vegetarisch

Spanakopita – quiche met spinazie en feta

Spanakopita - quiche met spinazie en feta

 

Ohhh wat stond dit gerecht al lang op mijn to-bake lijst! Echt onbegrijpelijk, want als ik iéts lekker vind… Als ik in Griekenland of Turkije ben, eet ik me echt ongans aan Spanakopita – oftewel quiche met spinazie en feta. Maar goed, eindelijk was het dan zover en ik werd niet teleurgesteld, deze quiche is echt goddelijk!

Extra fijn: in deze quiche met spinazie en feta zit geen vlees, prima geschikt voor deze MeatFreeMonday dus!

Meestal wordt in de Griekse en Turkse keuken filodeeg gebruikt om spanakopita te maken, maar ik ben er echt totaal niet handig mee. Ik heb in dit recept dan ook deeg voor hartige taart gebruikt. Als je wilt kun je natuurlijk prima filodeeg gebruiken, je hoeft de bodem dan ook niet voor te bakken.

Serveer je de spanakopita als hoofdgerecht? Dan zou ik er wel een lekkere salade bij serveren als bijgerecht. Aan een punt quiche heb ik in ieder geval niet genoeg…

(en ja, ik drink gewoon een cocktail bij mijn spinaziequiche, omdat het kan!)

Recept Spanakopita of quiche met spinazie en feta

(voor 4 personen)

 • 5 plakken deeg voor hartige taart (uit de diepvries)
 • 2 tenen knoflook
 • 2 uien
 • 500 gr verse spinazie
 • 50 gr pijnboompitten
 • 200 gr feta
 • 50 gr geraspte parmezaan
 • 2 eieren
 • 200 ml creme fraiche
 • nootmuskaat, peper

Smeer een quichevorm in met olijfolie en bekleed met het deeg voor hartige taart. Prik in met een vork en zet koud weg.

Snijd de tenen knoflook en de uien fijn.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook en de uien tot deze zacht zijn. Laat goed afkoelen.

Laat de spinazie in gedeeltes slinken in een grote pan, schep in een vergiet en Laat goed afkoelen. Knijp daarna zoveel mogelijk vocht uit de spinazie (dep op het laatst desnoods droog met keukenpapier).

Bak de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze bruin beginnen te worden. Laat goed afkoelen.

Klop de eieren los en breng op smaak met nootmuskaat en peper. Verbrokkel de feta erdoor en rasp de parmezaan. Voeg de crème fraîche toe en roer alles goed door elkaar.

Vul de quichevorm met het uimengsel, de spinazie en de pijnboompitten en geut tenslotte het fetamengsel erover.

Bak de spinaziequiche op 170 graden in 35-40 gaar en goudbruin.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

 • Reply Eef

  Heerlijk! Wat een fijne combi is feta en spinazie he! Ik maak zelf ook graag borrelhapjes met feta & spinazie maar dan ‘t liefst met bladerdeeg.. met filodeeg heb ik ook een haat-liefde verhouding ;)

  1 juli 2015 at 21:08
  • Reply Sandra

   Haha ja ik vind filodeeg echt een drama, hoewel ik dit weekend een superlekkere hartige baklava heb gemaakt en toen lukte het ineens perfect. Maar meestal eindig ik vloekend met in stukjes gescheurd filodeeg overal door de keuken :-) Gelukkig is er bladerdeeg!

   6 juli 2015 at 18:24

  Reactie achterlaten