Wel eens van Albondigas gehoord? Zo nee, dan moet je dit recept echt eens proberen! Deze Spaanse gehaktballetjes serveer je in een heerlijke, licht pittige paprika-tomaatsaus, gruwelijk lekker!

Als je een tapas-diner maakt, moet je deze zeker op het menu zetten. Maar ook als hoofdgerecht, buffetgerecht of als los hapje doen ze het prima!
Albondigas - heerlijk tapashapje
Zelf heb ik wel eens Albondigas gemaakt om te serveren tijdens een verjaardag. Want dat is handig aan dit recept voor Spaanse gehaktballetjes, het is ideaal om te serveren voor grotere gezelschappen. Je kunt het recept dan ook makkelijk verdubbelen.
Ik raad dan wel aan om niet de hoeveelheid bouillon zomaar te verdubbelen, je hebt dan grote kans dat de tomatensaus te dun blijft. En je kent het gezegde, net als met zout: je kunt het altijd nog toevoegen, maar het er niet meer uithalen ;-) Begin dus met de standaard hoeveelheid en voeg bouillon toe tot de saus de gewenste dikte heeft.
Wil je er een compleet tapasbuffet van maken? Serveer er dan ook Spaanse groene pepers met zeezout, gefrituurde geitenkaasballetjes en pan con tomate bij.
Ingrediënten albondigas
Voor dit tapas recept heb je nodig:
Gehakt - ik gebruik zelf rundergehakt, maar half om half kan ook. Dat is wat vetter maar heeft daardoor wel meer smaak.
Bouillon - runderbouillon is het lekkerste in dit recept. Je kunt gebruik maken van kant en klare bouillon, maar zelf runderbouillon maken kan ook.
Albondigas kruiden - je kunt zelf albondigas kruiden maken van
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl oregano
- 1 tl komijn
- 0,5 tl chilipoeder (als je van pittig houdt)
- zout & peper
Vers - ui, knoflook, rode paprika en tomaat. Gebruik goed rijpe tomaten en bij voorkeur sjalotjes.
Uit de voorraadkast - ei, bloem, paneermeel, laurier.
Spaanse gehaktballetjes invriezen
Je kunt deze Spaanse gehaktballetjes trouwens ook prima invriezen! Je kunt ze bijvoorbeeld op een licht ingevet bord zetten en in de vriezer plaatsen. Afgedekt met bijvoorbeeld plasticfolie.
Recept
Albondigas - Spaanse gehaktballetjes
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 250 gr gehakt
- 1 ei
- 2 el paneermeel
- 2 tl albondigas kruiden (of gehaktkruiden)
- 2 el bloem
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 rode peper (laat weg als je niet van pittig houdt)
- 1 rode paprika
- 1 tomaat
- 200 ml rundvleesbouillon
- 1 laurierblaadje
Zo maak je het
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, en de albondigas kruiden. Kneed alles goed door elkaar.
- Doe de bloem in een diep bord. Draai 10-12 balletjes van het gehakt en rol deze door de bloem.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes in ca 5 minuten rondom goudbruin. Schep ze uit de pan.
- Snijd ondertussen de ui, knoflook, rode peper, rode paprika en tomaat fijn.
- Fruit de ui, knoflook en rode peper een paar minuten in het bakvet van het gehakt. Voeg de paprika toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg de tomaat, bouillon en het laurierblaadje toe en verwarm deze vijf minuten mee.
- Haal het laurierblaadje uit de pan (gooi niet weg!) en pureer het paprikamengsel tot een grove saus. Doe de saus terug in de pan met het laurierblaadje en de gehaktballetjes. Dek de pan af en laat alles een half uurtje zachtjes pruttelen.
- Is de paprikasaus daarna nog te vloeibaar? Kook 'm dan nog enkele minuten in, zonder deksel en op middelhoog vuur.
Leo van Dijk
Hallo Sandra,
Wat een feest was het gisterenavond voor de smaakpapillen.
Ze huppelen nu nog steeds! Geweldig, op naar de volgende keer!
Groetjes Leo
Sandra
Haha! Wat goed om te horen Leo, fijn dat ze zo goed gesmaakt hebben!