Frietjes, daar mag je me echt ‘s nachts voor wakker maken (hoewel mn zwager ons een keer midden in de nacht wakker maakte omdat hij kroketten had gehaald, ook heerlijk). Maar goed, ik dwaal af… Back to friet! Deze zoete aardappel frietjes zijn superlekker als bijgerecht en de iets pittige sriracha mayonaise maakt het helemaal af
Zoete aardappel, maar toch geen aardappel?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen ‘echte’ aardappel maar een bataat, een knol. Groente dus! En wat voor een.. Zoete aardappelen zijn super gezond. Zo bevatten ze veel vitamine A, vitamine C, calcium, kalium en magnesium. Ook zitten ze vol antioxidanten en vezels.
En extra fijn: in zoete aardappels zitten minder koolhydraten dan in gewone aardappels. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook gewoon heel erg lekker. Kortom: reden genoeg om eens vaker zoete aardappels op tafel te zetten.
Als je ook fan bent van deze heerlijke knolgroente, vind je deze gepofte zoete aardappel en deze plaattaart met zoete aardappel vast ook lekker. Zin in zoet? Ga dan voor deze zoete aardappel pannenkoeken!
Maar, je kwam hier voor het recept voor friet van zoete aardappel, dus laat ik je daar nog wat meer over vertellen.
Zoete aardappel friet uit de oven
Je bakt de zoete aardappel friet in de oven, hierdoor worden ze uiteraard niet zo knapperig als ‘echte’ frietjes uit de frituur. Maar ze zijn evengoed heerlijk!
Tips voor krokante zoete aardappel uit de oven
Met een paar tips zorg je er toch voor dat de zoete aardappel frietjes wat knapperiger worden:
- Snijd de frietjes dun, dan worden ze sneller krokant
- Dep de zoete aardappel goed droog na het snijden
- Wentel de frietjes door een beetje maizena, dit neemt vocht op
Variatietips
Met dit basisrecept kun je lekker variëren. Voeg bijvoorbeeld eens (gerookt) paprikapoeder, komijn, oregano of tijm toe aan de frietjes voordat je ze afbakt in de oven. Zo heb je weer een heel andere smaak!

Friet van zoete aardappel met sriracha mayonaise
Ingrediënten
- 4 zoete aardappelen (niet al te groot)
- 4 tl maizena
- 1 el zonnebloemolie
- 75 ml mayonaise
- 1 el srirachasaus
- grof zeezout
Zo maak je het
- Was de zoete aardappels en halveer ze in de lengte. Snijd ze nu in dunne repen. (ik schil de zoete aardappels niet, als je dit liever wel doet kan dat natuurlijk gewoon maar ik heb het idee dat de frietjes knapperiger worden mét schil).
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Droog de frietjes goed af en doe ze in een kom. Meng vier theelepels maizena door de friet, doe er wat olie bij en flink wat grof zeezout. Roer alles goed om en spreid de frietjes uit over een bakplaat. Probeer te zorgen dat de frietjes elkaar niet raken.
- Bak de friet 30-35 minuten en schud ze elke tien minuten een keer goed om.
- Meng een beetje srirachasaus door de mayonaise (hoe meer, hoe pittiger) en serveer deze bij de zoete aardappelfriet.
Notities
Voedingswaarden

Nog geen reacties