• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Sticky toffee pudding met dadels

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: nov 2022 door Sandra

    Laat lekkere toetjes maken maar over aan de Engelsen.... Deze Sticky toffee pudding met dadels is ook weer zo'n heerlijke Britse klassieker. En ik beloof je: het is super makkelijk om het zelf te maken!

    Naar recept
    sticky toffee pudding recept

    Britse toetjes zijn de beste!

    Waar of niet? Een paar van mijn absolute favorieten komen namelijk van onze buren aan de andere kant van de Noordzee vandaan. Wat dacht je van:

    • Eton Mess
    • Cranachan
    • Trifle

    En deze sticky toffee pudding dus!

    Sticky toffee pudding met dadels

    toetje met karamel en dadels

    Eigenlijk is een sticky toffee pudding een soort dadeltaart. Je maakt een eenvoudig deeg met o.a. zelfrijzend bakmeel, boter en suiker. En dadels dus. Die overgiet je eerst met kokend water waardoor ze lekker zacht worden en dan roer je ze kapot. Zo wordt het beslag doorweven met stukjes dadel!

    Welke dadels voor sticky toffee pudding?

    Hier heb ik eigenlijk maar één antwoord op: Medjool dadels! Medjool dadels zijn zóveel lekkerder dan de gewone dadels die je vaak in de supermarkt ziet. Ze zijn een stuk groter en hebben hun pit nog. Daardoor zijn ze lekker 'sticky' en dat is natuurlijk wat je wilt in een sticky toffee pudding!

    Overigens gebruik ik deze dadels eigenlijk in al mijn recepten met dadels, gewoon omdat ze zoveel lekkerder zijn. Gelukkig kun je Medjool dadels in de ruimer gesorteerde supermarkten meestal wel vinden. En ga anders even langs de Turkse supermarkt, daar vind je ze zeker.

    Karamelsaus

    engels toetje met karamel

    Maar, naast de dadels is er nog een ingrediënt dat van deze pudding een 'sticky toffee' pudding maakt, namelijk: karamelsaus! Deze heerlijke warme, zoete karamelsaus maakt van een simpele dadeltaart ineens een waanzinnig toetje.

    In het recept geef ik je een royale hoeveelheid saus. Zodat je zelf kunt bepalen of je er nóg een beetje op wilt gieten, maar zelfs dan houd je waarschijnlijk nog wel wat over.

    Geeft niets, want die saus is ook weer heerlijk op een bolletje ijs bijvoorbeeld. Of over een stapel pannenkoeken of wafels in het weekend bijvoorbeeld.

    Sticky toffee pudding bewaren

    Heb je wat van de sticky toffee pudding met dadels over? Ik kan het me haast niet voorstellen, maar je kunt dit nog prima een paar dagen in de koelkast bewaren.

    De pudding is warm wel het lekkerste, dus ik zou hem voor het serveren wel weer eventjes opwarmen. Dit kan heel makkelijk in de magnetron. In de oven kan ook, maar dan zou ik hem wel goed afdekken met folie om verder doorgaren te voorkomen.

    Recept sticky toffee pudding

    sticky toffee pudding met dadels

    Goed, genoeg gekletst weer, laten we eens doorgaan naar het sticky toffee pudding recept, want daarvoor ben je hier!

    Recept

    Sticky toffee pudding recept - toetje uit de oven met dadels en karamelsaus.

    Sticky toffee pudding met dadels

    Misschien wel het lekkerste Britse toetje dat er is: sticky toffee pudding! Maak het recept met dit makkelijke recept.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 35 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kommetje
    • mengkom
    • mixer
    • ovenschaal
    • kookpan

    Ingrediënten

    Voor de dadelpudding

    • 125 gr Medjool dadels
    • 45 gr boter
    • 65 gr suiker
    • 1 el crème fraîche
    • 1 ei
    • 90 gr zelfrijzend bakmeel
    • 1 tl speculaaskruiden
    • 1 snuf zout

    Voor de karamelsaus

    • 50 gr boter
    • 50 gr lichte basterdsuiker
    • 60 ml slagroom
    • 1 snufje zout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Begin met de dadelpudding: ontpit de dadels, doe ze in een kommetje en overgiet ze met kokend water. Laat een kwartiertje staan. Giet ze vervolgens af en roer ze stuk met een vork.
    • Mix de boter met de suiker mooi romig. Voeg vervolgens de crème fraîche, het ei en de dadels toe en mix goed door elkaar.
    • Meng op het laatst het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden en het zout erdoor en mix kort tot een glad beslag.
    • Vet een ovenschaal in en giet het beslag erin. Bak de dadelpudding in 20 minuten gaar.
    • Maak ondertussen de karamelsaus: doe hiervoor de ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en laat op een laag vuur inkoken tot een dikke, karamelkleurige saus.
    • Serveer de sticky toffee pudding met de karamelsaus, warm uit de oven.

    Notities

    Je houdt waarschijnlijk wat karamelsaus over. Geeft niets, want de saus is lang houdbaar en heerlijk bij o.a. wafels, pannenkoeken of ijs. Dat komt echt wel op!

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 523kcal | Koolhydraten: 69g | Eiwitten: 5g | Vetten: 27g | Zout: 368mg | Vezels: 3g | Suiker: 50g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.
      Griesmeelpudding - Ouderwets toetje
    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.