• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Albondigas - Spaanse gehaktballetjes

    Bijgewerkt: jun 2023 · Geplaatst: okt 2017 door Sandra

    Wel eens van Albondigas gehoord? Zo nee, dan moet je dit recept echt eens proberen! Deze Spaanse gehaktballetjes serveer je in een heerlijke, licht pittige paprika-tomaatsaus, gruwelijk lekker!

    Naar recept Naar video
    Spaanse gehaktballetjes - Albondigas

    Als je een tapas-diner maakt, moet je deze zeker op het menu zetten. Maar ook als hoofdgerecht, buffetgerecht of als los hapje doen ze het prima!

    Albondigas - heerlijk tapashapje

    Zelf heb ik wel eens Albondigas gemaakt om te serveren tijdens een verjaardag. Want dat is handig aan dit recept voor Spaanse gehaktballetjes, het is ideaal om te serveren voor grotere gezelschappen. Je kunt het recept dan ook makkelijk verdubbelen.

    Ik raad dan wel aan om niet de hoeveelheid bouillon zomaar te verdubbelen, je hebt dan grote kans dat de tomatensaus te dun blijft. En je kent het gezegde, net als met zout: je kunt het altijd nog toevoegen, maar het er niet meer uithalen ;-) Begin dus met de standaard hoeveelheid en voeg bouillon toe tot de saus de gewenste dikte heeft.

    Wil je er een compleet tapasbuffet van maken? Serveer er dan ook Spaanse groene pepers met zeezout, gefrituurde geitenkaasballetjes en pan con tomate bij.

    Ingrediënten albondigas

    De ingrediënten voor Albondigas (Spaanse gehaktballetjes) op een witte ondergrond.

    Voor dit tapas recept heb je nodig:

    Gehakt - ik gebruik zelf rundergehakt, maar half om half kan ook. Dat is wat vetter maar heeft daardoor wel meer smaak.

    Bouillon - runderbouillon is het lekkerste in dit recept. Je kunt gebruik maken van kant en klare bouillon, maar zelf runderbouillon maken kan ook.

    Albondigas kruiden - je kunt zelf albondigas kruiden maken van

    • 1 tl gerookte paprikapoeder
    • 1 tl knoflookpoeder
    • 1 tl uienpoeder
    • 1 tl oregano
    • 1 tl komijn
    • 0,5 tl chilipoeder (als je van pittig houdt)
    • zout & peper

    Vers - ui, knoflook, rode paprika en tomaat. Gebruik goed rijpe tomaten en bij voorkeur sjalotjes.

    Uit de voorraadkast - ei, bloem, paneermeel, laurier.

    Spaanse gehaktballetjes invriezen

    Je kunt deze Spaanse gehaktballetjes trouwens ook prima invriezen! Je kunt ze bijvoorbeeld op een licht ingevet bord zetten en in de vriezer plaatsen. Afgedekt met bijvoorbeeld plasticfolie.

    Recept

    Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) op een bord. De balletjes liggen in een tomatensaus en zijn gegarneerd met een blaadje laurier.

    Albondigas - Spaanse gehaktballetjes

    Een lekker hapje voor feestjes: albondigas! Dit zijn licht pittige, Spaanse gehaktballetjes. Ook lekker als onderdeel van een tapas diner.
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 25 minuten minuten
    Bereidingstijd: 40 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 5 minuten minuten
    Servings: 10 balletjes
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • koekenpan
    • staafmixer

    Ingrediënten

    • 250 gr gehakt
    • 1 ei
    • 2 el paneermeel
    • 2 tl albondigas kruiden (of gehaktkruiden)
    • 2 el bloem
    • 1 ui
    • 1 teen knoflook
    • 1 rode peper (laat weg als je niet van pittig houdt)
    • 1 rode paprika
    • 1 tomaat
    • 200 ml rundvleesbouillon
    • 1 laurierblaadje
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Meng het gehakt met het ei, paneermeel, en de albondigas kruiden. Kneed alles goed door elkaar.
    • Doe de bloem in een diep bord. Draai 10-12 balletjes van het gehakt en rol deze door de bloem.
    • Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes in ca 5 minuten rondom goudbruin. Schep ze uit de pan.
    • Snijd ondertussen de ui, knoflook, rode peper, rode paprika en tomaat fijn.
    • Fruit de ui, knoflook en rode peper een paar minuten in het bakvet van het gehakt. Voeg de paprika toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg de tomaat, bouillon en het laurierblaadje toe en verwarm deze vijf minuten mee.
    • Haal het laurierblaadje uit de pan (gooi niet weg!) en pureer het paprikamengsel tot een grove saus. Doe de saus terug in de pan met het laurierblaadje en de gehaktballetjes. Dek de pan af en laat alles een half uurtje zachtjes pruttelen.
    • Is de paprikasaus daarna nog te vloeibaar? Kook 'm dan nog enkele minuten in, zonder deksel en op middelhoog vuur.

    Video

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 90kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 5g | Vetten: 6g | Zout: 108mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More vlees

    • Een hazen stoofpotje in een bord in een rijke, donkere saus met wortel.
      Hazen stoofpotje (Hazenpeper)
    • Een hazenrug omwikkeld met spek en gegarneerd met verse kruiden, ligt op een bord met een vleesbestek ernaast.
      Hazenrug
    • Een ovenschotel met Italiaanse gehaktballetjes: met mozzarella gevulde balletjes gehakt in een tomatensaus. De schotel is gegratineerd met kaas en gegarneerd met verse basilicum.
      Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
    • Een plankje met daarop drie Schotse eieren (gehaktballen gevuld met een gekookt ei), waarvan één gehalveerd.
      Schotse eieren

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Leo van Dijk

      oktober 22, 2021 at 1:33 pm

      5 sterren
      Hallo Sandra,

      Wat een feest was het gisterenavond voor de smaakpapillen.
      Ze huppelen nu nog steeds! Geweldig, op naar de volgende keer!

      Groetjes Leo

      Beantwoorden
      • Sandra

        oktober 25, 2021 at 5:29 pm

        Haha! Wat goed om te horen Leo, fijn dat ze zo goed gesmaakt hebben!

        Beantwoorden
    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.