Typisch zo'n gerecht dat ik regelmatig maak, maar dat nooit eerder op mijn blog is verschenen: het recept voor aardappelpuree. Gek, want het is zo veelzijdig en niet moeilijk te maken. Zeker nu met de feestdagen in aantocht is dit een handig basisrecept om bij de hand te hebben.

Ingrediënten voor dit recept
Om aardappelpuree te maken heb je maar weinig ingrediënten nodig. Lekker makkelijk, maar zorg dat ze van goede kwaliteit zijn voor het beste resultaat.
Aardappels - de piepers moeten absoluut kruimig zijn, niet vastkokend. Welke soort het lekkerste is, is een kwestie van smaak. Voor puree worden vaak Eigenheimers, Doré aardappels of Bintjes gebruikt.
Boter - maak de puree altijd met roomboter voor het lekkerste, romigste resultaat.
Melk - voor het maken van een gladde puree is een scheut melk onmisbaar. Ik kies zelf bij voorkeur voor volle melk, maar met halfvolle melk lukt het ook.
Peper, zout en nootmuskaat - om de puree lekker op smaak te brengen. Vers geraspte nootmuskaat is het lekkerste, maar natuurlijk kun je ook gewoon een potje gedroogde nootmuskaat gebruiken.
Waar is aardappelpuree lekker bij?
Eigenlijk bij van alles! Het is zalig bij veel vleesschotels, denk aan hachee of boeuf bourguignon bijvoorbeeld. Maar als je met Kerst een stukje vlees op tafel zet, is het ook een super bijgerecht. Bijvoorbeeld bij een lekkere hertenbiefstuk of deze hazenrug uit de oven.
Tips voor het maken van aardappelpuree
- Laat de aardappels even goed uitstomen door ze na het afgieten weer terug te zetten in de pan op de nog warme kookplaat, zo verdampt het vocht het beste.
- Zorg ervoor dat de melk die je toevoegt voor je gaat stampen, warm is. Daardoor wordt de melk beter opgenomen in de aardappelen, en wordt de puree smeuïger.
- Wees niet te zuinig met de boter die je op het laatste toevoegt. Daar wordt je puree lekker romig van. Recepten variëren qua verhouding van 10% boter op de hoeveelheid aardappels, tot wel 50% (!) Ik zou zeggen, probeer uit wat je zelf lekker vindt! In onderstaand recept voor aardappelpuree ga ik uit van 10%
- Klop de puree niet te lang door, dan wordt het net behangstijfsel! Gebruik dus ook zeker geen mixer of iets dergelijks om de puree te maken. Gebruik een ouderwetse stamper of - voor het allergladste resultaat - een pureeknijper.
Bewaren en opwarmen
Ik zou adviseren om de puree vers te maken, dan is hij toch wel het aller-lekkerste. Maar ik begrijp dat het soms makkelijk is om het recept voor te bereiden. Zeker tijdens de feestdagen.
In dat geval kun je de puree maken volgens onderstaand aardappelpuree recept, en de puree daarna volledig laten afkoelen. Schep het over in een goed luchtdichte doos en bewaar het maximaal twee dagen in de koelkast.
Opwarmen kun je het beste doen in de oven. Ongeveer een half uurtje op 180 graden. Tip: verdeel wat blokjes boter over de bovenkant, en wat paneermeel en/of geraspte kaas. Dan krijg je een lekker korstje op de puree.
Veelgestelde vragen
Aardappelpuree maak je van kruimige aardappels, met vastkokende lukt het niet goed. Kruimige aardappelen vallen na het koken makkelijk uit elkaar, en zijn daarom erg geschikt om te pureren. Bekende soorten die heel geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld Doré, Eigenheimer en Bintje.
Hoewel margarine een alternatief is, geeft roomboter een veel romiger en rijker resultaat aan de aardappelpuree.
Warme melk wordt beter opgenomen door de aardappelen, wat zorgt voor een smeuïgere puree. Koude melk kan ervoor zorgen dat de puree een korrelige structuur krijgt.
Ja, je kunt in plaats van melk ook kookvocht van de aardappels gebruiken of bouillon voor een andere smaakdimensie. Dit maakt de puree ook iets lichter.
Vervang de boter door een plantaardige margarine en de melk door plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk. Zorg ervoor dat deze ook warm is voordat je het aan de puree toevoegt.
Recept
Aardappelpuree
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels
- 100 gr boter (of meer naar smaak)
- 50 ml (volle) melk
- zout, peper, nootmuskaat
Zo maak je het
- Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Breng ze aan de kook in water met ruim zout en laat ze 20 minuten koken.
- Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan, laat ze op de nog warme kookplaat nog een paar minuten droogstomen.
- Verwarm ondertussen de melk en de boter en voeg deze toe aan de pan met aardappels. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Proef goed of de puree goed op smaak is, voeg anders meer toe. Als je de puree niet romig genoeg vindt, kun je ook nog meer boter toevoegen.
- Maak de aardappelpuree door de aardappels zo fijn mogelijk te stampen met een stamper, of gebruik een pureeknijper voor het gladste resultaat.
Atie Groot
Lekker recept Sandra!
Sandra
Dankjewel!