Deze cottage cheese pannenkoeken at ik voor het eerst in Litouwen. Ik was daar op werkbezoek en wilde uiteraard zoveel mogelijk lokale gerechten proeven. Tijdens één van de lunches in Klaipeda stonden er Varškės blyneliai op de kaart. Dit zijn dikke pannenkoeken gemaakt van cottage cheese. Heel lekker!

Cottage cheese pannenkoeken
Je eet ze met zure room & iets zoets. Dit kan jam zijn, maar ik maakte er zelf een snelle frambozencoulis bij. Een heel lekkere combinatie! Mijn collega maakt deze cottage cheese pannenkoeken vaak voor haar kinderen, maar volwassenen gaan dit ook zeker lekker vinden!
Eiwitrijke cottage cheese pannenkoeken
Doordat er lekker veel eiwit in deze pannenkoeken gaat, vullen ze goed! Per persoon heb je er aan twee tot drie genoeg. In het beslag gaat een heel bakje cottage cheese en ook nog een eitje, dus aan eiwitten geen gebrek!
Tip: in Litouwen verkopen ze vele soorten cottage cheese, maar in Nederland heb je meestal niet zoveel keus. Belangrijk is dat de hüttenkäse / cottage cheese zo droog mogelijk is. Soms heb je cottage cheese waar zo'n laagje vocht in staat, giet in dat geval de cottage cheese eerst af voor je deze gaat gebruiken.
Recept
Cotttage cheese pannenkoeken uit Litouwen
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de cottage cheese pannenkoeken
- 200 gr cottage cheese
- 1 ei
- 1 el suiker
- 1 tl + extra
- 1 snuf zout
- 1 tl bakpoeder
- 75 gr bloem (misschien heb je nog wat extra nodig)
Voor de frambozencoulis
- 150 gr frambozen (vers of diepvries)
- 40 gr suiker
- Voor erbij: crème fraiche
Zo maak je het
- Laat de cottage cheese eventueel eerst uitlekken als deze heel vochtig is. Je krijgt gladdere pannenkoeken als je de cottage cheese met het ei in een blender doet, maar dit hoeft niet. Anders doe je de hüttenkäse gewoon in een kom en klop je dit los met het ei, de suiker, de vanille en het zout.
- Voeg de bakpoeder toe en 75 gram bloem. Roer goed door. Is het beslag nog te nat, voeg dan nog wat bloem toe, net zolang tot het beslag droog genoeg is (je moet er straks met je handen pannenkoeken van kunnen vormen, dus het mag niet té vochtig zijn, maar je wilt ook geen gortdroge pannenkoeken!)
- Laat het beslag tien minuutjes rusten en maak ondertussen de frambozencoulis. Doe hiervoor de frambozen met de suiker in een pannetje en laat een minuut of vijf zachtjes koken. Roer goed, als het goed is zijn de frambozen nu 'weggesmolten' en heb je een mooie saus vol frambozenpitjes. Je kunt de coulis eventueel zeven, maar zelf vind ik dat niet nodig. Je hebt trouwens waarschijnlijk teveel coulis, maar deze kun je goed bewaren in de koelkast. Lekker voor in de yoghurt!
- Bestrooi een bord ruim met bloem en zet een extra plat bord klaar met daarop een heel dun laagje bloem. Vorm met je handen nu steeds een pannenkoekje door ⅙ van het deeg vast te pakken en deze aan beide kanten in het bord met bloem te leggen. Als het goed is kun je nu voorzichtig een dik pannenkoekje vormen. Leg de cottage cheese pannenkoek op het dun-bebloemde bord en ga door tot je zes pannenkoeken hebt.
- Verwarm wat olie in een ruime koekenpan en bak de cottage cheese pancakes aan beide kanten goudbruin. Roer de crème fraîche los met een beetje vanille-extract en serveer deze samen met de frambozencoulis bij de cottage cheese pancakes.
Notities
Voedingswaarden per persoon (indicatie)
Laat een reactie achter