Menu
desserts

Cranachan met aardbeien – een Schots toetje

Cranachan - Schots toetje

Cranachan is een heerlijk Schots toetje. Volgens mij is dit daar het bekendste lokale nagerecht, ik heb het er in ieder geval regelmatig op de kaart zien staan. Zoals veel Schotse gerechten is Cranachan eenvoudig, maar wel heel erg lekker. Bovendien is het ontzettend makkelijk te maken én kun je het prima voorbereiden.

Wat is cranachan?

Cranachan is een toetje met havermout, room en fruit (meestal frambozen). En oh ja, een scheutje whisky mag er ook niet in ontbreken. Nu had ik geen frambozen in huis maar wel aardbeien, en daarom besloot ik een aardbeien cranachan te maken. Wel mét Schotse whisky natuurlijk!

Whisky zonder extra ‘e’, want wist je dat je Schotse whisky zonder ‘e’ ertussen schrijft? Als er over ‘whiskey’ wordt gesproken, gaat het om een Amerikaanse variant van deze drank. Verder totaal niet relevant voor dit cranachan recept, maar wel een leuk feitje tussendoor!

Machtig toetje met havermout

Een kleine waarschuwing: cranachan is echt onwijs machtig. Komt natuurlijk door de romige mascarponeroom (zo lekker) en de boterige, krokante havermout. Wil je het serveren na een etentje? Dan kun je de hoeveelheden eventueel halveren. Maar als je nog veel trek hebt, is dit een heel fijne portie ;-)

Bovendien is het helemaal niet erg als je niet alles in één keer op kunt eten. Zolang je de havermout en het mascarpone-mengsel los van elkaar bewaart, kun je het prima de volgende dag ook nog even. Bewaar de krokante havermout in een goed afsluitbare doos, dan blijft het nog wel even krokant.

Restje whisky over?

Mocht je niet zo’n liefhebber zijn om de rest van de whisky puur te drinken, dan heb ik nog wel een lekkere tip voor je. Je kunt er namelijk zelf Baileys mee maken

Recept cranachan met aardbeien

5 from 2 stemmen
Gang: ToetjeKeuken: SchotsNiveau: Eenvoudig
Voor

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

5

minutes
Calorieën

555

kcal

Cranachan is een Schots toetje met room, knapperige havermout en vers fruit (frambozen of aardbeien). Simpel te maken en ontzettend lekker!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 400 gr 400 aardbeien

  • 50 gr 50 roomboter

  • 30 gr 30 suiker

  • 125 gr 125 havermout

  • 200 gr 200 mascarpone

  • 200 ml 200 crème fraiche

  • 3 el 3 honing

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • 2 el 2 whisky (optioneel)

Bereiding

  • Smelt de boter en de suiker in een koekenpan en voeg de havermout toe. Laat 4-5 minuten op een zacht vuurtje bakken en blijf voortdurend omscheppen.
  • Roer de mascarpone goed los met de creme fraiche, honing, vanille-extract en eventueel de whisky.
  • Snijd de aardbeien in kwarten.
  • Doe nu laagje voor laagje de havermout, het mascarpone-mengsel en de aardbeien in een hoog glas, en klaar is je cranachan met aardbeien!

Opmerkingen

  • Tip: maak gerust wat extra krokante havermout. Het is erg lekker om over de yoghurt te strooien! Bewaar het in een goed afgesloten pot.
Cranachan - toetje met havermout en aardbeien

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

3 Reacties

  • Nicolet
    7 mei 2019 at 04:31

    Hoi Sandra, klopt van die frambozen! En wist je dat in Schotland de lekkerste frambozen van heel Groot-Brittannië (en volgens mij ook van Europa) geteeld worden. Het klimaat is daar namelijk erg geschikt voor dit fruit.
    https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/jul/19/consider-the-raspberry

    Lekker trouwens, ik ben dol op toejes en deze was ik even vergeten maar ga ik zeker maken deze zomer! Groet Nicolet

    Reply
    • Sandra
      8 mei 2019 at 14:09

      Oh echt? Dat wist ik niet, leuk weetje!

      Gr, Sandra

      Reply
  • marlies.kooktvolliefde
    31 augustus 2016 at 10:54

    Oei oei! Wat een heerlijke variant! Deze komt op mijn lijstje, want die moet ik proeven! Dank je wel voor deze heerlijke variatie.

    Reply

Laat een reactie achter