desserts

Cranachan met aardbeien – een Schots toetje

Cranachan - Schots toetje

Deze zalige cranachan maakte ik alweer een tijd geleden, maar ik vond het wel tijd voor een nieuwe foto. Destijds maakte ik dit recept voor de Foodblogswap. Een superleuk concept: je mag namelijk een recept van een ander foodblog maken, en er is ook een blogger die iets van jouw blog maakt. Zo leer je andere blogs kennen en maak je natuurlijk ook kennis met nieuwe recepten! Deze maand werd ik gelinkt aan kooktvolliefde.nl, een leuk blog met lekkere foto’s en verschillende heerlijke recepten.

Havermout toetje

Bij het bladeren door de recepten viel mijn oog al snel op een mango havermount crunch toetje. Ik heb eigenlijk nog helemaal niet zo veel toetjes-recepten op mijn blog staan, dus ik vond het wel leuk om weer eens een lekker toetje te maken. Dit mango-toetje deed me denken aan een dessert wat ik in Schotland meerdere keren heb gegeten: Cranachan. Volgens mij is dit daar het bekendste nagerecht. Een eenvoudig, maar erg lekker toetje met havermout, room en fruit (meestal frambozen). En oh ja, een scheutje whisky mag er ook niet in ontbreken. Nu had ik geen frambozen in huis maar wel aardbeien, en daarom besloot ik een aardbeien cranachan te maken. Mét whisky natuurlijk!

Warning: cranachan is echt onwijs machtig. Wil je het serveren na een etentje? Dan kun je de hoeveelheden eventueel halveren. Maar als je nog veel trek hebt, is dit een heel fijne portie ;-)

Recept cranachan met aardbeien

0 from 0 votes
Course: ToetjeCuisine: SchotsDifficulty: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

5

minutes
Calorieën

555

kcal

Cranachan is een Schots toetje met room, knapperige havermout en vers fruit (frambozen of aardbeien). Simpel te maken en ontzettend lekker!

Ingrediënten

  • 400 gr aardbeien

  • 50 gr roomboter

  • 30 gr suiker

  • 125 gr havermout

  • 200 gr mascarpone

  • 200 ml crème fraiche

  • 3 el honing

  • 1 tl vanille-extract

  • 2 el whisky (optioneel)

Bereiding

  • Smelt de boter en de suiker in een koekenpan en voeg de havermout toe. Laat 4-5 minuten op een zacht vuurtje bakken en blijf voortdurend omscheppen.
  • Roer de mascarpone goed los met de creme fraiche, honing, vanille-extract en eventueel de whisky.
  • Snijd de aardbeien in kwarten.
  • Doe nu laagje voor laagje de havermout, het mascarpone-mengsel en de aardbeien in een hoog glas, en klaar is je cranachan met aardbeien!

Opmerkingen

  • Tip: maak gerust wat extra krokante havermout. Het is erg lekker om over de yoghurt te strooien! Bewaar het in een goed afgesloten pot.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

3 Comments

  • Reply Nicolet

    Hoi Sandra, klopt van die frambozen! En wist je dat in Schotland de lekkerste frambozen van heel Groot-Brittannië (en volgens mij ook van Europa) geteeld worden. Het klimaat is daar namelijk erg geschikt voor dit fruit.
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/jul/19/consider-the-raspberry

    Lekker trouwens, ik ben dol op toejes en deze was ik even vergeten maar ga ik zeker maken deze zomer! Groet Nicolet

    7 mei 2019 at 04:31
    • Reply Sandra

      Oh echt? Dat wist ik niet, leuk weetje!

      Gr, Sandra

      8 mei 2019 at 14:09
  • Reply marlies.kooktvolliefde

    Oei oei! Wat een heerlijke variant! Deze komt op mijn lijstje, want die moet ik proeven! Dank je wel voor deze heerlijke variatie.

    31 augustus 2016 at 10:54
  • Reactie achterlaten