• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Boeuf bourguignon

    Bijgewerkt: okt 2023 · Geplaatst: jun 2019 door Sandra

    Boeuf bourguignon moet minimaal 2 uur stoven, maar hoe langer, hoe lekkerder. Omdat het zo lang op het vuur moet, maak ik meestal meteen een dubbele portie. Je kunt het stoofvlees namelijk prima invriezen en het is altijd fijn om zo'n maaltijd in je vriezer te hebben voor een dag waarop je niet zoveel zin of tijd hebt om te koken!

    Naar recept
    Een kom boeuf bourguignon met er om heen wat uien, knoflook en kruiden.

    Wat is boeuf bourguignon?

    Laten we bij het begin beginnen, wat dit is dit eigenlijk voor gerecht? Boeuf bourguignon is een klassieke Franse stoofpot. Zoals de naam al doet vermoeden, is het gerecht afkomstig uit de Bourgogne-streek.

    Je maakt het door rundvlees langzaam te stoven in rode wijn, samen met verschillende smaakmakers: knoflook, ui, champignons, wortel en spekjes. Klassieke Franse kruiden mogen ook zeker niet ontbreken voor een extra lekkere smaak!

    Ingrediënten voor dit recept

    Enkele ingrediënten voor dit boeuf bourguignon recept: rundvlees, knoflook, ui, champignons en verse kruiden.

    Om deze Franse stoofschotel te maken heb je nodig:

    Vlees - je maakt dit gerecht met rundvlees. Ik gebruik het liefste magere runderlappen.

    Bloem - door het vlees lichtjes door bloem te wentelen voor je het gaat bakken, wordt het mooi droog en krijgt het snel een mooie bruine kleur bij het bakken.

    Verse groenten - knoflook, ui, wortel en champignons. Deze groenten zijn onmisbaar voor een klassieke boeuf bourguignon! Ze geven veel smaak aan het gerecht, dus laat ze zeker niet weg.

    Spekblokjes - bevatten veel vet en daardoor ook heel veel smaak! Voor een slankere versie van dit gerecht zou je ze weg kunnen laten, maar voor de smaak adviseer ik zeker om ze erin te laten.

    Rode wijn - kies het liefste voor een rode wijn uit de Bourgogne, voor de meest traditionele versie van dit recept.

    Verse kruiden - laurier, tijm en oregano geven dit stoofvlees een kenmerkende smaak. Tip: je kunt de kruiden bij elkaar binden (bouquet garni), dan kun je ze er voor het serveren makkelijk uithalen!

    De functie van wijn bij stoofvlees

    Een klassieke boeuf bourguignon maak je met rode wijn. Doe er zeker niet te zuinig mee, in dit recept gaat een hele fles! Naast het feit dat de wijn de stoofschotel veel smaak geeft, heeft het ook een andere functie.

    Door het zuur in de wijn wordt het vlees namelijk malser. Daarom wordt in stoofvlees recepten vaak een scheutje azijn toegevoegd. In dit geval doet de wijn het werk en heb je geen extra azijn nodig. Extra lekker: serveer een glas van dezelfde wijn bij de boeuf bourguignon.

    Omdat het gerecht uit de Bourgogne-streek komt, ligt het natuurlijk voor de hand om hiervoor een Bourgogne-wijn te kiezen!

    Wat serveren bij dit gerecht?

    Ik vind het zelf erg lekker om boeuf bourguignon met rijst of aardappelen te eten. Mijn favoriete bijgerecht is aardappelpuree, maar je kunt er ook gewoon gekookte aardappels, rijst of brood bijgeven. Ook frietjes smaken er geweldig bij!

    Boeuf bourguignon invriezen en vooraf maken

    Een portie boeuf bourguignon, klaar om in te vriezen. Er omheen enkele ingrediënten.

    Tip: maak de boeuf bourguignon een dag van tevoren, de dag erna smaakt hij nóg lekkerder. Je kunt het stoofvlees ook prima invriezen voor later, dus maak gerust een dubbele of driedubbele portie.

    Recept

    Een kom boeuf bourguignon met er om heen wat uien, knoflook en kruiden.

    Boeuf bourguignon

    Een heerlijke Franse stoofpot: boeuf bourguignon. Rundvlees, spekjes, champignons... Heerlijke smaken die het na twee uur stoven erg goed doen met aardappelpuree, rijst of brood.
    5 van 4 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 2 uur uur
    Totale tijd: 2 uur uur 30 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • braadpan

    Ingrediënten

    • 800 gr magere runderlappen
    • 1 el bloem
    • 2 uien
    • 2 tenen knoflook
    • 2 winterwortels
    • 250 gr champignons
    • 100 gr spekblokjes
    • 750 ml rode wijn
    • 2 blaadjes laurier
    • 2 takjes tijm
    • 2 takjes oregano
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Snijd het vlees in blokjes en snijd de ui en de knoflook fijn. Snijd de wortel in stukjes en snijd de champignons in vrij dikke plakken of in kwarten.
    • Doe het vlees in een kom, breng op smaak met peper en zout en bestuif lichtjes met de bloem.
    • Verwarm wat braadboter in een pan en bak het vlees in kleine porties bruin. Haal het vlees uit de pan en bak de spekblokjes uit. Voeg de ui, wortel, champignons en de knoflook toe, bak even aan en doe het vlees terug in de pan.
    • Verwarm ondertussen de wijn (dit moet, anders 'schrikt' het vlees), voeg deze toe en voeg de laurier, tijm en oregano toe. Zet het vuur laag en laat de boeuf bourguignon minimaal 2 uur sudderen. Hoe langer, hoe lekkerder!
    • Serveer de boeuf bourguignon met gekookte aardappels, aardappelpuree, rijst of brood.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 620kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwitten: 56g | Vetten: 17g | Zout: 585mg | Vezels: 5g | Suiker: 6g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.