Een traybake met kip, aardappels en wortelen, een heerlijk simpele maaltijd. Wat een traybake is? Eigenlijk is dat niets meer dan de naam voor een gerecht dat je zo de oven inschuift. Je bakt alle ingrediënten op een bakplaat of in een ovenschaal, lekker makkelijk en weinig afwas. Daar houden we allemaal van toch!

Traybake met kip en aardappels
In deze traybake deed ik kip, aardappels en wortel. Een lekkere combinatie die je goed op smaak kunt maken met drie lekkere smaakmakers: knoflook, verse kruiden en citroen. Dat zijn meteen ook alle ingrediënten:

- Kippendijen: het wat vettere (en dus smaakvollere) deel van de kip dat goed sappig blijft in de oven. Ideaal voor traybakes, omdat het minder snel droog wordt dan kipfilet.
- Krieltjes: de vullende basis van de kip traybake. Doordat je ze niet hoeft te schillen, is het een snel en makkelijk ingrediënt.
- Wortels (bospeen): geven zoetigheid aan het gerecht. Ze combineren heerlijk met de frisse citroen en hartige kip.
- Citroen: voor een fris accent.
- Knoflook: voor extra smaak.
- Tijm & rozemarijn: deze kruiden passen perfect bij kip en aardappels. Voor dit recept raad ik verse kruiden aan, maar als je die niet kunt vinden, kun je ook gedroogde kruiden gebruiken.
Kip traybake: een snel recept

Ondanks dat de traybake met kip wel een tijdje in de oven moet (40 minuten) is het verder een vrij snel recept. Je kunt de kip 's ochtends al marineren en dan hoef je 's avonds alleen nog maar de wortels te schrappen en in de ovenschaal te doen met de rest van de ingrediënten. Super makkelijk en de oven doet de rest.
Tip: het recept is voor twee personen maar uiteraard kun je de hoeveelheid eenvoudig verdubbelen of verdriedubbelen, als je het voor meerdere personen wilt maken.
Veelgestelde vragen
Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat kipfilet sneller droog wordt. Dek het gerecht daarom wat langer af met folie en verwijder de kip uit de ovenschaal als deze gaar is.
Graag zelfs! Je kunt de kip al een dag van tevoren marineren en de groenten 's ochtends snijden. Bewaar alles apart in de koelkast en zet de traybake 's avonds direct in de oven.
Recept

Traybake met kip, aardappels en wortelen
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 2 kippendijen
- 400 gr krieltjes
- 400 gr wortels (bospeen)
- 1 citroen
- 2 tenen knoflook
- 1 takje tijm
Zo maak je het
- Doe de kippendijen in een bakje. Halveer de citroen en knijp het sap eruit, gooi de citroen niet weg! Doe het citroensap met een eetlepel olijfolie, een fijngesneden teen knoflook en wat peper en zout bij de kip. Meng alles goed door elkaar en laat minimaal 2 uur marineren. Langer mag, graag zelfs!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de krieltjes, droog ze en halveer ze indien nodig. Schillen hoeft niet. Was en schrap de wortels en snijd ze in grove stukken. Doe de aardappels en wortels in een ovenschaal en voeg een flinke eetlepel olijfolie toe. Voeg de andere fijngesneden teen knoflook toe, en de blaadjes van de takjes tijm. Voeg zout en peper toe en schep alles goed door elkaar.
- Leg de gemarineerde kippendijen ook in de ovenschaal. Snijd de citroen in plakken en verdeel deze over de kip en de rest van de traybake. Bak de traybake met kip in 40 minuten af. Dek hem de eerste 25 minuten af met aluminiumfolie en verwijder het folie daarna. Verwijder de stukken citroen, schep de inhoud van de traybake op twee borden en serveer direct.






Marjo
Precies je recept gevolgd. Oven voor verwarmd op 200 graden. Na 40 minuten waren de worteltjes en krieltjes nog heel hard en de kip net aan gaar. Alles toch nog maar even afgebakken in een pan.
Sandra
Hi Marjo, jeetje, dat is echt heel jammer zeg. Superfijn dat je de moeite neemt om een reactie achter te laten, ik zal het recept ook nog eens maken om te kijken of het klopt. Ovens kunnen natuurlijk wel iets verschillen qua temperatuur, maar keiharde wortels en krieltjes, dat zou echt niet moeten! En kippendijen zouden zéker gaar moeten zijn na 40 minuten.