• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Oma's stoofperen met port, kaneel en kardemom

    Bijgewerkt: okt 2024 · Geplaatst: dec 2017 door Sandra

    Deze ouderwetse stoofperen met port mogen bij ons niet missen op de kersttafel. Al zolang ik me kan herinneren, maakt mijn moeder ouderwetse stoofpeertjes met Kerst en dat doet ze nog steeds trouw ieder jaar! Oma's stoofperen dus. En tegenwoordig maak ik ook graag zelf stoofperen, volgens mijn eigen favoriete recept: met port, kardemom, kaneel en kruidnagel.

    Naar recept Naar video
    Stoofperen met port, kaneel en kardemom op een bord. Op de achtergrond een potje kaneelstokjes.

    Stoofperen kwamen trouwens niet alleen met Kerst op tafel, we aten ze eigenlijk gewoon de hele winter door. Helemaal niet gek, want lekker zijn ze! En het kan ook best, want deze peren zijn in het seizoen van eind oktober t/m maart. Je kunt ze dus ook prima de hele winter eten. 

    Stoofperen recept

    Maar, ik vond dat deze klassieker echt niet mocht ontbreken in de verzameling kerstrecepten op mijn blog, daarom vandaag mijn recept voor stoofperen met port met kaneel en kardemom. Lekker om te serveren als bijgerecht, maar ze kunnen ook heel goed als toetje met Kerst (met een bolletje kaneelijs erbij) zoals in dit kerst-toetje of in deze galette met kaneelroom.

    Stoofperen maken

    Oma's stoofperen met port in een mooie, ouderwetse serveerschaal.

    Zelf stoofpeertjes maken is gelukkig helemaal niet moeilijk, je hebt alleen wat tijd nodig want de peertjes moeten minimaal anderhalf uur koken om lekker zacht te worden.

    Welke peren voor stoofpeertjes?

    Om stoofperen te maken gebruik je het liefst Gieser Wildeman peren. Deze peren zijn keihard en echt niet te eten zo uit het vuistje, maak kook ze en voilà: je hebt heerlijk zachte stoofpeertjes!

    Je kunt ook St. Remy peren gebruiken om stoofperen te maken, maar die kleuren iets minder mooi rood dan de Gieser Wildeman peren.

    Stoofperen met port - ingrediënten

    Om dit recept te maken heb je nodig:

    Ingrediënten voor ouderwetse stoofperen: Gieser wilderman peren, port, suiker, kaneel, kardemom en kruidnagel.

    Stoofperen - zoals hierboven beschreven gebruik ik graag Gieser Wildeman peren.

    Rode port - in dit stoofperen recept maak ik gebruik van port. Je ziet het al op de foto; daar krijgen ze een schitterende, dieprode kleur van. Wil je liever geen alcohol gebruiken? Dan verwijs ik je graag naar deze alcoholvrije stoofpeertjes. 

    Suiker - je hebt niet veel suiker nodig, maar het is wel onmisbaar voor lekkere, zoete peertjes. Stoofperen zijn van zichzelf namelijk niet heel zoet (niet te vergelijken met een handpeer bijvoorbeeld)

    Specerijen - kaneel is hét klassieke ingrediënt om stoofperen te maken, dus gaat er een kaneelstokje in het kookvocht. Daarnaast vind ik kardemom stoofperen heerlijk, dus voeg ik ook altijd wat kardemom toe. Ook voeg ik wat kruidnagel toe.

    Variatietip: Om te variëren is steranijs ook een geweldige toevoeging. Dit kan echter wel overheersen, dus voeg maximaal 1-2 steranijs toe.

    Stoofpeertjes bewaren

    Heel fijn: stoofpeertjes blijven heel lang goed. Zelf bewaar ik ze altijd in een goed luchtdichte doos, in het kookvocht. Dan blijven ze zeker twee weken goed! Ik raad sowieso aan om de peertjes al een dag voor het serveren te koken. Ze krijgen meer smaak als ze na het koken minimaal een dag in de koelkast rusten.

    Je kunt ze trouwens ook heel goed invriezen als je ze hebt gekookt en volledig hebt af laten koelen.

    Nog een leuke tip: je kunt er ook een lekkere stoofperen smoothie mee maken, lekker voor na de feestdagen. 

    Recept

    Stoofperen met port, kaneel en kardemom op een bord. Op de achtergrond een potje kaneelstokjes.

    Recept stoofperen met port, kaneel en kardemom

    Stoofperen zijn onmisbaar tijdens Kerst, maar zijn eigenlijk de hele winter door lekker. Deze variant met port, kaneel en kardemom is zalig.
    4.07 van 15 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 2 uur uur
    Totale tijd: 2 uur uur 15 minuten minuten
    Servings: 6 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • dunschiller
    • kookpan

    Ingrediënten

    • 6 stoofperen (Gieser Wildeman, ca 1 kg)
    • 500 ml port (gebruik bessensap voor een alcoholvrije versie)
    • 50 gr suiker
    • 1 kaneelstokje
    • 3 kardemompeulen
    • 3 kruidnagels
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Schil de stoofperen met een dunschiller en laat het steeltje en kontje er nog aan.
    • Doe de port in een pan met de suiker, kaneel, kardemom en de kruidnagels.
    • Doe de stoofperen in de pan, vul eventueel nog aan met water als de peertjes nog niet helemaal onderstaan, en laat het geheel twee uurtjes zachtjes sudderen op een laag vuurtje.
    • Laat de stoofpeertjes iets afkoelen en serveer.

    Video

    Notities

    Je kunt de stoofperen met port heel goed van te voren maken, dan trekt de smaak er extra lekker in. De peren zijn zowel warm, lauw als koud heel lekker. Omdat stoofperen zo lang op het vuur moeten, is het zonde om een kleine portie te maken. Maak dus liever teveel dan te weinig. Het overschot kun je altijd invriezen voor later gebruik.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 221kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwitten: 1g | Vetten: 0.4g | Zout: 6mg | Vezels: 6g | Suiker: 26g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een kom met zelfgemaakte pompoenpuree, op een paarse stoffen doek.
      Zelf pompoenpuree maken
    • Een close-up van een bord gevuld met sambal goreng telor.
      Sambal goreng telor
    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    4.07 from 15 votes (15 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.