Cranachan is een heerlijk Schots toetje. Volgens mij is dit daar het bekendste lokale nagerecht, ik heb het er in ieder geval regelmatig op de kaart zien staan. Zoals veel Schotse gerechten is Cranachan eenvoudig, maar wel heel erg lekker. Bovendien is het ontzettend makkelijk te maken én kun je het prima voorbereiden.
Wat is cranachan?
Cranachan is een toetje met havermout, room en fruit (meestal frambozen). En oh ja, een scheutje whisky mag er ook niet in ontbreken. Nu had ik geen frambozen in huis maar wel aardbeien, en daarom besloot ik een aardbeien cranachan te maken. Wel mét Schotse whisky natuurlijk!
Whisky zonder extra ‘e’, want wist je dat je Schotse whisky zonder ‘e’ ertussen schrijft? Als er over ‘whiskey’ wordt gesproken, gaat het om een Amerikaanse variant van deze drank. Verder totaal niet relevant voor dit cranachan recept, maar wel een leuk feitje tussendoor!
Machtig toetje met havermout
Een kleine waarschuwing: cranachan is echt onwijs machtig. Komt natuurlijk door de romige mascarponeroom (zo lekker) en de boterige, krokante havermout. Wil je het serveren na een etentje? Dan kun je de hoeveelheden eventueel halveren. Maar als je nog veel trek hebt, is dit een heel fijne portie ;-)
Bovendien is het helemaal niet erg als je niet alles in één keer op kunt eten. Zolang je de havermout en het mascarpone-mengsel los van elkaar bewaart, kun je het prima de volgende dag ook nog even. Bewaar de krokante havermout in een goed afsluitbare doos, dan blijft het nog wel even krokant.
Restje whisky over?
Mocht je niet zo’n liefhebber zijn om de rest van de whisky puur te drinken, dan heb ik nog wel een lekkere tip voor je. Je kunt er namelijk zelf Baileys mee maken!

Recept cranachan met aardbeien
Ingrediënten
- 400 gr aardbeien
- 50 gr roomboter
- 30 gr suiker
- 125 gr havermout
- 200 gr mascarpone
- 200 ml crème fraiche
- 3 el honing
- 1 tl vanille-extract
- 2 el whisky (optioneel)
Zo maak je het
- Smelt de boter en de suiker in een koekenpan en voeg de havermout toe. Laat 4-5 minuten op een zacht vuurtje bakken en blijf voortdurend omscheppen.
- Roer de mascarpone goed los met de creme fraiche, honing, vanille-extract en eventueel de whisky.
- Snijd de aardbeien in kwarten.
- Doe nu laagje voor laagje de havermout, het mascarpone-mengsel en de aardbeien in een hoog glas, en klaar is je cranachan met aardbeien!
Notities
Voedingswaarden

3 Reacties
Nicolet
7 mei 2019 at 04:31Hoi Sandra, klopt van die frambozen! En wist je dat in Schotland de lekkerste frambozen van heel Groot-Brittannië (en volgens mij ook van Europa) geteeld worden. Het klimaat is daar namelijk erg geschikt voor dit fruit.
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/jul/19/consider-the-raspberry
Lekker trouwens, ik ben dol op toejes en deze was ik even vergeten maar ga ik zeker maken deze zomer! Groet Nicolet
Sandra
8 mei 2019 at 14:09Oh echt? Dat wist ik niet, leuk weetje!
Gr, Sandra
marlies.kooktvolliefde
31 augustus 2016 at 10:54Oei oei! Wat een heerlijke variant! Deze komt op mijn lijstje, want die moet ik proeven! Dank je wel voor deze heerlijke variatie.