ontbijt

Cinnamon rolls met kaneel en kardemom

Kaneelbroodjes - Cinnamon rolls

Cinnamon rolls maken is best even een werkje, dat geef ik meteen toe. Maar jongens jongens, wat is het de moeite waard zeg! Het fijne is wel dat je de cinnamon rolls al een dag van tevoren klaar kunt maken. Op je (hopelijk) vrije zaterdag maak je de kaneelbroodjes al helemaal af, hoef je ze op zondagochtend alleen nog maar af te bakken. Met deze hoeveelheden maak je 12 broodjes, dat is voldoende voor vier personen als je de cinnamon rolls als ontbijt serveert. Met drie stuks in je buik zit je echt meer dan vol, geloof me! De kaneelbroodjes zijn zó al heel lekker, maar je kunt er ook een frosting bij maken. Deze keer hield ik het heel simpel met een eenvoudige frosting van poedersuiker en water, maar je kunt ook een creamcheese-frosting maken als je écht los wilt gaan. Doe je dat laatste, dan krijg je er overigens echt geen drie op hoor, haha!

Cinnamon rolls met kardemom

Ik maakte overigens al eens eerder kaneelbroodjes voor mijn blog, maar ik kwam dit recept tegen in Jamie’s  magazine en het klonk zó lekker dat ik ook deze variant eens wilde uitproberen. In deze variant maak je de broodjes namelijk niet alleen op smaak met kaneel, maar ook met kardemom. Nu is kardemom een van mijn favoriete specerijen, dus je begrijpt: dit recept moest ik proberen! In Jamie’s versie werd er trouwens ook nog clementine-rasp toegevoegd, maar dat heb ik achterwege gelaten. En ik maakte er dus een simpel glazuur bij van poedersuiker.

Recept cinnamon rolls

Voor 12 broodjes

Voor de broodjes

  • 500 gr bloem, plus extra
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 2 tl fijn zeezout
  • 2 zakjes gist a 7 gram
  • 300 ml volle melk
  • 250 gr koude, ongezouten boter

Voor de vulling

  • 1 el kardemom (geen peulen, maar de fijngemalen versie)
  • 1 el kaneel
  • 190 gr fijne kristalsuiker
  • 50 gr ongezouten boter

Voor het glazuur

  • 75 gr poedersuiker
  • paar tl water

Extra nodig

  • Muffinvorm met 12 holtes

Zo maak je de cinnamon rolls

  • Meng de bloem, suiker en zout in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Giet de gist in het kuiltje.
  • Verwarm de volle melk in de magnetron, giet in het kuiltje en laat enkele minuten staan. Kneed vervolgens alles goed door tot een mooi deeg en vorm er een rechthoek van. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg twee uur in de koelkast.
  • Leg de boter tussen twee vellen bakpapier en rol met behulp van een deegroller uit tot een rechthoek van 30×20 cm. Leg de boter minimaal een kwartier in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 45×20 cm. Leg de boter erop en vouw het deeg dubbel. Draai het deeg een kwartslag en rol nogmaals uit tot een rechthoek van 45×20 cm en vouw weer dubbel. Wikkel het deeg in plasticfolie en zet 45 minuten in de koelkast. Herhaal dit proces nog twee keer en rol op het laatst de deeglap uit tot een rechthoek van 50×30 cm.
  • Meng de kardemom en kaneel met de suiker en zet apart. Smelt de boter en vet de muffinvorm hier lichtjes mee in. Gebruik de rest van de boter om het deeg mee in te smeren en bestrooi met de kardemom-kaneelsuiker. Rol het deeg voorzichtig op maar wel zo strak mogelijk. Snijd er 12 stukken uit en doe deze in de muffinvorm. Dek losjes af met plasticfolie en laat buiten de koelkast een uur rijzen. Zet ze daarna minimaal 30 minuten, of een hele nacht, in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de cinnamon rolls in een half uurtje af. Draai halverwege de bakplaat om. Worden ze te bruin? Dek de broodjes dan af met aluminiumfolie.
  • Maak ondertussen de frosting door wat water door de poedersuiker te roeren. Begin met een klein beetje water en voeg steeds een beetje toe tot je de gewenste dikte hebt. Het moet dun genoeg zijn om het glazuur mooi uit te kunnen gieten over de cinnamon rolls.
  • Laat de kaneelbroodjes ietsje afkoelen als ze uit de oven komen en giet de frosting erover. Val meteen aan, want vers uit de oven zijn ze het lekkerste!

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #culisandra Vind ik heel leuk!

Altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe recepten? Volg mij dan via Bloglovin en vergeet niet je te abonneren op mijn nieuwsbrief.

Previous Post Next Post

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten