Menu
vegetarisch / Hoofdgerechten / quiches

Spanakopita – quiche met spinazie en feta

Spanakopita - quiche met spinazie en feta

Spanakopita – oftewel een hartige taart met feta en spinazie – stond al lang op mijn to-bake lijst! Echt onbegrijpelijk, want als ik iéts lekker vind… Als ik in Griekenland of een Grieks restaurant ben, eet ik me echt ongans aan Spanakopita. Maar goed, eindelijk was het dan zover en ik werd niet teleurgesteld, deze quiche is echt zo lekker!

Spanakopita met filodeeg

Meestal wordt in de Griekse keuken filodeeg gebruikt om spanakopita te maken, maar ik ben er echt totaal niet handig mee. Ik heb in dit recept dan ook deeg voor hartige taart gebruikt. Als je wilt kun je natuurlijk prima filodeeg gebruiken! Meestal wordt spanakopita geserveerd als bijgerecht. Soms krijg je ze als kleine filodeeg driehoekjes, maar meestal wordt er een grote hartige taart van gemaakt waar vierkantjes uit worden gesneden. Serveer je de spanakopita als hoofdgerecht? Dan zou ik er een lekkere salade bij serveren als bijgerecht. Aan een punt quiche heb ik in ieder geval niet genoeg… ;-)

Voor mijn quiche recepten gebruik ik een quichevorm met een diameter van 24 centimeter met gaatjes in de bodem. 

Spanakopita – quiche met spinazie en feta

2 from 1 vote
Course: quiches, vegetarischCuisine: GrieksDifficulty: Gemiddeld
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

599

kcal

Spanakopita is een heerlijk Grieks recept, het is een hartige taart of quiche met spinazie en feta. Maak hem zelf met dit recept.

Ingrediënten

 • 5 plakken deeg voor hartige taart (uit de diepvries) – of gebruik mijn hartige taart deeg recept

 • 2 tenen knoflook

 • 2 uien

 • 500 gr verse spinazie

 • 50 gr pijnboompitten

 • 200 gr feta

 • 2 eieren

 • 200 ml creme fraiche

 • 1 handje verse dille of peterselie

Bereiding

 • Laat het hartige taart deeg iets ontdooien. Smeer een quichevorm in met olijfolie en bekleed met het deeg voor hartige taart. Prik in met een vork en zet koud weg.
 • Snijd de tenen knoflook en de uien fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook en de uien tot deze zacht zijn. Laat goed afkoelen.
 • Laat de spinazie in gedeeltes slinken in een grote pan, schep in een vergiet en laat goed afkoelen. Knijp daarna zoveel mogelijk vocht uit de spinazie (dep op het laatst desnoods droog met keukenpapier, het moet zo droog mogelijk zijn).
 • Bak de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze bruin beginnen te worden. Laat goed afkoelen.
 • Klop de eieren los en breng op smaak met de fijngesneden dille/peterselie, peper en zout.
 • Verbrokkel de feta erdoor. Voeg de crème fraîche toe en roer alles goed door elkaar.
 • Vul de quichevorm achtereenvolgens met het ui-mengsel, de spinazie en de pijnboompitten en giet tenslotte het fetamengsel erover. Bak de spinaziequiche op 170 graden in 35-40 gaar en goudbruin.

Opmerkingen

 • Heb je een restje spanakopita over? Dat is de volgende dag erg lekker als lunch.
Recept spanakopita

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof! Ben je trouwens al lid van mijn nieuwsbrief? Je kunt je hier aanmelden

3 Reacties

 • Tessa Berg
  8 maart 2019 at 08:20

  Heerlijk die combinatie van feta en spinazie! En ook nog eens gezond! Dankjewel voor het delen Sandra!

  Reply
 • Eef
  1 juli 2015 at 21:08

  Heerlijk! Wat een fijne combi is feta en spinazie he! Ik maak zelf ook graag borrelhapjes met feta & spinazie maar dan ‘t liefst met bladerdeeg.. met filodeeg heb ik ook een haat-liefde verhouding ;)

  Reply
  • Sandra
   6 juli 2015 at 18:24

   Haha ja ik vind filodeeg echt een drama, hoewel ik dit weekend een superlekkere hartige baklava heb gemaakt en toen lukte het ineens perfect. Maar meestal eindig ik vloekend met in stukjes gescheurd filodeeg overal door de keuken :-) Gelukkig is er bladerdeeg!

   Reply

Laat een reactie achter