• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Kerstkoekjes - zelf kerstboomkoekjes maken

    Bijgewerkt: sep 2023 · Geplaatst: dec 2018 door Sandra

    Zelf Kerstkoekjes maken is een heerlijk klusje voor het weekend. Nadat je de koekjes hebt gebakken, moet je ze helemaal af laten koelen en dan kun je beginnen met versieren. Een klusje waar ik al mijn concentratie voor nodig had (ik ben er niet heel handig in), dus ik werd er helemaal zen van, haha!

    Naar recept
    Kerstkoekjes - zelf kerstboomkoekjes maken

    Kerstkoekjes

    Vorig jaar maakte ik voor het eerst koekjes met Kerst, en dat werden deze gingerbread mannetjes. Té leuk, maar dit jaar wilde ik wat anders. Ik ging voor simpele zandkoekjes in de vorm van een kerstboom en versierde die met behulp van decoratiestiften. Die zijn in vrijwel elke beter gesorteerde supermarkt te koop, je vind ze bij de bakspullen.

    Kerstboomkoekjes

    Ik vond in mijn la nog een koeksteker in de vorm van een kerstboom. Vanaf eind oktober kun je zo'n vormpje bij verschillende winkels kopen, bijvoorbeeld deze Kerst koekjesuitstekers van Bol.com

    Maar je kunt dit recept voor Kerstkoekjes natuurlijk ook met andere vormpjes maken. Het is een prima basisrecept voor zandkoekjes, dus als je liever kerststerren of kerstengelen maakt in plaats van kerstboomkoekjes, kan dat natuurlijk ook ;-)

    Kerstboomkoekjes

    Meer kerstkoekjes recepten

    Andere lekkere koekjes voor de kerst zijn bijvoorbeeld deze:

    • Peperkoek mannetjes
    • Italiaanse amandel-kersenkoekjes
    • Koekjes met witte chocolade en cranberry

    Recept

    Kerstkoekjes - zelf kerstboomkoekjes maken die versierd zijn met gekleurde stiften, zodat een feestelijk koekje ontstaat dat op een versierde kerstboom lijkt.

    Kerstkoekjes - zelf kerstboomkoekjes maken

    Makkelijk recept voor versierde zandkoekjes in de vorm van een kerstboom.
    4.55 van 11 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Totale tijd: 30 minuten minuten
    Servings: 30 koekjes
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • bakpapier
    • deegroller
    • koekjesuitsteker (liefst in de vorm van een kerstboom)

    Ingrediënten

    • 200 gr roomboter
    • 100 gr basterdsuiker
    • 300 gr bloem + extra
    • 1 eidooier
    • 1 tl vanille-extract
    • 1 snufje zout
    • Extra nodig: decoratiestiften in groen, rood, wit, geel en bruin (deze kun je in de supermarkt kopen)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Laat de boter op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
    • Snijd de roomboter in stukjes en doe deze samen met de suiker in een kom. Klop door elkaar tot de suiker is opgenomen door de roomboter.
    • Zeef de bloem en voeg deze samen met de eidooier, het vanille-extract en een snufje zout toe aan het botermengsel. Kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Laat het deeg nu een uurtje rusten in de koelkast, ingepakt in plasticfolie (of nog liever, een herbruikbare bijenwasdoek).
    • Bestuif je aanrecht en een deegroller met wat bloem en rol de helft van het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Leg de andere helft nog even terug in de koelkast.
    • Steek rondjes uit het deeg met een kerstboom koeksteker en leg de koekjes op de bakplaat.
    • Bak de kerstboomkoekjes in 14-16 minuten af in de oven tot ze lichtbruin beginnen te worden. Maak ondertussen de tweede batch koekjes op dezelfde manier en bak ook deze af.
    • Laat de kerstkoekjes volledig afkoelen op de bakplaat, daarna kun je beginnen met versieren. Bewaar de kerstkoekjes afgesloten in een koektrommel.

    Notities

    Tip: je kunt het koekjesdeeg ook ongebakken invriezen. Het is dan ook handig om een dubbele portie te maken, dan kun je een andere keer extra snel koekjes bakken!

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 99kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 1g | Vetten: 6g | Zout: 56mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 3g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    4.55 from 11 votes (11 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.