• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Friet van zoete aardappel met sriracha mayonaise

    Bijgewerkt: okt 2023 · Geplaatst: nov 2020 door Sandra

    Frietjes, daar mag je me echt 's nachts voor wakker maken (hoewel mn zwager ons een keer midden in de nacht wakker maakte omdat hij kroketten had gehaald, ook heerlijk). Maar goed, ik dwaal af... Back to friet! Deze zoete aardappel frietjes zijn superlekker als bijgerecht en de iets pittige sriracha mayonaise maakt het helemaal af.

    Naar recept
    Zoete aardappel friet: een hand doopt een frietje in sriracha-mayonaise.

    Zoete aardappel, maar toch geen aardappel?

    Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen 'echte' aardappel maar een bataat, een knol. Groente dus!

    En extra fijn: in zoete aardappels zitten minder koolhydraten dan in gewone aardappels. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook gewoon heel erg lekker. Kortom: reden genoeg om eens vaker zoete aardappels op tafel te zetten.

    Als je ook fan bent van deze heerlijke knolgroente, vind je deze gepofte zoete aardappel en deze plaattaart met zoete aardappel vast ook lekker. Zin in zoet? Ga dan voor deze zoete aardappel pannenkoeken!

    Maar, je kwam hier voor het recept voor friet van zoete aardappel, dus laat ik je daar nog wat meer over vertellen.

    Zoete aardappel friet uit de oven

    Je bakt de zoete aardappel friet in de oven, hierdoor worden ze uiteraard niet zo knapperig als 'echte' frietjes uit de frituur. Maar ze zijn evengoed heerlijk!

    Tips voor krokante zoete aardappel uit de oven

    Friet van zoete aardappel

    Met een paar tips zorg je er toch voor dat de zoete aardappel frietjes wat knapperiger worden:

    • Snijd de frietjes dun, dan worden ze sneller krokant
    • Dep de zoete aardappel goed droog na het snijden
    • Wentel de frietjes door een beetje maizena, dit neemt vocht op

    Welke saus bij zoete aardappelfriet?

    Omdat zoete aardappelfriet - de naam zegt het al - vrij zoet is, is het lekker om er een saus bij te serveren die óf lekker fris is, óf lekker pittig.

    Zelf vind ik sriracha mayonaise de lekkerste saus bij zoete aardappelfriet. Neem een lekkere mayonaise als basis en voeg daar een paar drupjes srirachasaus aan toe. Hoe meer sriracha je toevoegt, hoe pittiger de saus wordt!

    Variatietips

    Met dit basisrecept kun je lekker variëren. Voeg bijvoorbeeld eens (gerookt) paprikapoeder, komijn, oregano of tijm toe aan de frietjes voordat je ze afbakt in de oven. Zo heb je weer een heel andere smaak!

    En heb je geen zin in een pittige saus? Je kunt ook een frisse citroenmayo serveren bij de frietjes.

    Recept

    Zoete aardappel friet: een hand doopt een frietje in sriracha-mayonaise.

    Friet van zoete aardappel met sriracha mayonaise

    Zoete aardappel frietjes uit de oven zijn makkelijk te maken en erg lekker! Serveer er een pittige srirachamayonaise bij.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 30 minuten minuten
    Totale tijd: 45 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • mengkom
    • bakpapier

    Ingrediënten

    • 4 zoete aardappelen (niet al te groot)
    • 4 tl maizena
    • 1 el zonnebloemolie
    • 75 ml mayonaise
    • 1 el srirachasaus
    • grof zeezout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Was de zoete aardappels en halveer ze in de lengte. Snijd ze nu in dunne repen. (ik schil de zoete aardappels niet, als je dit liever wel doet kan dat natuurlijk gewoon maar ik heb het idee dat de frietjes knapperiger worden mét schil).
    • Verwarm de oven voor op 225 graden.
    • Droog de frietjes goed af en doe ze in een kom. Meng vier theelepels maizena door de friet, doe er wat olie bij en flink wat grof zeezout. Roer alles goed om en spreid de frietjes uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Probeer te zorgen dat de frietjes elkaar niet raken.
    • Bak de friet 30-35 minuten en schud ze elke tien minuten een keer goed om.
    • Meng een beetje srirachasaus door de mayonaise (hoe meer, hoe pittiger) en serveer deze bij de zoete aardappelfriet.

    Notities

    Sriracha-mayonaise over? Bewaar dit niet te lang want het wordt snel ranzig, het is wel lekker bij erg veel dingen! Tosti's, garnalen, op een clubsandwich...

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 241kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwitten: 2g | Vetten: 17g | Zout: 268mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een close-up van een bord gevuld met sambal goreng telor.
      Sambal goreng telor
    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.