• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Aardappelpuree

    Bijgewerkt: sep 2024 · Geplaatst: dec 2020 door Sandra

    Typisch zo'n gerecht dat ik regelmatig maak, maar dat nooit eerder op mijn blog is verschenen: het recept voor aardappelpuree. Gek, want het is zo veelzijdig en niet moeilijk te maken. Zeker nu met de feestdagen in aantocht is dit een handig basisrecept om bij de hand te hebben.

    Naar recept Naar video
    Aardappelpuree gegarneerd met verse peterselie. De puree zit in een kom die op een groene doek staat.

    Ingrediënten voor dit recept

    Om aardappelpuree te maken heb je maar weinig ingrediënten nodig. Lekker makkelijk, maar zorg dat ze van goede kwaliteit zijn voor het beste resultaat.

    Aardappels - de piepers moeten absoluut kruimig zijn, niet vastkokend. Welke soort het lekkerste is, is een kwestie van smaak. Voor puree worden vaak Eigenheimers, Doré aardappels of Bintjes gebruikt.

    Boter - maak de puree altijd met roomboter voor het lekkerste, romigste resultaat.

    Melk - voor het maken van een gladde puree is een scheut melk onmisbaar. Ik kies zelf bij voorkeur voor volle melk, maar met halfvolle melk lukt het ook.

    Peper, zout en nootmuskaat - om de puree lekker op smaak te brengen. Vers geraspte nootmuskaat is het lekkerste, maar natuurlijk kun je ook gewoon een potje gedroogde nootmuskaat gebruiken.

    Waar is aardappelpuree lekker bij?

    Eigenlijk bij van alles! Het is zalig bij veel vleesschotels, denk aan hachee of boeuf bourguignon bijvoorbeeld. Maar als je met Kerst een stukje vlees op tafel zet, is het ook een super bijgerecht. Bijvoorbeeld bij een lekkere hertenbiefstuk of deze hazenrug uit de oven.

    Tips voor het maken van aardappelpuree

    • Laat de aardappels even goed uitstomen door ze na het afgieten weer terug te zetten in de pan op de nog warme kookplaat, zo verdampt het vocht het beste.
    • Zorg ervoor dat de melk die je toevoegt voor je gaat stampen, warm is. Daardoor wordt de melk beter opgenomen in de aardappelen, en wordt de puree smeuïger.
    • Wees niet te zuinig met de boter die je op het laatste toevoegt. Daar wordt je puree lekker romig van. Recepten variëren qua verhouding van 10% boter op de hoeveelheid aardappels, tot wel 50% (!) Ik zou zeggen, probeer uit wat je zelf lekker vindt! In onderstaand recept voor aardappelpuree ga ik uit van 10%
    • Klop de puree niet te lang door, dan wordt het net behangstijfsel! Gebruik dus ook zeker geen mixer of iets dergelijks om de puree te maken. Gebruik een ouderwetse stamper of - voor het allergladste resultaat - een pureeknijper.

    Bewaren en opwarmen

    Ik zou adviseren om de puree vers te maken, dan is hij toch wel het aller-lekkerste. Maar ik begrijp dat het soms makkelijk is om het recept voor te bereiden. Zeker tijdens de feestdagen.

    In dat geval kun je de puree maken volgens onderstaand aardappelpuree recept, en de puree daarna volledig laten afkoelen. Schep het over in een goed luchtdichte doos en bewaar het maximaal twee dagen in de koelkast.

    Opwarmen kun je het beste doen in de oven. Ongeveer een half uurtje op 180 graden. Tip: verdeel wat blokjes boter over de bovenkant, en wat paneermeel en/of geraspte kaas. Dan krijg je een lekker korstje op de puree.

    Veelgestelde vragen

    Welke aardappels zijn het beste voor aardappelpuree?

    Aardappelpuree maak je van kruimige aardappels, met vastkokende lukt het niet goed. Kruimige aardappelen vallen na het koken makkelijk uit elkaar, en zijn daarom erg geschikt om te pureren. Bekende soorten die heel geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld Doré, Eigenheimer en Bintje.

    Kan ik margarine gebruiken in plaats van roomboter?

    Hoewel margarine een alternatief is, geeft roomboter een veel romiger en rijker resultaat aan de aardappelpuree.

    Waarom moet de melk warm zijn?

    Warme melk wordt beter opgenomen door de aardappelen, wat zorgt voor een smeuïgere puree. Koude melk kan ervoor zorgen dat de puree een korrelige structuur krijgt.

    Kan ik aardappelpuree maken zonder melk?

    Ja, je kunt in plaats van melk ook kookvocht van de aardappels gebruiken of bouillon voor een andere smaakdimensie. Dit maakt de puree ook iets lichter.

    Hoe maak ik vegan aardappelpuree?

    Vervang de boter door een plantaardige margarine en de melk door plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk. Zorg ervoor dat deze ook warm is voordat je het aan de puree toevoegt.

    Het resultaat van een recept voor aardappelpuree: een kom gladde puree met zout en peterselie gegarneerd.

    Recept

    Aardappelpuree gegarneerd met verse peterselie. De puree zit in een kom die op een groene doek staat.

    Aardappelpuree

    Met bovenstaande tips maak je zelf aardappelpuree. Heerlijk bij veel vleesschotels.
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 35 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • pureeknijper

    Ingrediënten

    • 1 kg kruimige aardappels
    • 100 gr boter (of meer naar smaak)
    • 50 ml (volle) melk
    • zout, peper, nootmuskaat
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Breng ze aan de kook in water met ruim zout en laat ze 20 minuten koken.
    • Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan, laat ze op de nog warme kookplaat nog een paar minuten droogstomen.
    • Verwarm ondertussen de melk en de boter en voeg deze toe aan de pan met aardappels. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Proef goed of de puree goed op smaak is, voeg anders meer toe. Als je de puree niet romig genoeg vindt, kun je ook nog meer boter toevoegen.
    • Maak de aardappelpuree door de aardappels zo fijn mogelijk te stampen met een stamper, of gebruik een pureeknijper voor het gladste resultaat.

    Video

    Notities

    Je kunt volop variëren met dit recept door verse kruiden door de aardappelpuree te mengen. Denk aan bieslook of peterselie.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 379kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwitten: 6g | Vetten: 21g | Zout: 181mg | Vezels: 6g | Suiker: 3g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een close-up van een bord gevuld met sambal goreng telor.
      Sambal goreng telor
    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Atie Groot

      november 26, 2023 at 6:10 pm

      5 sterren
      Lekker recept Sandra!

      Beantwoorden
      • Sandra

        november 27, 2023 at 4:17 pm

        Dankjewel!

        Beantwoorden
    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.