• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Vegetarische pastei met paddenstoelen

    Bijgewerkt: jan 2024 · Geplaatst: jan 2024 door Sandra

    Een romige, vegetarische pastei met paddenstoelen en knolselderij. Ultiem comfort food!

    Naar recept
    Een ovenschotel met een vegetarische pastei met paddenstoelen. Ter decoratie liggen er uien, knoflook en tijm bij.

    Ben jij ook zo'n fan van pastei of een Engelse 'pie'? Dan is deze smakelijke pastei echt een recept voor jou.

    Ik ben er in ieder geval dol op! Deze heerlijke pastei met ham en prei komt in de winter regelmatig op tafel, maar nu besloot ik eens een vegetarische pastei te maken, met paddenstoelen en knolselderij. Ook heerlijk!

    Ingrediënten vegetarische pastei met paddenstoelen

    Paddenstoelen. In deze 'pie' gaat een royale hoeveelheid paddenstoelen. Ik gebruik zelf kastanjechampignons, maar je kunt paddenstoelen naar keuze gebruiken.

    Knolselderij - deze groente heeft een neutrale, licht frisse smaak. Een lekkere aanvulling in deze ovenschotel. Knolselderij is niet het hele jaar verkrijgbaar. Als alternatief zou je ook een grote prei kunnen nemen.

    Bouillon - je kunt hier een bouillon naar keuze voor gebruiken. Paddenstoelen-bouillon of groentebouillon heeft mijn voorkeur, maar kippenbouillon of runderbouillon kunnen ook. Uiteraard is het recept dan niet meer vegetarisch!

    Bladerdeeg - je kunt diepvriesbladerdeeg gebruiken, of een pak bladerdeeg van de vers-afdeling van de supermarkt. Beiden zijn geschikt voor dit recept maar mijn voorkeur heeft het verse bladerdeeg. Dat is wat makkelijker te bewerken en je hoeft dan de losse velletjes niet aan elkaar vast te plakken, dus het eindresultaat is netter.

    Verder maak je gebruik van ingrediënten die je vast al in huis hebt: bloem, boter, ui, knoflook, tijm... En wat geraspte kaas.

    Variatietips voor dit pastei recept

    Om een andere versie van deze vegetarische pastei met paddenstoelen te maken, kun je ook andere paddenstoelen gebruiken. Denk aan oesterzwammen, shii-take of een mix van verschillende paddenstoelen.

    Ook met de kruiden kun je lekker variëren. Oregano en rozemarijn zijn ook geweldige opties voor deze ovenschotel met paddenstoelen.

    Serveertips voor de paddenstoelenpastei

    De smaakmakers van deze paddenstoelen pastei: knoflook, ui en tijm. Eronder de onaangebroken pastei.

    Onderstaand recept is voldoende als hoofdgerecht voor twee personen. Als je er nog iets bij wilt serveren, zou ik gaan voor een eenvoudige groene salade. Altijd goed!

    Vegetarische pastei: voorbereiden en bewaren

    Een pastei is een geweldig gerecht om eerder op de dag voor te bereiden. Je kunt dit zelfs al een dag eerder doen! Het komt de pastei namelijk alleen maar ten goede als de vulling koud is voor je het gerecht bedekt met bladerdeeg.

    Ook hebben de smaken dan tijd om meer op elkaar in te werken, dus de vegetarische pastei zal er alleen maar lekkerder van worden!

    Recept

    Een ovenschotel met een vegetarische pastei met paddenstoelen. Ter decoratie liggen er uien, knoflook en tijm bij.

    Vegetarische pastei met paddenstoelen

    Heerlijk comfort food! Romige paddenstoelen en knolselderij, met een dakje van knapperig bladerdeeg.
    5 van 1 stem
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 25 minuten minuten
    Bereidingstijd: 25 minuten minuten
    Totale tijd: 50 minuten minuten
    Servings: 2 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koekenpan
    • kookpan
    • koksmes
    • ovenschaal
    • kleine garde
    • bakkwastje

    Ingrediënten

    Voor de vulling

    • 1 teen knoflook
    • 1 ui
    • 400 gr kastanjechampignons (of andere paddenstoelen naar keuze)
    • 0,5 knolselderij
    • 1 tl oregano
    • 1 tl tijm
    • peper en zout

    Voor de saus

    • 1 el boter
    • 1 el bloem
    • 200 ml groentebouillon (of paddenstoelenbouillon - heet)
    • 1 tl mosterd
    • 75 gr geraspte kaas
    • 1 el crème fraiche

    Topping

    • 5 plakjes bladerdeeg
    • 1 ei
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd de knoflook en de ui fijn. Snijd de paddenstoelen in plakjes.
    • Schil de knolselderij (dit gaat het makkelijkste met een dunschiller) en snijd in dunne plakjes. Ik sneed zelf de knol eerst in acht stukken en daarna in heel dunne plakjes.
    • Doe alle groenten in een pan met wat boter of olie, en bak 15 tot 20 minuten op een middelhoog vuur. Dit lijkt lang, maar het is belangrijk dat er zoveel mogelijk vocht verdampt.
    • Laat de vulling volledig afkoelen - je kunt de vulling ook al een dag van tevoren klaarmaken.
    • Maak nu een roux door de boter te smelten in een koekenpan en de bloem er doorheen te roeren. Laat dit een minuutje garen en voeg een beetje bouillon toe. Roer steeds goed door met een garde, en voeg een scheutje bouillon toe als de saus is ingedikt.
    • Als alle bouillon is toegevoegd, roer je de mosterd, kaas en crème fraiche erdoor. Breng op smaak met peper en meng goed door. Roer de groenten door de saus en schenk in een licht ingevette ovenschaal.
    • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • Als je diepvries bladerdeeg gebruikt: laat dat nu ontdooien en leg de velletjes een beetje over elkaar heen. Rol met een deegroller de velletjes aan elkaar en bedek de ovenschaal ermee.
    • Laat het deeg ongeveer een centimeter over de rand hangen, en snijd de rest weg. Rol dit eventueel opnieuw uit en steek met een koek-uitsteker vormpjes uit het deeg, en leg deze op de pastei.
    • Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg ermee. Bak de vegetarische pastei in 25-30 minuten mooi goudbruin en serveer.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 990kcal | Koolhydraten: 84g | Eiwitten: 28g | Vetten: 63g | Zout: 1135mg | Vezels: 8g | Suiker: 10g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.