Boeuf bourguignon moet minimaal 2 uur stoven, maar hoe langer, hoe lekkerder. Omdat het zo lang op het vuur moet, maak ik meestal meteen een dubbele portie. Je kunt het stoofvlees namelijk prima invriezen en het is altijd fijn om zo'n maaltijd in je vriezer te hebben voor een dag waarop je niet zoveel zin of tijd hebt om te koken!

Wat is boeuf bourguignon?
Laten we bij het begin beginnen, wat dit is dit eigenlijk voor gerecht? Boeuf bourguignon is een klassieke Franse stoofpot. Zoals de naam al doet vermoeden, is het gerecht afkomstig uit de Bourgogne-streek.
Je maakt het door rundvlees langzaam te stoven in rode wijn, samen met verschillende smaakmakers: knoflook, ui, champignons, wortel en spekjes. Klassieke Franse kruiden mogen ook zeker niet ontbreken voor een extra lekkere smaak!
Ingrediënten voor dit recept

Om deze Franse stoofschotel te maken heb je nodig:
Vlees - je maakt dit gerecht met rundvlees. Ik gebruik het liefste magere runderlappen.
Bloem - door het vlees lichtjes door bloem te wentelen voor je het gaat bakken, wordt het mooi droog en krijgt het snel een mooie bruine kleur bij het bakken.
Verse groenten - knoflook, ui, wortel en champignons. Deze groenten zijn onmisbaar voor een klassieke boeuf bourguignon! Ze geven veel smaak aan het gerecht, dus laat ze zeker niet weg.
Spekblokjes - bevatten veel vet en daardoor ook heel veel smaak! Voor een slankere versie van dit gerecht zou je ze weg kunnen laten, maar voor de smaak adviseer ik zeker om ze erin te laten.
Rode wijn - kies het liefste voor een rode wijn uit de Bourgogne, voor de meest traditionele versie van dit recept.
Verse kruiden - laurier, tijm en oregano geven dit stoofvlees een kenmerkende smaak. Tip: je kunt de kruiden bij elkaar binden (bouquet garni), dan kun je ze er voor het serveren makkelijk uithalen!
De functie van wijn bij stoofvlees
Een klassieke boeuf bourguignon maak je met rode wijn. Doe er zeker niet te zuinig mee, in dit recept gaat een hele fles! Naast het feit dat de wijn de stoofschotel veel smaak geeft, heeft het ook een andere functie.
Door het zuur in de wijn wordt het vlees namelijk malser. Daarom wordt in stoofvlees recepten vaak een scheutje azijn toegevoegd. In dit geval doet de wijn het werk en heb je geen extra azijn nodig. Extra lekker: serveer een glas van dezelfde wijn bij de boeuf bourguignon.
Omdat het gerecht uit de Bourgogne-streek komt, ligt het natuurlijk voor de hand om hiervoor een Bourgogne-wijn te kiezen!
Wat serveren bij dit gerecht?
Ik vind het zelf erg lekker om boeuf bourguignon met rijst of aardappelen te eten. Mijn favoriete bijgerecht is aardappelpuree, maar je kunt er ook gewoon gekookte aardappels, rijst of brood bijgeven. Ook frietjes smaken er geweldig bij!
Boeuf bourguignon invriezen en vooraf maken

Tip: maak de boeuf bourguignon een dag van tevoren, de dag erna smaakt hij nóg lekkerder. Je kunt het stoofvlees ook prima invriezen voor later, dus maak gerust een dubbele of driedubbele portie.
Recept

Boeuf bourguignon
Ingrediënten
- 800 gr magere runderlappen
- 1 el bloem
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 winterwortels
- 250 gr champignons
- 100 gr spekblokjes
- 750 ml rode wijn
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- 2 takjes oregano
Zo maak je het
- Snijd het vlees in blokjes en snijd de ui en de knoflook fijn. Snijd de wortel in stukjes en snijd de champignons in vrij dikke plakken of in kwarten.
- Doe het vlees in een kom, breng op smaak met peper en zout en bestuif lichtjes met de bloem.
- Verwarm wat braadboter in een pan en bak het vlees in kleine porties bruin. Haal het vlees uit de pan en bak de spekblokjes uit. Voeg de ui, wortel, champignons en de knoflook toe, bak even aan en doe het vlees terug in de pan.
- Verwarm ondertussen de wijn (dit moet, anders 'schrikt' het vlees), voeg deze toe en voeg de laurier, tijm en oregano toe. Zet het vuur laag en laat de boeuf bourguignon minimaal 2 uur sudderen. Hoe langer, hoe lekkerder!
- Serveer de boeuf bourguignon met gekookte aardappels, aardappelpuree, rijst of brood.






Laat een reactie achter