Deze ouderwetse stoofperen met port mogen bij ons niet missen op de kersttafel. Al zolang ik me kan herinneren, maakt mijn moeder ouderwetse stoofpeertjes met Kerst en dat doet ze nog steeds trouw ieder jaar! Oma's stoofperen dus. En tegenwoordig maak ik ook graag zelf stoofperen, volgens mijn eigen favoriete recept: met port, kardemom, kaneel en kruidnagel.

Stoofperen kwamen trouwens niet alleen met Kerst op tafel, we aten ze eigenlijk gewoon de hele winter door. Helemaal niet gek, want lekker zijn ze! En het kan ook best, want deze peren zijn in het seizoen van eind oktober t/m maart. Je kunt ze dus ook prima de hele winter eten.
Stoofperen recept
Maar, ik vond dat deze klassieker echt niet mocht ontbreken in de verzameling kerstrecepten op mijn blog, daarom vandaag mijn recept voor stoofperen met port met kaneel en kardemom. Lekker om te serveren als bijgerecht, maar ze kunnen ook heel goed als toetje met Kerst (met een bolletje kaneelijs erbij) zoals in dit kerst-toetje of in deze galette met kaneelroom.
Stoofperen maken

Zelf stoofpeertjes maken is gelukkig helemaal niet moeilijk, je hebt alleen wat tijd nodig want de peertjes moeten minimaal anderhalf uur koken om lekker zacht te worden.
Welke peren voor stoofpeertjes?
Om stoofperen te maken gebruik je het liefst Gieser Wildeman peren. Deze peren zijn keihard en echt niet te eten zo uit het vuistje, maak kook ze en voilà: je hebt heerlijk zachte stoofpeertjes!
Je kunt ook St. Remy peren gebruiken om stoofperen te maken, maar die kleuren iets minder mooi rood dan de Gieser Wildeman peren.
Stoofperen met port - ingrediënten
Om dit recept te maken heb je nodig:

Stoofperen - zoals hierboven beschreven gebruik ik graag Gieser Wildeman peren.
Rode port - in dit stoofperen recept maak ik gebruik van port. Je ziet het al op de foto; daar krijgen ze een schitterende, dieprode kleur van. Wil je liever geen alcohol gebruiken? Dan verwijs ik je graag naar deze alcoholvrije stoofpeertjes.
Suiker - je hebt niet veel suiker nodig, maar het is wel onmisbaar voor lekkere, zoete peertjes. Stoofperen zijn van zichzelf namelijk niet heel zoet (niet te vergelijken met een handpeer bijvoorbeeld)
Specerijen - kaneel is hét klassieke ingrediënt om stoofperen te maken, dus gaat er een kaneelstokje in het kookvocht. Daarnaast vind ik kardemom stoofperen heerlijk, dus voeg ik ook altijd wat kardemom toe. Ook voeg ik wat kruidnagel toe.
Variatietip: Om te variëren is steranijs ook een geweldige toevoeging. Dit kan echter wel overheersen, dus voeg maximaal 1-2 steranijs toe.
Stoofpeertjes bewaren
Heel fijn: stoofpeertjes blijven heel lang goed. Zelf bewaar ik ze altijd in een goed luchtdichte doos, in het kookvocht. Dan blijven ze zeker twee weken goed! Ik raad sowieso aan om de peertjes al een dag voor het serveren te koken. Ze krijgen meer smaak als ze na het koken minimaal een dag in de koelkast rusten.
Je kunt ze trouwens ook heel goed invriezen als je ze hebt gekookt en volledig hebt af laten koelen.
Nog een leuke tip: je kunt er ook een lekkere stoofperen smoothie mee maken, lekker voor na de feestdagen.
Recept

Recept stoofperen met port, kaneel en kardemom
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 6 stoofperen (Gieser Wildeman, ca 1 kg)
- 500 ml port (gebruik bessensap voor een alcoholvrije versie)
- 50 gr suiker
- 1 kaneelstokje
- 3 kardemompeulen
- 3 kruidnagels
Zo maak je het
- Schil de stoofperen met een dunschiller en laat het steeltje en kontje er nog aan.
- Doe de port in een pan met de suiker, kaneel, kardemom en de kruidnagels.
- Doe de stoofperen in de pan, vul eventueel nog aan met water als de peertjes nog niet helemaal onderstaan, en laat het geheel twee uurtjes zachtjes sudderen op een laag vuurtje.
- Laat de stoofpeertjes iets afkoelen en serveer.






Laat een reactie achter