Laat lekkere toetjes maken maar over aan de Engelsen.... Deze Sticky toffee pudding met dadels is ook weer zo'n heerlijke Britse klassieker. En ik beloof je: het is super makkelijk om het zelf te maken!

Britse toetjes zijn de beste!
Waar of niet? Een paar van mijn absolute favorieten komen namelijk van onze buren aan de andere kant van de Noordzee vandaan. Wat dacht je van:
En deze sticky toffee pudding dus!
Sticky toffee pudding met dadels

Eigenlijk is een sticky toffee pudding een soort dadeltaart. Je maakt een eenvoudig deeg met o.a. zelfrijzend bakmeel, boter en suiker. En dadels dus. Die overgiet je eerst met kokend water waardoor ze lekker zacht worden en dan roer je ze kapot. Zo wordt het beslag doorweven met stukjes dadel!
Welke dadels voor sticky toffee pudding?
Hier heb ik eigenlijk maar één antwoord op: Medjool dadels! Medjool dadels zijn zóveel lekkerder dan de gewone dadels die je vaak in de supermarkt ziet. Ze zijn een stuk groter en hebben hun pit nog. Daardoor zijn ze lekker 'sticky' en dat is natuurlijk wat je wilt in een sticky toffee pudding!
Overigens gebruik ik deze dadels eigenlijk in al mijn recepten met dadels, gewoon omdat ze zoveel lekkerder zijn. Gelukkig kun je Medjool dadels in de ruimer gesorteerde supermarkten meestal wel vinden. En ga anders even langs de Turkse supermarkt, daar vind je ze zeker.
Karamelsaus
Maar, naast de dadels is er nog een ingrediënt dat van deze pudding een 'sticky toffee' pudding maakt, namelijk: karamelsaus! Deze heerlijke warme, zoete karamelsaus maakt van een simpele dadeltaart ineens een waanzinnig toetje.
In het recept geef ik je een royale hoeveelheid saus. Zodat je zelf kunt bepalen of je er nóg een beetje op wilt gieten, maar zelfs dan houd je waarschijnlijk nog wel wat over.
Geeft niets, want die saus is ook weer heerlijk op een bolletje ijs bijvoorbeeld. Of over een stapel pannenkoeken of wafels in het weekend bijvoorbeeld.
Sticky toffee pudding bewaren
Heb je wat van de sticky toffee pudding met dadels over? Ik kan het me haast niet voorstellen, maar je kunt dit nog prima een paar dagen in de koelkast bewaren.
De pudding is warm wel het lekkerste, dus ik zou hem voor het serveren wel weer eventjes opwarmen. Dit kan heel makkelijk in de magnetron. In de oven kan ook, maar dan zou ik hem wel goed afdekken met folie om verder doorgaren te voorkomen.
Recept sticky toffee pudding
Goed, genoeg gekletst weer, laten we eens doorgaan naar het sticky toffee pudding recept, want daarvoor ben je hier!
Recept
Sticky toffee pudding met dadels
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de dadelpudding
- 125 gr Medjool dadels
- 45 gr boter
- 65 gr suiker
- 1 el crème fraîche
- 1 ei
- 90 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl speculaaskruiden
- 1 snuf zout
Voor de karamelsaus
- 50 gr boter
- 50 gr lichte basterdsuiker
- 60 ml slagroom
- 1 snufje zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Begin met de dadelpudding: ontpit de dadels, doe ze in een kommetje en overgiet ze met kokend water. Laat een kwartiertje staan. Giet ze vervolgens af en roer ze stuk met een vork.
- Mix de boter met de suiker mooi romig. Voeg vervolgens de crème fraîche, het ei en de dadels toe en mix goed door elkaar.
- Meng op het laatst het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden en het zout erdoor en mix kort tot een glad beslag.
- Vet een ovenschaal in en giet het beslag erin. Bak de dadelpudding in 20 minuten gaar.
- Maak ondertussen de karamelsaus: doe hiervoor de ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en laat op een laag vuur inkoken tot een dikke, karamelkleurige saus.
- Serveer de sticky toffee pudding met de karamelsaus, warm uit de oven.
Laat een reactie achter