioneel)
Zo maak je het
- Snijd de tenen knoflook en de uien fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook en de uien tot deze zacht zijn.
- Laat de spinazie in gedeeltes slinken in de pan met het knoflook/ui-mengsel, schep de vulling in een vergiet en laat goed afkoelen. Knijp daarna zoveel mogelijk vocht uit de spinazie (dep op het laatst desnoods droog met keukenpapier, het moet zo droog mogelijk zijn). Laat het mengsel helemaal afkoelen en doe het in een kom.
- Bak ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze bruin beginnen te worden. Laat afkoelen en meng ze door de spinazie.
- Verbrokkel de feta over het spinaziemengsel. Voeg de crème fraîche toe en roer alles goed door elkaar.
- Klop de eieren los met de citroenrasp, oregano, fijngesneden dille/peterselie, peper en zout (wees niet te royaal met het zout, de feta is ook al erg zout). Voeg dit bij de spinazievulling en meng alles nog een keer goed door elkaar.
- Laat het filodeeg iets ontdooien. Smeer een quichevorm in met gesmolten boter en bekleed de bodem met een velletje filodeeg. Besmeer steeds elk vel deeg met gesmolten boter en vul de vorm met vijf velletjes deeg.
- Vul de quichevorm met de vulling en bedek met de resterende drie velletjes filodeeg. Besmeer ook nu weer ieder vel met gesmolten boter.
- Bak de spinaziequiche op 175 graden in 45-60 minuten gaar en goudbruin.
Notities
Voedingswaarden

5 Reacties
Marjon Cosijn
18 juli 2022 at 20:44Sandra, bewaar het filodeeg tijdens de voorbereidingen in een natte theedoek. Dat voorkomt uitdroging en daardoor scheurt het niet zo snel.
Sandra
20 juli 2022 at 12:47Dat is een hele goede tip, dankjewel!
Tessa Berg
8 maart 2019 at 08:20Heerlijk die combinatie van feta en spinazie! En ook nog eens gezond! Dankjewel voor het delen Sandra!
Eef
1 juli 2015 at 21:08Heerlijk! Wat een fijne combi is feta en spinazie he! Ik maak zelf ook graag borrelhapjes met feta & spinazie maar dan ‘t liefst met bladerdeeg.. met filodeeg heb ik ook een haat-liefde verhouding ;)
Sandra
6 juli 2015 at 18:24Haha ja ik vind filodeeg echt een drama, hoewel ik dit weekend een superlekkere hartige baklava heb gemaakt en toen lukte het ineens perfect. Maar meestal eindig ik vloekend met in stukjes gescheurd filodeeg overal door de keuken :-) Gelukkig is er bladerdeeg!