Menu
zoet

Chocoladecake met bier

chocoladecake met bier

Chocoladecake met bier – die had je vast niet zien aankomen, of wel? Bakken met bier: het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is erg lekker. Als je gebruik maakt van een lekker donker biertje, laat dat namelijk een rijke, diepe smaak na. En die combineert weer geweldig met chocolade!

Chocoladecake met bier

Voor deze chocoladecake maakte ik gebruik van een biertje van Cornet, de Oaked smoked. Een zwaar blond bier. Die smaakte prima in deze cake. Maar ik heb het recept ook een keertje gemaakt met Guinness en dat was ook erg lekker!

Deze cake is echt geweldig. Hij is rijk van smaak en heerlijk smeuiig. Je blijft ervan eten!

Frosting voor chocoladecake

Om deze chocoladecake met bier extra feestelijk te maken, serveerde ik hem met een simpele frosting. Die maak je met roomkaas, poedersuiker en een beetje cacaopoeder voor de kleur. Nog een beetje pure chocoladehagelslag (van die grote hagels zijn het lekkerste!) en je hebt een onwijs feestelijke taart!

Bakken met bier

bakken met bier

Je ziet het: bakken met bier is helemaal zo gek nog niet. Het zorgt enkel voor een extra dimensie aan deze heerlijke chocoladecake. Maak je je zorgen over de alcohol? Door het bakken vervliegt de alcohol grotendeels. Na een uur bakken is nog slechts 25% van de alcohol aanwezig. En dat verdeeld over een hele cake is bijna te verwaarlozen. Dronken zul je van deze cake niet worden ;-) Maar ik raad hem uiteraard alsnog af voor minderjarigen, zwangeren en kinderen.

Overigens kun je ook prima koken met bier, probeer bijvoorbeeld eens dit stoofpotje met bier of dit kaasfondue recept als je een bier-liefhebber bent!

Chocoladecake bewaren en invriezen

Voor deze chocoladecake geef ik je hetzelfde advies als bij mijn andere cake recepten:

Zonder de frosting kun je de cake heel goed invriezen. Laat na het bakken volledig afkoelen en pak hem in. Dit kan in een bijenwasdoek of in plasticfolie, of in een grote luchtdichte doos. In de vriezer blijft de cake nog maandenlang goed.

Na het bakken kun je de cake zonder frosting nog wel een dag of twee, drie goed houden. Ik laat hem dan in de cakevorm zitten en dek hem af met een bijenwasdoek en bewaar hem buiten de koelkast.

Mét frosting bewaar je de cake in de koelkast. Ook weer een dag of twee, drie. Laat de chocoladecake wel even op kamertemperatuur komen voor je hem serveert, dan smaakt hij het lekkerste!

Goed, het wordt nu wel eens tijd voor het chocoladecake recept, komt ‘ie!

Chocoladecake met bier

5 from 2 stemmen
Gang: ZoetKeuken: CakeNiveau: Eenvoudig
Voor ca

12

plakken
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

50

minutes

Een heerlijk rijke chocoladecake met bier en een heerlijke, simpele roomkaasfrosting.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • Voor de chocoladecake
  • 115 gr 115 boter

  • 275 gr 275 donkere basterdsuiker

  • 2 2 eieren

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • 200 ml 200 donker bier

  • 170 gr 170 bloem

  • 5 gr 5 bakpoeder

  • 30 gr 30 cacao

  • 1 snuf 1 zout

  • Voor de chocolade roomkaasfrosting
  • 200 gr 200 roomkaas (ik gebruik Philadelphia neutraal)

  • 100 gr 100 poedersuiker

  • 0,5 el 0,5 cacao

  • grote, pure hagelslag (optioneel)

Bereiding

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop de boter met de suiker met een mixder, tot er een romig mengsel ontstaat. Klop één voor één de eieren erdoor en voeg het vanille-extract toe.
  • Voeg nu onder voortdurend mixen het bier beetje bij beetje toe. Het mengsel gaat schiften maar geen zorgen, dit komt later weer goed!
  • Zeef de bloem, bakpoeder, cacao en zout boven een kom en spatel dit vlug beetje bij beetje door het bier-mengsel. Roer vooral niet te lang, als het nét gemengd is, is het goed.
  • Giet het chocoladebeslag in een ingevet cakeblik en bak de chocoladecake in ca 50 minuten gaar.
  • Laat de cake volledig afkoelen en maak ondertussen de frosting door de roomkaas in een kom te doen. Zeef de poedersuiker en cacao en meng deze door de roomkaas, tot je een egaal bruin mengsel hebt. Besmeer de cake ermee en garneer met chocoladehagels.

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

chocoladecake recept

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter