Een chocoladetaart met Guinness? Jazeker! Laat je alsjeblieft niet afschrikken door de Guinness in dit recept. Het is echt niet zo dat deze chocoladetaart naar bier smaakt. Nope!

Op de een of andere manier geeft de toevoeging van de Guinness wel een bepaalde 'diepte' mee aan de taart wat hem extra bijzonder maakt.
Samen met de fris-zoete topping is het echt een heerlijke combinatie. De smaak is een beetje lastig te omschrijven maar ik zou zeggen: probeer het gewoon eens.
Makkelijke chocoladetaart
Extra fijn: de bereidingstijd van deze chocoladetaart is erg kort. Hij moet nog wel drie kwartier in de oven maar het bereiden kost maar weinig moeite. Je bent met een kwartiertje klaar om de taart in de oven te schuiven.
Blikje Guinness
De meeste supermarkten verkopen wel blikjes Guinness, dus het zou niet al te moeilijk te vinden moeten zijn. Ik zou het niet zomaar vervangen, omdat dit de taart zoals eerder gezegd echt een heerlijke diepte meegeeft.
Mocht je persé een alcoholvrije chocoladetaart willen maken, dan zou ik het bier vervangen door melk.
Cupcakes
Tip: het is ook mogelijk om van ditzelfde recept cupcakes te maken. Die bak je dan wel wat korter, ik zou ze zo'n 25-30 minuten bakken.
Het originele recept van deze chocoladetaart met Guinness is van Nigella Lawson. Houd je van chocoladebaksels? Dan vind je deze chocoladetulband met koffie en deze chocoladecake met bier vast ook heerlijk.
Recept
Chocoladetaart met Guinness
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 250 gr boter
- 250 ml Guinness
- 75 gr cacaopoeder
- 400 gr kristalsuiker
- 150 ml zure room
- 2 eieren
- 1 el vanille-extract
- 275 gr bloem
- 2,5 tl baking soda
- 300 gr roomkaas (ik gebruikte Philadephia naturel)
- 150 gr poedersuiker
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm (23 cm doorsnede) in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
- Snijd de boter in plakken en doe deze in een steelpan. Voeg de Guinness toe en verwarm zachtjes tot de boter is gesmolten (roer af en toe door).
- Voeg de cacao en de suiker toe en roer goed door.
- Klop de eieren los met de zure room en het vanille-extract. Voeg toe aan het pannetje en roer nogmaals goed door.
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en roer daarna voorzichtig door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak hem 45-55 minuten tot de taart gaar is. Laat de taart volledig afkoelen in de oven.
- Zeef de poedersuiker boven een kom. Klop de Phildelphia los met de poedersuiker en besmeer de chocoladetaart met deze topping.
Jowell
Even een tipje, mocht je wel de smaak van Guinness willen maar zonder alcohol(verdampt toch tijdens het bakken)..
Dan kan je ook eenvoudig voor de niet alcoholische stout gaan van hen! pas geleden gezien bij de Albert Heijn.
Zelf verkies ik voor een taart als deze eerder geen Guinness, maar eerder een wat stroperige, dikkere stout, maar ook met Guinness zal je een fijne taart op tafel kunnen zetten denk ik!
Sandra
Wat een goede tip Jowell, ik wist niet dat er inmiddels een alcoholvrije versie van Guinness op de markt was. Ben benieuwd met welk stout-biertje jij deze taart zou maken!
Dimitri Metgod
Je bent 250 gram boter vergeten te vermelden bij de ingrediënten.
Verder een heerlijke taart
Sandra
Hi Dimitri, bedankt voor het doorgeven! Ik heb het aangepast. Fijn om te horen dat je hem zo lekker vond :-)
Gr, Sandra
Marlies
Woei! Klinkt errug goed!
Anne-Marie
Klinkt helemaal niet verkeerd! Chocolade, bier, roomkaas, what's not to like :-)
Desiree | Sweet Happinez
Deze chocoladetaart ziet er heerlijk uit
Eef
Oh lordy lord, deze taart is hemels! Ik heb een stukje mogen proeven van je en echt té lekker!!