Een romige, vegetarische pastei met paddenstoelen en knolselderij. Ultiem comfort food!

Ben jij ook zo'n fan van pastei of een Engelse 'pie'? Dan is deze smakelijke pastei echt een recept voor jou.
Ik ben er in ieder geval dol op! Deze heerlijke pastei met ham en prei komt in de winter regelmatig op tafel, maar nu besloot ik eens een vegetarische pastei te maken, met paddenstoelen en knolselderij. Ook heerlijk!
Ingrediënten vegetarische pastei met paddenstoelen
Paddenstoelen. In deze 'pie' gaat een royale hoeveelheid paddenstoelen. Ik gebruik zelf kastanjechampignons, maar je kunt paddenstoelen naar keuze gebruiken.
Knolselderij - deze groente heeft een neutrale, licht frisse smaak. Een lekkere aanvulling in deze ovenschotel. Knolselderij is niet het hele jaar verkrijgbaar. Als alternatief zou je ook een grote prei kunnen nemen.
Bouillon - je kunt hier een bouillon naar keuze voor gebruiken. Paddenstoelen-bouillon of groentebouillon heeft mijn voorkeur, maar kippenbouillon of runderbouillon kunnen ook. Uiteraard is het recept dan niet meer vegetarisch!
Bladerdeeg - je kunt diepvriesbladerdeeg gebruiken, of een pak bladerdeeg van de vers-afdeling van de supermarkt. Beiden zijn geschikt voor dit recept maar mijn voorkeur heeft het verse bladerdeeg. Dat is wat makkelijker te bewerken en je hoeft dan de losse velletjes niet aan elkaar vast te plakken, dus het eindresultaat is netter.
Verder maak je gebruik van ingrediënten die je vast al in huis hebt: bloem, boter, ui, knoflook, tijm... En wat geraspte kaas.
Variatietips voor dit pastei recept
Om een andere versie van deze vegetarische pastei met paddenstoelen te maken, kun je ook andere paddenstoelen gebruiken. Denk aan oesterzwammen, shii-take of een mix van verschillende paddenstoelen.
Ook met de kruiden kun je lekker variëren. Oregano en rozemarijn zijn ook geweldige opties voor deze ovenschotel met paddenstoelen.
Serveertips voor de paddenstoelenpastei
Onderstaand recept is voldoende als hoofdgerecht voor twee personen. Als je er nog iets bij wilt serveren, zou ik gaan voor een eenvoudige groene salade. Altijd goed!
Vegetarische pastei: voorbereiden en bewaren
Een pastei is een geweldig gerecht om eerder op de dag voor te bereiden. Je kunt dit zelfs al een dag eerder doen! Het komt de pastei namelijk alleen maar ten goede als de vulling koud is voor je het gerecht bedekt met bladerdeeg.
Ook hebben de smaken dan tijd om meer op elkaar in te werken, dus de vegetarische pastei zal er alleen maar lekkerder van worden!
Recept
Vegetarische pastei met paddenstoelen
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de vulling
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 400 gr kastanjechampignons (of andere paddenstoelen naar keuze)
- 0,5 knolselderij
- 1 tl oregano
- 1 tl tijm
- peper en zout
Voor de saus
- 1 el boter
- 1 el bloem
- 200 ml groentebouillon (of paddenstoelenbouillon - heet)
- 1 tl mosterd
- 75 gr geraspte kaas
- 1 el crème fraiche
Topping
- 5 plakjes bladerdeeg
- 1 ei
Zo maak je het
- Snijd de knoflook en de ui fijn. Snijd de paddenstoelen in plakjes.
- Schil de knolselderij (dit gaat het makkelijkste met een dunschiller) en snijd in dunne plakjes. Ik sneed zelf de knol eerst in acht stukken en daarna in heel dunne plakjes.
- Doe alle groenten in een pan met wat boter of olie, en bak 15 tot 20 minuten op een middelhoog vuur. Dit lijkt lang, maar het is belangrijk dat er zoveel mogelijk vocht verdampt.
- Laat de vulling volledig afkoelen - je kunt de vulling ook al een dag van tevoren klaarmaken.
- Maak nu een roux door de boter te smelten in een koekenpan en de bloem er doorheen te roeren. Laat dit een minuutje garen en voeg een beetje bouillon toe. Roer steeds goed door met een garde, en voeg een scheutje bouillon toe als de saus is ingedikt.
- Als alle bouillon is toegevoegd, roer je de mosterd, kaas en crème fraiche erdoor. Breng op smaak met peper en meng goed door. Roer de groenten door de saus en schenk in een licht ingevette ovenschaal.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Als je diepvries bladerdeeg gebruikt: laat dat nu ontdooien en leg de velletjes een beetje over elkaar heen. Rol met een deegroller de velletjes aan elkaar en bedek de ovenschaal ermee.
- Laat het deeg ongeveer een centimeter over de rand hangen, en snijd de rest weg. Rol dit eventueel opnieuw uit en steek met een koek-uitsteker vormpjes uit het deeg, en leg deze op de pastei.
- Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg ermee. Bak de vegetarische pastei in 25-30 minuten mooi goudbruin en serveer.
Laat een reactie achter