• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Rode ui inmaken - zelf pickles maken

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: aug 2019 door Sandra

    Ingemaakte rode ui is lekker bij heel veel gerechten! Op burgers, sandwiches, in salades... Heel handig om altijd op voorraad te hebben in je koelkast.

    Naar recept Naar video
    Ingemaakte rode ui - pickles maken

    Zelf pickles maken is een handige manier om groenten te conserveren. Fijn als je bijvoorbeeld een moestuin hebt en niet alles tegelijk kunt opeten. Groenten inmaken met wat zuur is dan een goede optie om langer te kunnen genieten van je zelf geteelde groenten.

    Rode ui inmaken

    Maar ook als je geen moestuin hebt en gewoon wilt genieten van wat zuur bij je gerecht, kun je er natuurlijk voor kiezen om groenten in te maken. In dit geval ging ik voor ingemaakte rode ui, erg lekker bij een salade (verse rode ui vind ik hiervoor vaak te scherp, maar als je rode ui inmaakt, gaat dat scherpe randje er vanaf).

    Wat zijn pickles?

    Pickles zijn een ander woord voor ingemaakte groenten die je langer houdbaar maakt dankzij het gebruik van een zuur, zoals azijn. In dit geval geef ik je het recept voor rode ui inmaken, maar je kunt ook allerlei andere soorten groenten inmaken, augurken zijn het meest bekend, maar je kunt ook andere soorten groenten in het zuur leggen. Denk bijvoorbeeld aan wortels, of radijsjes.

    Lekker bij pulled pork, salades, broodjes...

    tonijnsalade bewaren

    Deze ingemaakte rode ui smaakt heel lekker als topping bij taco's of een broodje pulled pork, maar je kunt er ook een salade, een burger (deze Vitello Tonnato burger bijvoorbeeld) of een sandwich mee opleuken, zoals een broodje tonijnsalade. Erg handig om een potje uien in het zuur in je koelkast te hebben staan, het is ook lang houdbaar.

    Verschillende smaakmakers

    In deze variant kies ik voor peperkorrels, laurier en kruidnagel om de groenten in te maken. Maar experimenteer lekker met wat er in je voorraadkast staat! Steranijs is bijvoorbeeld ook een bijzondere smaakmaker. En varieer ook eens met verschillende soorten azijn.

    Ingemaakte rode ui bewaren

    Om je ingemaakte rode ui lang houdbaar te maken, zorg je ervoor dat de weckpot (of andere goed afsluitbare pot) brandschoon is. Dit gaat het beste door hem uit te koken. Bewaar de pickles in de koelkast, dan blijven ze in principe wel maanden goed (ik weet niet precies hoe lang, want zo lang houden ze het bij mij niet vol ;-))

    Variatietip; ingelegde radijs

    Radijs inmaken is ook heerlijk. Ik gebruikte daarvoor onderstaand pickles recept, waarbij ik de azijn verving door frambozenazijn, en in plaats van kruidnagel, steranijs toevoegde aan het potje.

    Recept

    Een weckpot met ingemaakte rode ui - pickles maken is makkelijk!

    Ingemaakte rode ui - zelf pickles maken

    Een potje zoetzuur is altijd handig om in je koelkast te hebben staan. Deze pickles van rode ui zijn lekker door salades, op een broodje pulled pork, op taco's...
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 15 minuten minuten
    Servings: 4 porties
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • weckpot
    • koksmes

    Ingrediënten

    • 1 grote rode ui
    • 200 ml appelazijn of rodewijnazijn
    • 1 el suiker
    • 1 flinke snuf zout
    • 10 peperkorrels
    • 5 kruidnagels
    • 2 laurierblaadjes
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd de uien in halve ringen, snijd ze lekker fijn. Dit gaat het beste met een mandoline of een scherp keukenmes.
    • Overgiet de uien met kokend water en laat ze staan.
    • Verwarm 200 ml water en los hier de suiker en het zout in op. Meng de azijn erdoor.
    • Giet de uien af en doe ze daarna in een gesteriliseerde, goed afsluitbare pot. Een pot kun je goed steriliseren door hem enkele minuten in kokend water te houden en op te laten drogen op een schone theedoek.
    • Voeg het azijnmengsel, de peperkorrels, kruidnagels en laurier toe en sluit de pot af. Laat de smaken minimaal 24 uur intrekken. Bewaarde ingemaakte rode ui eenmaal geopend, in de koelkast.

    Video

    Notities

    Eenmaal geopend zijn de pickles nog enkele weken houdbaar in de koelkast.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 42kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwitten: 1g | Vetten: 0.2g | Zout: 5mg | Vezels: 1g | Suiker: 5g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een close-up van een bord gevuld met sambal goreng telor.
      Sambal goreng telor
    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.