Menu
soep / voorgerechten

Runderbouillon maken

runderbouillon maken

Zelf runderbouillon maken: het kost even tijd maar dan heb je wel een heerlijke bouillon die je als basis voor heel veel soepen kunt gebruiken. Tip: maak meteen een flinke portie, want je het de runderbouillon uitstekend invriezen!

Runderbouillon ingrediënten

runderbouillon ingredienten

Voor het maken van dit basisrecept heb je nodig:

  • Mergpijp
  • Runderpoulet
  • Groenten: wortel, prei en sjalot
  • Smaakmakers: laurier, jeneverbes, kruidnagel en maggiblad of selderij

Heldere runderbouillon maken

Runderbouillon maken is niet moeilijk, het kost alleen even tijd. Eerst bak je het vlees aan. Dit geeft veel smaak aan de bouillon, dus sla deze stap zeker niet over.

Vervolgens voeg je de gesneden groentes en de smaakmakers toe, en laat je de bouillon trekken. Doe dit lang, zeker twee uur. Langer mag ook!

heldere runderbouillon

Vervolgens giet je alles af en hou je een mooi, heldere runderbouillon over die een perfecte basis is voor allerlei lekkere soepen.

Soep recepten met bouillon

Een paar lekkere soep recepten die je vervolgens met deze bouillon kunt maken, zijn: erwtensoep, uiensoep, mosterdsoep en paddenstoelensoep.

Bouillon bewaren en invriezen

Als ik zelf bouillon maak, maak ik eigenlijk altijd meer dan ik nodig heb. Je moet de pan immers best een flinke tijd op het vuur zetten, en in een goed afsluitbare plastic bak kun je het prima invriezen. Het is dan maanden houdbaar. In de koelkast blijft het ook zeker een dag of twee goed.

Runderbouillon maken

3 from 2 stemmen
Gang: soep, voorgerechten
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Basisrecept voor heldere runderbouillon. De perfecte basis voor soepen en sauzen!

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 250 gr 250 mergpijp (aan één stuk)

  • 150 gr 150 runderpoulet, in stukjes

  • 1 liter 1 heet water

  • 0,5 tl 0,5 zout

  • 3 blaadjes 3 laurier

  • 5 5 jeneverbessen

  • 5 5 kruidnagels

  • 1 1 winterwortel

  • 0,5 0,5 prei

  • 1 1 sjalot

  • 10 gr 10 maggiblad of selderij

Bereiding

  • Zet een grote soeppan op het vuur met wat olie erin, en bak de mergpijp aan.
  • Voeg de runderpoulet toe en braad deze ook aan.
  • Voeg het water toe en breng aan de kook, schuim de soep nu zo vaak als nodig is, af met een schuimspaan.
  • Snijd de groenten fijn en voeg deze samen met de smaakmakers toe aan de pan.
  • Laat de runderbouillon nu twee uur op een zacht vuur trekken, veel langer mag ook. Proef even en breng op smaak met peper en extra zout, indien nodig.
  • Giet de soep door een fijne zeef zodat je een heldere bouillon overhoudt.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

runderbouillon recept

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter